Abdulmelik el-Husi ABD'deki protestocuları selamladı

img
Abdulmelik el-Husi ABD'deki protestocuları selamladı YDH

Yemen Ensarullah lideri bugün yaptığı konuşmada bir dizi bölgesel ve uluslararası gelişmeye değindi.




YDH- Seyyid Abdulmelik el-Husi bugün yaptığı açıklamada, Yemen Ensarullah hareketinin ülkenin Hint Okyanusu'na erişimini güçlendirmek için çalıştığını ve İsrail'e bağlı gemilerin Ümit Burnu rotasında veya Kızıldeniz'e doğru seyretmesini engellemeyi amaçladığını söyledi.

Abdulmelik el-Husi bölgedeki son gelişmeleri ele aldığı konuşmasında Yemen cephesinin açık kalacağını ve Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin Filistin'e destek operasyonlarının devam edeceğini vurguladı.

Ensarullah hareketinin lideri, Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonlarının Hint Okyanusu'na doğru genişlemesinin ilk zamanlar Amerikan, İngiliz ve İsrailli yetkililer ya da yine kendisinin "Şer Üçlüsü" olarak adlandırdığı grup tarafından ciddiye alınmadığını vurguladı.  

Başlangıçta Yemen ordusu, balistik füzeler, seyir füzeleri ve tek yönlü saldırı dronları aracılığıyla uzun menzilli saldırılarda İsrail işgal güçlerini hedef alarak Filistin halkını ve direnişini desteklemeye başladı.

Ancak Seyyid el-Husi'nin direktiflerine ve haftalık milyonluk yürüyüşlere katılan Yemen halkının çağrılarına cevap veren Yemen ordusu, operasyonlarını kritik bir deniz yolu olan Kızıldeniz ve Umman Denizi'ndeki İsrail'e bağlı gemileri hedef alacak şekilde genişletti. Bu durum İsrail'in denizcilik faaliyetleri üzerinde zararlı etkilere yol açtı ve İsrail işgali altındaki Eilat limanını neredeyse devre dışı bıraktı.

Daha sonra, ABD öncülüğündeki deniz koalisyon güçlerinin bölgeye müdahalesinin ardından, Yemen Silahlı Kuvvetleri operasyonlarını söz konusu su yollarındaki düşman ABD ve İngiliz gemilerini hedef alacak şekilde genişletti. İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırımı yoğunlaştıkça ve İsrail gemileri Doğu Akdeniz'e ulaşmak için Afrika kıtasını çevreleyen Ümit Burnu rotasını kullanmaya başladıkça Seyyid el-Husi, YAF'ın Hint Okyanusu'ndaki İsrail gemilerini hedef almaya başlayacağını ve esasen işgali Doğu Asya'ya bağlayan kalan tek rotayı kesmek için çalışacağını duyurdu.

Rakamlarla Yemen ordusunun faaliyetleri

Seyyid el-Husi konuşmasında Gazze'ye yönelik savaşın başlamasından bu yana geçen 202 gün içinde Yemen'in gerçekleştirdiği operasyonlar hakkında da bilgi verdi.   

Abdulmelik el-Husi söz konusu zaman diliminde Yemen ordusunun farklı menşe ve tiplerde 102 gemiyi hedef aldığını açıkladı.

Bu da Yemen ordusunun ortalama olarak her 2 günde 1 gemiyi hedef aldığı anlamına geliyor. Ancak Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonlarına 2023 Kasım ayı sonlarında başladığını ve bu nedenle açıklanandan biraz daha yüksek bir ortalamaya sahip olduğunu belirtmek gerekir.

El-Husi, Amerika ve İngiltere öncülüğündeki ittifakın, büyük güçler konuşlandırmasına ve Yemen üzerinde sürekli ve yoğun izleme operasyonlarına rağmen Arap ve Kızıldeniz'deki nakliye yollarını koruma hedefine ulaşamadığını söyledi.

Direniş lideri, gasp edilen Filistin köyü Um el-Raşraş üzerine inşa edilen Eilat Limanı Genel Müdürü Gideon Golber'in bu yıl 21 Mart'ta Eilat Limanı'ndaki tesisleri "işlevsiz" olarak nitelendiren itirafına işaret etti.

Seyyid el-Husi ayrıca, Yemen'in suçlu İsrail işgaline uyguladığı kuşatma nedeniyle operasyonların İsrail ihracatında %22'lik bir düşüşe ve ithalat rakamlarında %40'tan fazla bir azalmaya yol açtığını söyledi.

Aynı zamanda operasyonlar nedeniyle Kızıldeniz'de seyreden ABD gemilerinin sayısında da %80'lik bir azalma görüldü.

Gazze hem İsrail'i yeniyor hem de ABD’yi

Filistin Direnişi'nin İsrail işgal güçlerine karşı devam eden mücadelesi hakkında Seyyid el Husi, Gazze Şeridi'nden İsrail yerleşimlerini hedef alan roket fırlatma operasyonlarının yeniden canlanmasının, Filistin Direnişi savaşçılarının "uyumunun" ve operasyonlarının etkinliğinin açık bir kanıtı olduğunu söyledi.

Ayrıca, İsrail’in neden olduğu çok sayıda ekipman ve personel kaybına işaret ederek bu yenilginin hem "İsrail düşmanını hem de onun Amerikalı ortağını" kapsadığını söyledi.

Seyyid el-Husi, İsrailli yerleşimcilerin "tersine göçüne" ışık tutarak, bu olgunun Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkının kararlılığıyla tam bir tezat teşkil ettiğini vurguladı.

Seyyid el-Husi, "Siyonistlerin yarısının göç etmeyi ve Filistin'i terk etmeyi düşünmesi varoluşsal krizi yansıtıyor ve sadece gaspçı işgalciler olduklarını kabul etmeleri anlamına geliyor" dedi.

Hizbullah'ın operasyonları hassas ve etkili

Seyyid el-Husi ayrıca, Lübnan İslami Direnişi Hizbullah başta olmak üzere diğer destek cephelerinin operasyonlarına da değindi.

Kuzey Cephesi'ndeki askeri faaliyetlerin arttığını ve "Hizbullah'ın kritik ve doğrudan cephesinde" "kesin, amaçlı ve İsrailli düşman üzerinde ciddi bir etkisi olan" operasyonlar yürüttüğünü söyledi.

Seyyid el-Husi, "Düşman çevrelerde, Hizbullah'la karşı karşıya gelme konusunda yaşadıkları ikilemin boyutlarına ilişkin sesler yükseliyor" dedi.

Direniş lideri, "Filistin'in kuzeyinde yaşamaktan korkan yüz binlerce gaspçı işgalci büyük bir sorunla karşı karşıya" diye ekledi.

Seyyid el-Husi, "Hizbullah'ı durdurmak ya da Filistin halkını desteklemedeki büyük ve önemli rolünü sürdürmekten caydırmak için hiçbir İsrail aracı etkili olmadı" dedi.

Abdulmelik el-Husi ABD'deki protestocuları selamladı

Direniş lideri "Filistin'e yönelik bilinçli halk hareketleri büyüyor ve genişliyor" dedi.

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üniversitelerde Gazze'ye destek amacıyla düzenlenen protestolara işaret etti.

Seyyid el-Husi, "Amerikalı yetkililer Gazze'deki soykırım suçlarını protesto edenlere karşı acımasızca davranıyor, Amerikan üniversitelerindeki protestolara yönelik resmi tutumun kabul edilemez olduğunu ve tüm sözde normları hiçe saydığını teyit ediyor" diye ekledi.

Bu bağlamda Amerikalı yetkililerin "yasalarına, anayasalarına ya da demokrasi, düşünce ve ifade özgürlüğü gibi öne sürdükleri ve övündükleri hiçbir ilkeye saygı duymadıklarını" vurguladı.

Ayrıca Washington'un "ABD içinden Filistin halkına karşı işlenen suçlara son verilmesi çağrısında bulunan sesleri duymaya tahammül edemediğini" kaydetti.



Makaleler

Güncel