Psikolojik destek arayan İsraillilerin sayısı % 950 arttı

img
Psikolojik destek arayan İsraillilerin sayısı % 950 arttı YDH

Gazze savaşının başlamasından bu yana psikolojik destek arayan İsrailli sayısında % 950’lik bir artış olduğu bildirildi.




YDH- İsrail Ruh Sağlığı Derneği, İsrail rejiminin Gazze Şeridi'ne yönelik savaşının başlamasından bu yana psikolojik destek arayan İsraillilerin sayısında % 950'lik “şaşırtıcı bir artış” olduğunu açıkladı.

Middle East Monitor'un, İsrail Kamu Yayın Kurumu'nun cuma günü yayınladığı bir rapora dayandırdığı haberine göre, İsrailli kuruluşun bulguları çağrı merkezlerine gelen taleplerde bir artış olduğunu gösteriyor.

Raporda, ilk ayda 44 bin olmak üzere ayda yaklaşık 33 bin taleple birlikte, talep sayısının yaklaşık 172 bine ulaştığı belirtildi.

İsrail'in Walla internet sitesi de İsrail Ruh Sağlığı Derneği’nin savaşın başlamasından bu yana günlük talep sayısının 920'ye yükseldiği yönündeki açıklamasını aktardı.

Söz konusu derneğin ayrıca, yardım için başvuranlara çok ihtiyaç duyulan psikolojik desteği sağlamak üzere 150'den fazla gönüllü görevlendirdiği bildirildi.

Ayrıca, ‘Eran’ ruh sağlığı kriz hattı tarafından hazırlanan bir başka raporda da depresyon, akut ruhsal sıkıntı ve yalnızlık içeren çağrılarda % 950'lik keskin bir artış olduğu açıklandı.

Derneğin sadece 7 Ekim'de 3.500'den fazla gelen aramayla ilgilendiği kaydedildi.

Ayrıca, 17 yaş altı çocuk ve gençlerden gelen telefon sayısının geçen yıla göre %125 oranında arttığı ve çatışmanın ilk haftalarında önemli bir artışın gözlemlendiği ifade edildi.

Şubat ayı sonlarında İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, savaşın, rejim ordusuna verdiği ağır bedelin altını çizmişti.

Gallant, "Kendi saflarımızda çok yüksek bir bedel ödüyoruz... Ölü ve yaralı sayısı bakımından katlandığımız maliyet çok yüksek" demişti.

Bakanlığın rehabilitasyon departmanı tarafından açıklanan son istatistiklerin, 11 binden fazla İsrailli asker ve yaralının psikolojik rahatsızlıkla uğraştığını (her 5 yaralı askerden biri) ve bunların yaklaşık 8 bininin travma sonrası stres bozukluğuyla uğraştığını gösterdiği belirtildi.

İsrail ordusu cuma günü yaptığı açıklama ile Aksa Fırtınası Operasyonu’nun başlamasından bu yana 600 askerinin öldürüldüğünü kabul etmişti.

Kayıpları bildiren İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, o tarihten bu yana 3 bin 193 askerin de yaralandığını, bunlardan 268'inin halen tedavi altında olduğunu ve 26'sının durumunun kritik olduğunu söylemişti.