OECD İsrail'in büyüme tahminini düşürdü

img
OECD İsrail'in büyüme tahminini düşürdü YDH

OECD, küresel ekonomiye ilişkin son raporunda İsrail ekonomisinin 2024 yılında ancak yüzde 1,9, 2025 yılında ise yüzde 4,6 oranında büyüyeceğini bildirdi.




YDH -  OECD küresel ekonomiye ilişkin son raporunda Siyonist rejim ekonomisine dair büyüme tahminlerine yer verdi.

Savaştan önce OECD, İsrail'de bu yıl yüzde 3,3'lük bir ekonomik büyüme öngörmüştü. 

OECD'nin son tahmini, İsrail Merkez Bankası'nın 2024 yılı için yüzde 2 ve 2025 yılı için yüzde 5 olan yıllık büyüme tahmininden daha düşük olmakla birlikte, IMF'nin bu yıl İsrail'de yüzde 1,6 olan büyüme tahmininin üzerinde ve IMF'nin gelecek yıl için yüzde 5,4 olan büyüme tahmininin de altında.

Kurum, İsrail ekonomisinin 2024 yılında ancak yüzde 1,9, 2025 yılında ise yüzde 4,6 oranında büyüyeceğine işaret etti.

İnşaat sektörü ağır darbe aldı

OECD'nin tahmini, savaşın İsrail ekonomisi üzerindeki yıkıcı etkisini tanımlıyor ve yabancı işçi eksikliği nedeniyle inşaat sektörünün ağır zarar gördüğüne dikkat çekiyor.

OECD, İsrail'de yeni konut inşaatlarının 2023'ün son çeyreğinde yüzde 53 oranında düştüğünü ve 2024'te sadece kısmi bir toparlanma olacağını belirtiyor.

Rapor, İsrail'deki enflasyonun fiyat seviyelerindeki zirveden bu yana (Ocak 2023'te yüzde 5,4) çok ılımlı olduğunu ve 2024'te yüzde 2,5 enflasyon öngördüğünü (İsrail Merkez Bankası'nın yüzde 2,7'lik tahminiyle karşılaştırıldığında) ekliyor. 

OECD'ye göre enflasyon 2025 yılında da bu seviyede kalacak ve İsrail Merkez Bankası'nın önümüzdeki yıl faiz oranını yüzde 3,75'e (bugünkü yüzde 4,5'ten) indirmesine imkan sağlayacak.

Maliye politikası açısından rapor, KDV'nin 2025 yılında yüzde 18'e yükselmesini olumlu olarak değerlendiriyor.

Raporda, "Savaş maliyetinin ötesinde, savunma maliyetinin GSYİH'nin en az yüzde 0,5'i oranında kalıcı olarak artması bekleniyor," deniyor.

OECD, kamu bütçesinin hükümetin yüzde 6,6'lık açık hedefini tutturmasını bekliyor.

Diğer yandan OECD, harcamaları kısmanın yanı sıra İsrail'in GSYİH büyümesini sürdürecek reformlar gerçekleştirmesi gerektiğine inanıyor. Raporda, "İşgücü piyasasına giriş teşviklerini zayıflatan programlar kesilmeli," ifadelerine yer veriliyor.