İsrail basını: İran şimdiden ertesi güne hazırlanıyor

img
İsrail basını: İran şimdiden ertesi güne hazırlanıyor YDH

İsrail başını, rejimin Lübnan'daki gibi "Gazze bataklığına" benzer bir durumla karşı karşıya kalabileceğini, İran'ın ise çatışma sonrasına yönelik planlar yaptığını ileri sürüyor.




YDH- İsrail merkezli Yediot Aharonot gazetesine göre, İsrail, geçmişte yaşadıklarına benzer şekilde 'Gazze bataklığına' sürüklenip batacağından endişe ediyor.

İsrail gazetesinde yayımlanan Raz Zimmt imzalı haberde esir takası müzakerelerinin durma noktasına geldiğine dikkat çekilirken buna karşın İran'ın ise savaş sonrası döneme yönelik hazırlıklarına başladığı ifade edildi.

Geçtiğimiz günlerde Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin İran'ı ziyaret ettiğini belirten gazete,7 Ekim'den bu yana Tahran'ı ikinci defa ziyaret eden Haniye'nin İran'da devlet başkanlarına uygulanan protokolle karşılandığına dikkat çekti. 

Haberde ayrıca Heniye'nin ikinci ziyareti sırasında Filistin İslami Cihat örgütünün Genel Sekreteri Ziyad Nehhale'nin de İran'da olduğu hatırlatıldı. 

Haberde "Tahran futbol stadyumunda düzenlenen dini törende Ziyad el-Nehhale'nin, Filistinlilerin İsrail'i İslam'ın, Kuran'ın ve İran İslam Cumhuriyeti'nin yardımıyla yeneceğini açıkladı" denildi.

İran, Batı Şeria'yı silahlandırıyor

Yediot Ahronot gazetesi, Tahran ile Filistinli direniş örgütlerinin liderleri arasında işbirliği ve koordinasyonun arttığı bir dönemde, İsrail iç istihbaratı Şin Bet ile İsrail ordusunun, geçen hafta İran'dan Batı Şeria'ya gelişmiş silah kaçakçılığının engellendiğini bildirdi. 

Suriye'den Batı Şeria’ya silah sevkiyatı girişiminin arkasında İran Devrim Muhafızları Özel İstihbarat Teşkilatı olduğunu öne süren gazete, İran İslam Devrimi Lideri Ayetullah Hamenei’nin yaklaşık on yıldır Batı Şeria'nın silahlandırılması yönünde çağrıda bulunduğunu hatırlattı.

Devrim Muhafızları'nın Batı Şeria’da direniş için askeri ve istihbarat altyapıları kurma girişimlerini artırdığını belirten gazete, “İran ile İsrail arasındaki gerilimin artması, Tahran'ı terör hücreleriyle kuşatmak, zayıflatmak ve güvenliğini zayıflatmak amacıyla İsrail sınırları yakınındaki faaliyetlerini genişletme ihtiyacını keskinleştirdi” diye yazdı.

Habere göre İran ayrıca, İsrail ile Arap devletleri arasındaki normalleşme sürecini baltalamak için Filistinli direniş örgütleri ve "Direniş Ekseni"ndeki diğer bileşenleri arasındaki koordinasyonu da arttırdı.

Haberde son olarak rejimin savunma bakanı Yoav Gallant’ın Mart ayında İran’ın Batı Şeria'ya silah vemühimmat gönderdiğini, direnişçilere eğitim ve istihbarat desteği sağladığını açıkladığına dikkat çekildi.

Hamas için siyasi bir alternatifin bulunmaması ve İran liderliğindeki Direniş Ekseni’ne karşı bölgesel çabalarda stratejik bir duraklama olduğunu belirten İsrail gazetesi, şunları yazdı:

“İran, İsrail'in Hamas'ı etkisiz hale getirmede başarısız olacağını öngörüyor. İran, Hamas ve İslami Cihad liderleriyle olan bağları sayesinde, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki hakim konumunu koruyamayacağı bir senaryoda bile Filistin arenasındaki nüfuzunu korumayı amaçlıyor. İran şu ana kadar İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırma çabalarının, İsrail üzerindeki diplomatik baskı ve artan uluslararası izolasyon nedeniyle başarısız olduğunu fark ediyor.”