ABD, İran’ın misillemesinden tedirgin

img
ABD, İran’ın misillemesinden tedirgin YDH

İsrail'in silah ithalatının yaklaşık %70'inden ve İsrail'in savunma bütçesinin tahmini %15'inden sorumlu olan ABD, İsrail'in vazgeçilmez müttefiki ve silah tedarikçisi olmaya devam ediyor.




YDH- Washington Post'a göre, üst düzey bir ABD komutanı Amerikan askerlerine yönelik tehlike konusunda uyarıda bulundu. 

İsrail tarafından Suriye'deki İran konsolosluk binasına gerçekleştirilen hava saldırısının ardından Amerika Birleşik Devletleri saldırı ile hiçbir ilgisi olmadığını belirterek saldırıdan hızla uzaklaşmak istedi.

Kasıtlı saldırıları İranlı güvenlik görevlilerini ve liderlerini de kapsayacak şekilde genişleten İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu'nun son eylemleri, bölgedeki gerilimi tırmandırabilir.

Analistler, bu durumun daha da kötüleşmesi halinde ABD'nin daha derin bir bölgesel çatışmanın içine girebileceğine inanıyor.

Biden yönetimi Pazartesi günkü hava saldırısından önceden haberdar olmadığı konusunda ısrar ediyor; ancak ABD'nin, İsrail'in önemli bir müttefiki olduğu biliniyor ve ABD, İsrail'e gelişmiş uçaklar ve mühimmatlar da dahil olmak üzere önemli askeri destek sağlıyor; ABD ne olursa olsun İsrail ordusuna sıkı sıkıya bağlı.

İsrail Şam'a hava saldırısı düzenlediğini resmi olarak kabul etmedi; ancak Pentagon sözcüsü Sabrina Singh Salı günü yaptığı açıklamada ABD'nin İsrail'in sorumlu olduğuna inandığını doğruladı

Bunun üzerine, İran devletinin çeşitli birimleri, saldırıdan ABD'yi sorumlu tutacaklarını bildirdiler. 

Ortadoğu Enstitüsü'nün Suriye program direktörü Charles Lister, Suriye ve Irak'taki Amerikan güçlerinin, İran ve bölgesel müttefiklerinin İsraillilerin saldırılarına misilleme yapmak istediklerinde zaten sık sık hedef olduklarını belirtiyor.

Lister, "İranlıların yıllardır İsrail tarafından en agresif şekilde hedef alındıklarını hissettiklerinde yaptıkları şey İsraillilere değil, Amerikalılara karşılık vermek oldu, İranlılar, Amerikalıları bölgede bir tehlike olarak görüyor.'' diyor. 

Ayrıca Lister, ABD birliklerine yönelik saldırıların ötesinde, İran'ın misilleme olasılıkları arasında doğrudan İran topraklarından İsrail'e yönelik sınırlı bir füze saldırısının da yer alabileceğini söyledi.

Bu, İsrail'in uluslararası hukuka göre egemen İran toprağı olan Şam'daki İran diplomatik binasını vurmasına karşılık olacak.

ABD Hava Kuvvetleri'nin Orta Doğu'daki en üst düzey komutanı Korgeneral Alexus Grynkewich Washington'da yaptığı açıklamada, İran'ın İsrail'in eylemlerinden ABD'nin sorumlu olduğunu iddia etmesinin Şubat başından bu yana ABD güçlerine yönelik milis saldırılarında yaşanan duraklamaya son verebileceğini söyledi.

Grynkewich, şu anda ABD birliklerine yönelik özel bir tehdit görmediğini; ancak "İran'ın ABD hakkındaki söylemleri nedeniyle güçlerimize yönelik bir risk olabileceğinden endişe duyuyorum" dedi.

ABD'li yetkililer, 7 Ekim'den bu yana Irak ve Suriye'deki İran destekli milislerin bu ülkelerdeki üslerde bulunan ABD güçlerine yönelik 150'den fazla saldırısını kayıt altına aldı. Bunlardan biri Ocak ayı sonunda Ürdün'deki bir üste üç ABD askerinin ölümüne ve düzinelercesinin yaralanmasına neden olmuştu.

ABD misilleme olarak Irak ve Suriye'de yedi noktada 85'ten fazla hedefi vurarak büyük bir hava saldırısı başlattı; bunlar arasında komuta ve kontrol karargahları, insansız hava araçları ve mühimmat depoları ve milislerle ya da Tahran'ın bölgesel milislerle ilişkilerini ve onları silahlandırmasını yürüten Devrim Muhafızları Ordusu'nun Kudüs Gücü ile bağlantılı diğer tesisler de vardı. Bu müdahaleden bu yana bölgede ABD birliklerine yönelik herhangi bir saldırı hâlâ gerçekleşmedi.

Grynkewich gazetecilere verdiği demeçte ABD'nin Tahran'ın nasıl karşılık verebileceğini değerlendirmek için İran'ın söylediklerini ve yaptıklarını dikkatle izlediğini ve dinlediğini söyledi.

Analistler ve diplomatlar İran'ın misilleme yapabileceği birkaç senaryodan bahsediyor.

Analistlere göre, 1983'te Beyrut'taki ABD büyükelçiliğine yapılan saldırı ölçeğinde ABD'nin yurtdışındaki bir pozisyonuna yönelik yoğun bir saldırı mümkün, ancak ABD'nin misilleme ölçeği göz önüne alındığında bu pek olası görünmüyor.

İran ayrıca, ABD'nin 2020'de İranlı General Kasım Süleymani'yi insansız hava aracıyla öldürmesinin ardındaki Trump dönemi yetkililerini ortadan kaldıracak bir çabayı da tırmandırabilir.

ABD rejimine soykırımı desteklediği için eleştiriler artarken, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller İsrail'in Hizbullah'a karşı gittikçe artan uzun vadeli silah ihtiyacına işaret etti.

Miller Şam'daki saldırının ardından yaptığı açıklamada ″ABD her zaman gerilimi tırmandıracak her şeyden endişe duyar″ dedi.

ABD ordusu bu arada, 7 Ekim'den bu yana Akdeniz'den Kızıldeniz'e kadar olan bölgede angajmanını derinleştirdi: İsrail'e karşı artçı saldırıları engellemek için bölgeye uçak gemileri konuşlandırdı ve Yemen'de İran'ın müttefiki Husiler tarafından gemilere yapılan saldırıları bastırmak için hava saldırıları başlattı.