Açıklanan rakamlar Yemen’deki insani krizin boyutlarını yansıtmıyor

img
Açıklanan rakamlar Yemen’deki insani krizin boyutlarını yansıtmıyor YDH

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Yemen'deki insani krizle ilgili olarak uluslararası kuruluşlar ve BM tarafından açıklanan rakamların, halkın sıkıntılarının gerçek boyutunu yansıtmadığını bildirdi.




YDH- Euro-Med İnsan Hakları İzleme Örgütü, Yemen'deki insani krizle ilgili olarak uluslararası kuruluşlar ve BM tarafından açıklanan rakamların, ramazan ayı boyunca sofralarına yiyecek koyabilmek için çaresizce çabalayan halkın günlük sıkıntılarının gerçek boyutunu yansıtmadığını söyledi.

Yemen'de her on kişiden yaklaşık yedisinin hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildiren Euro-Med, nüfusun yüzde 80'inden fazlasının gıda temininde ciddi güçlüklerle karşılaştığını vurguladı.

Euro-Med yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Yemen'deki yetersiz beslenme oranları dünyadaki en yüksek oranlar arasında yer almaya devam etmekte olup, toplam 33,7 milyon kişiden oluşan nüfusun yarısından fazlası ciddi gıda güvensizliği yaşamaktadır. Bununla birlikte, bu insani krizin en büyük yükünü çocuklar çekmekte olup, yaklaşık 600 bin çocuk, kilo ve/veya boyda keskin bir düşüşü içeren ve acilen müdahale edilmediği takdirde hayati risk oluşturan şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdariptir.

Aynı zamanda, okul çağındaki her 10 çocuktan yaklaşık 3'ü, yoksulluk, yerinden edilme ve savaş nedeniyle eğitime uygun okul sayısının azalması veya askeri kışla olarak kullanılmasından kaynaklanan aşırı kalabalık sınıflar gibi karmaşık nedenlerle okula gidememektedir.

Dünya Gıda Programı'na göre 3,5 milyon insan şiddetli yetersiz beslenmeden muzdariptir ve finansman sıkıntısı nedeniyle geçtiğimiz ocak ayından bu yana kuzey Yemen'de yardımlar askıya alınmıştır.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, UNICEF'e göre, yarısından fazlası çocuk olmak üzere yaklaşık 16 milyon kişinin acilen temiz suya erişmesi gerektiğini, aksi takdirde suyla bulaşan hastalıklar ve yetersiz beslenme riski altında olacaklarının altını çizdi.

Askeri operasyonların durmasına rağmen ülkedeki güvenlik sorunlarının devam etmekte olduğunu belirten Euro-Med, Suudi Koalisyonu’nun kontrolünde olan Aden kentinde yerel kurumların yarı yokluğunda hırsızlık, saldırı ve şiddet eylemlerinin yaygınlığını koruduğunu ve Yemenlilerin bu tür suçların kurbanı olduklarında başvuracakları mercilerden yoksun olduklarını vurguladı.

Yine bir kısmı Suudi Koalisyonu’nda olan Taiz şehrinde ise kamu ve özel mülklere yönelik şiddet ve saldırıların arttığını söyleyen Euro-Med, küçük silahların ticari dükkanlarda kolayca bulunabildiğini ve açıkça satıldığını ifade etti.

Euro-Med’e göre, savaştan kaynaklanan ekonomik bozulma ve bunun sonucunda sivil altyapının tahrip olması ve temel kamu hizmetlerinin eksikliği, ülkedeki insani krizin başlıca nedenleri arasında.

ABD destekli ‘koalisyonun’ saldırılarına da değinen Euro-Med bu konuyla ilgili olarak da şu tespitlerde bulundu: “Amerika Birleşik Devletleri'nin başını çektiği ülkelerin bazı durumlarda sivillere ve sivil yerlere yönelik saldırıları insani krizi daha da derinleştirmekte ve bu tür hedef almayı yasaklayan uluslararası insancıl hukukun ihlalini teşkil etmektedir.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü açıklamasını şu çağrıyla sonlandırdı: “Euro-Med Monitor, çatışmanın taraflarını uluslararası insancıl hukuka uymaya ve sivilleri ve sivil nesneleri hedef almaktan kaçınmaya çağırırken, uluslararası toplumu insani yardım ve koruma sağlamaya ve Yemen'deki insani durumun kötüleşmesini ele alan BM kuruluşlarına gerekli mali desteği sürdürmeye davet eder.”