İsrailli subay: Refah işgali için uluslararası kredi yok

img
İsrailli subay: Refah işgali için uluslararası kredi yok YDH

İsrailli üst düzey bir askeri yetkili Refah'a saldırmanın “stratejik bir değeri” olmadığı konusunda uyarıda bulundu.




YDH- Maariv gazetesinde bugün yayımlanan bir habere göre, üst düzey bir İsrailli askeri yetkili, Gazze'deki direnişe karşı savaşı kazanmak için Refah'a saldırının öncelikli olduğu yönündeki iddiaları reddetti.

Gazetenin aktardığına göre, İsrail ordusu Genelkurmay Başkanlığı'nın eski operasyon şefi Israel Ziv, Refah'a yönelik bir saldırının “stratejik bir değeri” olmadığını söyleyerek, saldırıya ve sonuçlarına karşı uyarıda bulunan ve sayıları giderek artan seslere katıldı.

Ziv, İsrail 103 radyo kanalına verdiği mülakat sırasında meselenin Refah’ı daha büyük bir savaş içinde süregelen bir dizi çatışmaya dahil etmemek ve ateşkes sonrasında ayrı bir operasyon yürütmek olduğunu, tüm bunları yaparken de bölgedeki çok sayıda yerinden edilmiş insanın farkında olmak gerektiğini belirtti.

Ona göre, dünyanın gözü Refah'ın üzerindeyken ve İsrail ordusunun kendisi de kentte yerinden edilmiş büyük bir nüfus olduğunu kabul ederken, "eğer 100 sivil kayıp olursa, İsrail yasal olarak, sanki 1,000 hatta 100 bin sivil kayıp olmuş gibi yargılanacaktır."

“Stratejik değeri yok”

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Başbakan Benjamin Netanyahu'yu Refah'ın işgalinin iptal edilmesi halinde hükümetten ayrılacağı yönünde tehdit etti.

Ziv, Smotrich'in "savaş ya da uluslararası hukuk konusunda uzman olmadığını" ve "Netanyahu'nun sadece kişisel siyasi çıkarlarını düşündüğünü" söyledi ve ekledi: "Bu çok kötü... Bu şekilde savaş yürütülmez."

Ziv şöyle devam etti: "Anlaşılması gereken çok zor bir sorun var: İsrail'in uluslararası kredisi yok, sadece kredisi yok değil, aynı zamanda açıkça tehdit ediliyor. Mısırlılar İsrail ile barış anlaşmasını masaya koydular ve bununla tehdit etmekten çekinmiyorlar.

Peki, sırada ne var? ... Orada kalamazsınız; çünkü onların Gazze'nin tek uluslararası geçişini işgal ediyorsunuz... Yani Han Yunus'ta olduğu gibi, oradan ayrılacak ve anahtarları Hamas'a teslim edeceksiniz, peki ne başardınız? 400 savaşçı daha mı öldürdünüz? Bunun hiçbir anlamı yok, bunun stratejik bir değeri yok."

Israel Ziv geçen hafta Gazze'deki direnişin İsrail ordusu için stratejik bir pusu hazırladığı ve bunun "İsrail için bir felaket" olacağı uyarısında bulunmuştu.

 



Makaleler

Güncel