Irak'taki uzlaşma konferansının tek somut sonucu

img
Irak'taki uzlaşma konferansının tek somut sonucu YDH

SAAF-Irak’ta şiddete son vermek için düzenlenen uzlaşma konferansından çıkan tek somut sonuç,




SAAF-Irak’ta şiddete son vermek için düzenlenen uzlaşma konferansından çıkan tek somut sonuç, eski rejimin ordusuna mensup subaylara emekli maaşı bağlanması oldu.

 

Irak Uzlaşma Konferansı Sözcüsü Nasir el-Ani, “Düzenlenen konferansta, tek somut tavsiye, Irak’ın eski ordusunun subaylarına emekli maaşı bağlanması oldu” diye konuştu.

 

İki gün süren Uzlaşma Konferansı’nda oluşturulan dört komite anayasada değişiklik yapılması, ordu, milisler ve siyasi katılımın genişletilmesi konularını görüştü.

 

Irak ordusunun durumuyla ilgili inceleme yapan komitenin başkanı Necib el-Salihi, “Komite, eski ordu mensuplarına emekli maaşı kapsamında ödeme yapılmasını tavsiye etti” dedi.

 

“Gerçekçi olalım, eski Irak ordusu, bir milyon askere sahipti, bugünkü ordu bu kadar askere yer veremez. Dolayısıyla onlara yeterli miktarda emekli maaşı ödenmesi gerekmektedir” diyen Salihi, eski ordu mensuplarının da Irak’ın evlatları olduğunu ve milliyetçi duygular taşıdığını belirtti.

 

Salihi, komitenin ayrıca 2003 yılında Saddam’ın devrilmesinden sonra lağvedilen zorunlu askerlik yasasının tekrar uygulanmasını tavsiye ettiğini belirtti.

 

Başbakan Nuri el-Maliki, konferansın açılış konuşmasında yeni ordunun kapılarının eski ordu mensuplarına açık olduğunu belirtmişti.