Denizciler Kızıldeniz'deki Husi taktiklerinden ne öğreniyor olabilir?

img
Denizciler Kızıldeniz'deki Husi taktiklerinden ne öğreniyor olabilir? YDH

1997-2000 yılları arasında ABD Merkez Komutanlığı'nı yöneten emekli Denizci General Anthony Zinni, Deniz Piyadeleri'nin karadan deniz harekatına yönelmesi konusunda derin kuşkularını dile getirdi.




YDH- Husilerin deniz kuvvetlerine ve ticari gemilere yönelik direniş saldırılarına ve Ümit Burnu çevresinde sapmalara yol açtığına dikkat çeken Irene Loewenson'un, Marine Corps Times'da ''What Marines may be learning from Houthi tactics in the Red Sea'' başlığıyla yayınlanan makalesi Deniz Piyadeleri'nin Çin gibi deniz güçlerine karşı koymaya yönelik, bazı emekli liderlerin eleştirilerine maruz kalan ancak Pentagon ve Kongre karar vericilerinden destek alan Kuvvet Tasarımı planını da tartışıyor. 

                                                                                                                      ***

Husiler gemileri takip ederek, insansız hava araçları ve füzelerle tehdit ederek ve kıyıya yakın yerlerde pusuya yatarak hayati önem taşıyan su yollarından geçişi engelleyerek güçlü bir donanmaya maliyet yüklediler. Deniz Piyadeleri'nin modernizasyon planlarını inceleyen bazı gözlemciler için bu durum tanıdık geliyor. Çin ordusuyla mücadelede Deniz Piyadeleri, düşman gemilerini izlemek ve engellemek için Donanma ile birlikte çalışarak, gizli gruplar halinde kıyıya yakın bir yerden bir yere hareket etmek istiyor.

Yemen'deki İran destekli isyancılar olan Husiler de Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemilere yönelik saldırılarında benzer taktikler izlediler.

Hudson Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Bryan Clark'a göre Husiler karadaki karakollarından gemilerin yerlerini tespit ediyor, ardından insansız hava araçları fırlatıyor ve gemilere anti-gemi füzeleri atıyorlar. Clark, karşı saldırı başlatabilmek için ABD ordusunun "çok agresif, ısrarlı bir gözetleme ve hedefleme" yapması gerektiğini söyledi. Clark'a göre Husiler, Deniz Piyadeleri'nin elektronik savaş gibi bazı yeteneklerinden yoksun.

Clark, "Ama yine de bunun Deniz Piyadelerinin sürdürmeye çalıştığı türden bir operasyon örneği olduğunu düşünüyorum" dedi. "Ve Husiler bunu çok daha az sofistike bir güçle oldukça etkili bir şekilde yaptılar."

ABD Donanması ve koalisyon filoları Husilerin gemilere yönelik saldırılarının çoğunu engellemeyi başardı ama bunun bedeli yüksek oldu. Savaş gemileri, Husilerin sadece binlerce dolar değerindeki insansız hava araçlarını engellemek için milyonlara mal olan füzeler fırlattı.

Bu arada pek çok ticari gemi Kızıldeniz'den geçmemek için Afrika'nın güneyindeki Ümit Burnu civarında uzun rotalar çiziyor. İsyancı grup saldırıları Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma amacıyla düzenlediğini açıkladı. Husilerin saldırıları, Deniz Piyadeleri'nin onlarca yıl kara savaşları yürüttükten sonra Çin gibi bir deniz gücüne karşı koymak için kuvvetlerini elden geçirmeye yönelik iddialı planına dört yıl kala geldi. Teşkilat deniz piyadelerinin daha hafif, daha dağınık ve düşmanları daha iyi takip ederken kendilerinin de takip edilmesini engelleyecek bir yapıya kavuşturulmasını amaçlıyor.

Kuvvet Tasarımı adı verilen plan, Pentagon ve Kongre'deki karar vericilerin büyük ölçüde desteğini almış olmasına rağmen, bir grup emekli denizci liderin eleştirilerine maruz kaldı. Emeklilerden oluşan grup, Kolordu'nun yetersiz kanıtlarla kesintiler ve diğer değişiklikler yaptığını iddia ederken, mevcut Denizci liderler deneylerin, tatbikatların ve savaş oyunlarının kararlarını desteklediğini savundu.

Joint Advanced Warfighting School'da öğrenci olan ve daha önce Deniz Piyadeleri için gelecek konsepti ve kabiliyet geliştirme üzerine çalışan Deniz Yarbay Travis Hord, "Pek çok insan 'Deniz Piyadeleri Çin gibi bir düşmanın silah angajman bölgesi içinde bu dağıtılmış operasyonları gerçekleştiremeyecek' diyor" dedi.

"Bence Husiler bunu yapabileceğinizi gösteriyor, çünkü bunu bize karşı bir dereceye kadar yapabildiler."

Hord'a göre Husilerin operasyonları Kuvvet Tasarımı konseptlerinin "mutlak bir doğrulaması" olmasa da, sensörler ve füzelerle donatılmış karada konuşlu bir kuvvetin gemilere dramatik zorluklar çıkarabileceğini gösteriyor. Deniz Piyadeleri adına konuşmadığını vurgulayan Hord, Ocak ayında Kolordunun modernizasyon planını savunan bir War on the Rocks makalesinde Kuvvet Tasarımı ile Husilerin operasyonları arasında paralellik kuran altı deniz piyadesi ve deniz gazisinden biri.

Makalenin yazarlarından bir diğeri olan Yarbay Zach Ota, ABD ordusunun Husilerin taktiklerinden ders alsa bile onların ticareti sekteye uğratma misyonunu taklit etmeyeceğini vurguladı.

ABD Pasifik Filosu ve Deniz Piyadeleri Pasifik Kuvvetleri'nde operasyon planlayıcısı olarak görev yapan Ota, "Biz Pasifik'te özgürlüğün ve deniz müştereklerinde açık ticaretin savunucularıyız" dedi ve Kolordu adına konuşmadığını belirtti.

Ota, Husilerin denizi inkar operasyonları ile Deniz Piyadeleri'nin Pasifik'teki bir savaşta üstlenebileceği operasyonlar arasındaki bir diğer farkın da Husilerin taarruz halindeyken, Kolordu'nun yedek kuvvetlerinin savunma amaçlı eylemlere yönelik olması olduğunu söyledi.

Ota, karada konuşlu güçlerin savunma amaçlı olarak gemilere saldırdığı gerçek dünyadan bir örneğe işaret etti: Ukrayna'nın Karadeniz'de Rus gemilerine saldırarak ticari gemilerin Ukrayna limanlarından tahıl ihraç etmesini sağlaması.

1997-2000 yılları arasında ABD Merkez Komutanlığı'nı yöneten emekli Denizci General Anthony Zinni, Deniz Piyadeleri'nin karadan deniz harekatına yönelmesi konusunda derin kuşkularını dile getirdi.

Zinni, elbette karada konuşlu füze sistemleri denizden imha operasyonlarının bir parçası olabilir, ancak Deniz Piyadeleri diğer kabiliyetleri bir kenara bırakarak buna mı odaklanmalı diye sordu.

Zinni, "Buna muharip bir komutan gibi baktığımızda, bu kriz müdahale gücüydü," dedi. "Herkesten daha hızlı bir şekilde daha büyük bir kabiliyetle yanıt verebiliyorlardı. ... Bu derece hazır olma, konuşlandırılabilirlik ve esneklik onlara özeldi - hepsi Kuvvet Tasarımı için bir kenara atıldı." (Kolordu liderleri, Kuvvet Tasarımıyla ilgili değişiklikler yapsalar bile, Deniz Piyadelerinin bir dizi krize hızla yanıt vermeye hazır olduklarında ısrar ediyorlar).

Ayrıca Husilerin hiçbir ABD Donanma gemisine zarar vermediği gerçeği de var.

"Husiler kabiliyetlerimize karşı denizde ne kadar etkili oldular?" Zinni sordu.

Ulusal Savunma Üniversitesi'nde seçkin bir araştırma görevlisi olan emekli Albay T.X. Hammes, Husiler ile Donanma arasındaki çatışmalardan çıkarılacak derslerden birinin gemilerin az sayıda füzeyi savuşturabileceği olduğunu söyledi. Bu yüzden Deniz Piyadeleri daha fazla gemiye sahip olmalı.

Hammes, Deniz Piyadelerinin düşman gemilerinin savunmasını alt edebilecek füze yaylım ateşi yapabilecek kapasitede olması gerektiğini söyledi.

Deniz Piyadeleri'nin Husilerin operasyonlarından çıkardığı dersleri ne ölçüde uyguladığı belli değil. Deniz Piyadeleri, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki muharebe operasyonlarından elde edilen bilgileri inceleyen Deniz Piyadeleri ile konuşma taleplerine yanıt vermedi.

Ancak net olan bir şey var: Kolordu, Kuvvet Tasarımı'nı geliştirirken bile ABD'nin düşmanlarından dersler çıkardı.

Deniz Piyadelerinin keşif yapmak ve deniz görevlerini desteklemek için bir düşmanın yakınında gizlenmesini öngören bir kavram olan stand-in kuvvetlerini açıklayan 2021 belgesinde Kolordu, Husilerin Kızıldeniz'deki 2016-2018 faaliyetlerine bir sayfa ayırdı.

Belgede şu ifadeler yer alıyor: "Husilerin çabaları kısa sürede, ihtilaflı bir bölgede faaliyet gösterirken etkili keşif, karşı keşif ve deniz inkarının nasıl yapılabileceğine dair mükemmel bir örneğe dönüştü."

Ordunun öğreniyor olabileceği tek düşman aktör Husiler değil.

Clark, askeri liderler bunu kabul etmese bile, Rusya'nın Ukrayna iletişimini elektronik olarak karıştırmasından bir şeyler öğrendiklerini söyledi.

Kolordu liderleri, servisin otonom düşük profilli gemi prototipinin uyuşturucu kaçakçılarının narko-denizaltılarından esinlendiğini söyledi.

Düşman taktiklerinden ders çıkarmak yeni bir şey değildir.

Örneğin Vietnam Savaşı sırasında ABD ordusu Viet Kong ve Kuzey Vietnam güçlerinin orman savaşı taktiklerini benimsemişti, diyor War on the Rocks makalesinin bir diğer ortak yazarı emekli Yarbay Travis Reese.

Reese, "Düşmanınızdan öğrenmek savaş kadar eskidir" dedi.

Çeviri: YDH



Makaleler

Güncel