Biden-Netanyahu çatlağı derinleşiyor

img
Biden-Netanyahu çatlağı derinleşiyor YDH

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Gazze'deki savaşı ele alış biçimini bir hata olarak nitelendirdi.




YDH- Amerika'da yayın yapan Spectrum News'e göre, Amerika ve İsrail rejimleri arasındaki uçurum derinleşiyor. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Gazze'deki savaşı ele alış biçimini bir hata olarak değerlendirdi, ateşkese varması için İsrail üzerindeki baskıyı arttırdı ve iki sadık müttefik arasındaki çatlağı derinleştirdi.

Joe Biden, 7 Ekim'den bu yana İsrail rejiminin Gazze'deki sorykırımına açık destek vermişti. Spectrum News son haftalarda Biden'ın Netanyahu'ya karşı sabrının azaldığını belirterek Washington rejiminin İsrail'e karşı daha sert bir çizgi izlediğini bildirdi.

Habere göre iki taraf arasındaki en ciddi anlaşmazlık İsrail'in Gazze'nin en güneyindeki Refah kentine yönelik saldırı planları konusunda yaşandı ve o zamandan bu yana büyüyen anlaşmazlık, İsrail'in geçen hafta bir yardım konvoyuna düzenlediği ve çoğu yabancı olan World Central Kitchen adlı gıda yardım kuruluşunun yedi çalışanının ölümüne yol açan hava saldırısıyla daha da kötüleşti.

İsrail ölümlerin kasıtsız olduğunu söylese de Biden öfkelendi.

Biden'ın WCK saldırısından iki gün sonra kaydedildikten sonra Salı günü geç saatlerde yayınlanan bir röportajda yaptığı yorumlar, aylardır süren savaşın kıtlık uyarılarına yol açtığı Gazze'deki insanlara insani yardım konusunda İsrail ve ABD arasındaki farklılıkları vurguluyor.

Biden, İspanyolca yayın yapan Univision'a Netanyahu ile ilgili olarak "Yaptığı şey bir hata. Yaklaşımına katılmıyorum," diye konuştu.

Netanyahu'nun ulusal çıkarlar yerine kendi siyasi bekasına öncelik verip vermediği sorusuna yanıt verdi.

Biden, İsrail'in ateşkesi kabul etmesi, kuşatma altındaki Gazze'ye önümüzdeki altı ila sekiz hafta boyunca yardım yağdırması ve bölgedeki diğer ülkelerin yardımın dağıtılmasına yardımcı olmasına izin vermesi gerektiğini söyledi. "Bu şimdi yapılmalı" dedi.

Gazze'deki açlık, ailelerin Ramazan ayının bitişini kutladıkları, genellikle neşeli bir bayram olan Ramazan Bayramı'nı gölgede bırakıyor.

İsrail savaşın ilk günlerinde Gazze'ye yardım sevkiyatını durdurmuş, ancak ABD'nin baskısıyla bölgeye girişine izin verilen kamyonları yavaş yavaş arttırmıştı. 

Yine de yardım grupları İsrail'in kısıtlamalarını gerekçe göstererek yardımların çaresiz insanlara yeterince hızlı ulaşmadığından şikâyet ediyor ve ülkeler yardımları ulaştırmak için hava ve deniz yolu da dâhil olmak üzere başka yollar deniyor.



Makaleler

Güncel