İsrailli subay: İran saldırısı kıyamet günü senaryosuydu

img
İsrailli subay: İran saldırısı kıyamet günü senaryosuydu YDH

Maariv gazetesinin askeri analisti, İran’ın operasyonunun İsrail’deki etkilerini değerlendirdi.




YDH- İbranice yayın yapan Maariv gazetesi’nin askeri analisti Alon Ben David, İran’ın operasyonu gecesi İsrail’de yaşananları anlatan bir makale kaleme aldı.

Söz konusu makalesine öncelikle İsrailli liderleri hedef alarak başlayan Alon Ben David onlar hakkında şu ifadeleri kullandı:

“İsrail liderliği bu hafta birçok kez bizi İran'a karşı başka ve gereksiz bir savaşa sürüklemek üzereydi. Hafta sonuna doğru, karar vericilerimize saldıran çocuksu ve kör öfke biraz azaldı ama tehlike henüz geçmiş değil.

Beklenen sonuçları anlamadan bizi aptalca Şam'da İranlı generalin suikastına sürükleyen aynı liderlik, şimdi İran'ı evcilleştirme iddiasında. İran'ın suikasta tepkisini yanlış değerlendirdikten sonra, bizi başka bir felakete sürüklemeden önce bir miktar tevazu göstermeleri beklenirdi. Uygulamada ise tam tersi oldu: Savaş kabinesinin tüm üyeleri ve tüm askeri-istihbarat seçkinleri, füze saldırısı karşısında tek bir pozisyonda karar kıldılar: ‘İran'a tepki vermemek mümkün değil’.”

Alon Ben David, İran’ın operasyonu gecesi yaşananları aktarmadan önce de İran hakkında şu tespitlerde bulundu:

“İranlılar cumartesi günü geniş bir ‘rubicon'u geçtiler (geri dönüşü olmayan noktadan ileri gitmek anlamında) ve bunu bilinçli olarak ve düşündükten sonra yaptılar. Kendi topraklarından başlattıkları şiddetli saldırı, şimdiye kadar kendi topraklarında doğrudan bir çatışmadan kaçınmaya çalışan İranlıların stratejisine ilişkin tüm temel varsayımlarımızı baltalıyor. Bu aynı zamanda İsrail'in İran'a yönelik yaklaşımını yeniden gözden geçirmesini gerektiren temel bir değişikliktir. İsrail'in, İran'ı geçilen Rubicon Nehri'nden geri döndürebileceğine olan inanç basite indirgemedir ve burada meydana gelen derin değişimi göz ardı etmektedir.”

Ben David, “İsrailli liderlerin hâlâ çoğunlukla İran'a yakın gelecekte askeri karşılık vermeye kararlı” olduğunu ancak “son günlerde karar vericiler arasında şüpheleri dile getiren ve grup düşüncesine meydan okuyanların” da var olduğunu kaydetti.  

Daha sonra, İran’ın geçtiğimiz cumartesi gecesi İsrail’e yönelik operasyonuna değinen askeri analist, yaşananları anlatırken oldukça ilginç bilgilere de yer verdi:

“Cumartesiyi pazara bağlayan gece Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki ekranlara yansıyan gökyüzü görüntüsü, ne İsrail'de ne de dünyada görülen hiçbir şeye benziyordu. Yüzlerce İran İHA’sı ve seyir füzesi, düzinelerce Hava Kuvvetleri uçağıyla birlikte, diğer ülkelerin düzenlerce Hava Kuvvetleri uçağının üstlerinde uçtuğu alçak irtifadan bize doğru ilerledi. Üst katmanda yüz balistik füze ve önlerinde düzinelerce İsrail önleme füzesi vardı. Bu, İsrailli subaylardan birinin tabiriyle ‘Kıyamet günü’ senaryosuydu. Füzelerin hedefindeki Hava Kuvvetleri korku anları yaşadı. Çoğu savaşçı olmayan binlerce asker siper aldı ve etraflarındaki beton katmanların ağır füzelerin darbesine dayanıp dayanamayacağını merak etti. Karargahtaki ve üslerdeki herkes bunun salim bir şekilde geçeceğini umuyordu, ancak çok az kişi savunmadaki başarının neredeyse tam olacağına inanıyordu. Burada son 40 yılın en büyük hava muharebesi büyük bir başarıyla sonuçlandı.”

Saldırı gecesi “yalnız” olmadıklarını vurgulayarak, bu “ittifakın” kendileri için “istikrarlı bir köprü olabileceğini” belirten Ben David, sözlerine şöyle devam etti:

“ABD'nin kurduğu bölgesel savunma ittifakının parçası olarak Batılı güçler ve bölgedeki ılımlı ülkeler de yanımızdaydı. Dünya ordularıyla bağların kurulduğu on yıl, üniformalı diplomasinin, devlet adamlarının bağlantısı kesildiğinde bile istikrarlı bir köprü olabileceğini kanıtladı.”

Alon Ben David, İsrail’in karşılık vermesiyle ilgili de şunları söyledi:

“İran saldırısının boyutunun netleştiği o anlarda İsrail, derhal karşılık verme kararı aldı. İran saldırısı sırasında İsrail'in tepkisi meşru bir meşru müdafaa eylemi olarak kabul edilecekti. Bazı yayınların aksine, kabinenin tüm üyeleri acil müdahaleyi destekledi, ancak operasyonel koşullar buna izin vermedi. Yabancı yayınlara göre ikinci gece böyle bir cevap vermeye çok yaklaşmıştık, ama operasyonel sebepler bu kararı engelledi. İsrail artık İran'ın açık bir askeri karşılık vereceğini varsayamaz. İranlılar bize karşı savaşta başka bir aşamaya geçtiler ve onların daha geniş bir harekatın riskine girmeye istekli oldukları varsayılmalıdır. Dolayısıyla İsrail'in açık bir tepkisi, bizi İran'la karşılıklı çatışmaya ve muhtemelen kuzeyde geniş bir savaşa girme riskiyle karşı karşıya bırakacaktır. İran'a ya da Hizbullah'a karşı yürütülecek bir kampanyanın, Hamas'la savaşı zaferle sonuçlandırma olasılığının kapısını kapatacağını ve hâlâ hayatta olan kaçırılanlara ölüm cezası uygulayacağını söylemeye gerek yok.”

Askeri analist, yazısının sonlarında, kendileri açısından “geçmişin yükünden kurtulmak” için “yeni bir liderliğe” ihtiyaçlarının olduğunu vurguladı:

“Geçmişin yükünden kurtulmak ama son hafta alınan kararların şekli, önümüzdeki sistemlerde karar alıcıların İsrail'i yönlendirmeye devam etme yetkinliğine ilişkin soru işaretlerini bir kez daha güçlendiriyor. 7 Ekim başarısızlığının ağır yükünü üst düzey siyasi ve askeri yetkililerimizin neredeyse tamamı taşıyor. Bu, dayanılmaz derecede ağır bir yüktür ve karar alma süreçlerinde de açıkça görülmektedir. Düşmanı defalarca yanlış değerlendirdiler; zaten bozuk olanı düzeltmek için çaresizce çabalıyorlar ve aynı hataları tekrarlıyorlar. İran'a herhangi bir tepkiden önce İsrail'in geçmişin utancından kurtulmuş, siyasi ve askeri olarak yeni bir liderliğe sahip olması gerekiyor. Bu bayramda çoğumuz için korunmadan neşeye, zordan imkansıza geçiş zor olacak.”



Makaleler

Güncel