'UCM yakalama kararı çıkarırsa 124 ülke Netanyahu'yu tutuklamaya hazır olacak'

img
'UCM yakalama kararı çıkarırsa 124 ülke Netanyahu'yu tutuklamaya hazır olacak' YDH

Yedioth Ahronoth gazetesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrailli yetkililer hakkında yakalama kararı çıkarması halinde 124 ülkenin Başbakan Netanyahu'yu tutuklamaya hazır olacağını yazdı.




YDH - Yedioth Ahronoth gazetesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrailli üst düzey yetkililer hakkında yakalama kararı çıkarmasının İsrail devleti açısından çok güçlü bir darbe olacağını belirtti.

Gazetede yer alan makalede, "Lahey Mahkemesi tarafından tanınan 124 ülke, Başbakan Benyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Galant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve hakkında yakalama kararı çıkarılan herhangi bir kişiyi kendi topraklarına geldiğinde tutuklamakla yükümlü olacak," ifadelerine yer verildi.

Makalede, bunun İsrail liderliğinin, önceden yazılı olarak taahhüt veren ülkeleri ziyaret etmek dışında ülkeden çıkamayacağı anlamına geldiği kaydedildi.

Bununla beraber gazete, konunun kişiye özel olduğunu ve söz konusu siyasetçi siyasetten ayrılsa bile kalacağını vurguladı.

Gazeteye göre yakalama kararları, kendisini dünyayı dolaşmayı seven bir devlet adamı olarak gören Netanyahu için de ölümcül bir darbe olacak, zira bu karar ikinci bir emre kadar İsrail'de kalmasına neden olacak.

Yakalama kararı çıkarılması halinde Siyonist rejimin UCM ile i şbirliği yapmayacağını ve bu yönde niyetleri olan hiçbir uluslararası mahkemeyi tanımayacağını belirten gazete, İsrail'in UCM başsavcısını yakalama kararı taleplerini iptal etmeye ikna etmek için lobi yapabileceğine dikkat çekti.

Yakalama kararı çıkarılmasını talep eden UCM Başsavcısı Kerim Han olsa da, nihai kararlar davanın görüldüğü ön duruşmadaki üç hakim tarafından veriliyor.

Duruşmaya başkanlık eden hakimler Romanyalı Lulia Motoc, Meksikalı Flores Liera ile Beninli Reine Alapini olarak öne çıkıyor.

Han'ın böyle bir talepte bulunmasının ardından dell sunması ve mahkemenin gerekçeli bir karar vermesi gerektiğine işaret eden gazete, bu türden adımların gecede atılmadığını ve tahminlere göre bir ay sürebileceğini vurguladı.