İsrail ordusu soygun ve yağmalamalara da devam ediyor

img
İsrail ordusu soygun ve yağmalamalara da devam ediyor YDH

İsrail ordusunun, Şifa Tıp Kompleksi civarındaki diğer suçların yanı sıra Filistinlilerin mülklerine yönelik çok sayıda hırsızlık ve soygun da gerçekleştirdiği bildirildi.




YDH- İsrail ordusunun Şifa Tıp Kompleksi ve çevresindeki bölgelere yönelik başlattığı askeri saldırılar sırasında yargısız infaz, cinayet, fiziksel tasfiye ve keyfi tutuklamalar da dahil olmak üzere bir dizi suç işlediği dünya medyasında yer almıştı.

Tüm bu suçlara ek olarak, İsrail güçlerinin, sahiplerini zorla tahliye ettikten sonra Filistinlilerin evlerinden nakit para ve değerli eşyalarını çaldığını ortaya koyan yeni tanıklıklar ortaya çıktı.

Euro-Med İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail ordusunun, mensuplarının Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin evlerinden ve sakinlerinden para ve mal çalmasına göz yumduğunu ve hatta zaman zaman teşvik ettiğini ve bu ihlallerin genellikle resmi belgeler olmadan gerçekleştirildiği için de failleri sorumlu tutmadığını ortaya çıkardı.

İsrail ordusu, baskın düzenlediği evlerden ve güney Gazze Vadisi'ne sürdüğü insanlardan altın takılar ve nakit para çalarken yakalandı. İsrail askerleri bu evlerin sahiplerini evlerinden zorla çıkardıktan sonra, kişisel eşyaları da dahil olmak üzere sahip oldukları her şeyi aldı.

Euro-Med Monitor, İsrail ordusunun 27 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'nde kara operasyonlarına başlamasından bu yana sistematik hırsızlık olaylarını daha önce belgelemişti.

Bu operasyonlar, yerleşim bölgelerine sık sık yapılan baskınlar, evlerin basılması ve rastgele tutuklama kampanyalarının başlatılmasıyla kanıtlandığı üzere sistematik olarak uygulanmakta.

Toplu misilleme ve Filistin halkının insanlıktan çıkarılması ve yok edilmesine odaklanan İsrail stratejisinin bir parçası olarak, askerler önce yağmalayıp soyduktan sonra Şerit'teki birçok evi ateşe verdi, bombaladı ve yıktı.

Euro-Med Monitor'e konuşan 59 yaşındaki Yahya Halil Dib el-Kayyali adlı bir doktor, "İsrail ordusu Gazze'nin batısında kaldığımız eve baskın düzenlediğinde her yeri aradı," dedi.

El-Kayyali şunları anlattı: "Oğlumun gelinine ait mücevher ve altınların yanı sıra el-İfrenci ailesinden diğer kadınlara ait altınlar da buldular. Diğer kişisel eşyaların yanı sıra, içinde toplam 100 bin dolardan fazla depozito bulunan çantalarımız da vardı."

El-Kayyali, tüm bu eşyaların toplam değerinin 200 bin dolardan fazla olduğunu belirterek, İsrail askerlerinin dizüstü bilgisayarları ayaklarıyla parçaladığını ve "her şeyi alıp götürdüğünü" söyledi.

Doktor el-Kayyali devamında şunları anlattı: "Eşim çantaları almaya çalıştığında askerler onu durdurdu. Subaya büyük miktarda nakit para olduğunu söyledim. Subay güldü ve paranın askerler arasında dağıtılacağını söyledi.”

"Onlara sivil olduğumuzu söyledim," diyen el-Kayyali sözlerine şöyle devam etti: "Onlarla İngilizce konuştum. Erkeklerden tüm kıyafetlerini tamamen çıkarmalarını istediler, biz de boxerlarımız dışında soyunduk. Bizi tuvalete götürdüler ve orada tuttular. 30 yaşındaki oğlum Emir'i komşu bir odaya götürdüler ve onu ağır sorgulama ve işkenceye maruz bıraktılar.

Ondan bilgi istediklerinde çığlıklarını duyuyordum. Onlara Almanya'dan yeni geldiğini ve hiçbir şey bilmediğini söyledi. Daha sonra beni sorguya çektiler ve ölüm tehditlerinde bulundular. Çok soğuk bir havada sözlü tacize uğradım.

Daha sonra, henüz soyunmamışken, bir asker Biseysu ailesinin evine gitmemi ve onları aramamı istedi. Eğer kaçmaya çalışırsam beni vuracağını söyledi. Biseysu ailesine yaklaştım ve onlara ellerini kaldırmalarını söyledim. Onlar dışarı çıktıklarında asker balkonda duruyordu.

Yanlarında kör bir adam ve engelli bir adam vardı. Ancak asker, kıyafetlerini çıkarmam konusunda ısrar etti ve onları eve götürmemi istedi. Kadınları evin içinde başka bir yere götürdüler ve silahlı adamlarla girdikleri çatışma sırasında canlı kalkan olarak kullandılar."

Euro-Med “sosyal medyada İsrail askerlerinin para ve değerli eşyaları çalmakla övündükleri videoların yanı sıra Gazze Şeridi'ndeki sivil evleri ateşe vererek ya da duvarlara ırkçı veya Siyonist sloganlar yazarak kasıtlı olarak zarar verdiklerini gösteren görüntülerin de dolaştığını” vurguladı.

Euro-Med İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail ordusunun Gazze Şeridi halkına ve mülklerine karşı işlediği ağır ihlaller ve savaş suçlarına ilişkin kapsamlı ve tarafsız bir uluslararası soruşturma yapılması çağrısında bulundu.