İsrail ordusu: Refah işgalinin stratejik değeri söylenildiği ölçüde değil

img
İsrail ordusu: Refah işgalinin stratejik değeri söylenildiği ölçüde değil YDH

Haaretz yazarı Amos Harel, Siyonist rejimin beklenen Refah işgalinin Stalingrad statüsünde efsaneleştirildiğini, ancak stratejik değerinin söylendiği kadar olmadığını belirtti.




YDH - Haaretz yazarı Amos Harel, Siyonist rejimin esir takası anlaşması ve Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentini işgal etmek gibi iki ayrı seçenekle baş başa kaldığını ve her ikisine de başvurabileceğini ifade etti.

Harel, son makalesinde "Hamas ile İsrail arasında devam eden müzakereler, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Mısır'ın son arabuluculuk teklifine sessiz kalması nedeniyle durma noktasına geldi. Öneri, ateşkes ve İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi karşılığında Hamas'ın elindeki 133 esirin aşamalı olarak serbest bırakılmasını içeriyor. Ancak Sinvar, Gazze'deki Hamas yönetiminin devamını sağlamak için tam bir ateşkes istediğinden bu şartları kabul etmekte tereddüt ediyor," dedi.

Müzakerelerin daha önceki başarısız anlaşmalar ve her iki taraf arasındaki güvensizlik nedeniyle karmaşık bir hal aldığını kaydeden Harel, "Sinvar, geçen kasım ayında yapılan ilk esir takası rehine anlaşmasında zamana oynamayı ummuştu ancak İsrail'in şartlara uymayı reddetmesi ateşkesin çökmesine neden oldu. O zamandan bu yana görüşmeler yeniden başladı ve her iki taraf da tavizler verdi, ancak Sinvar şüpheci," değerlendirmesini yaptı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ise kendi şartlarıyla bir anlaşma istediğine dikat çekilen makalede, "Her iki lider de kendi hedeflerine ulaşılacağının garantisi olmadan ciddi tavizler vermekte tereddüt ediyor. ABD, Mısır'ın önerisini Hamas için cömert olarak nitelendirse de Sinvar ikna olmuş değil ve ABD'nin İsrail'in Refah'taki geniş çaplı desteklemeyeceğine inanıyor," denildi.

Makalede, Netanyahu hükümetindeki aşırı sağcı kanadın da gerçekliğin farkında olduğu ve bu yüzden başbakana şimdiden Refah'ı ele geçirmesi konusunda baskı yaptıkları ifade edildi.

Makalede, "İki aşamalı bir esir takası anlaşması temasları rayına oturtacak ve İsrail'in yeniden vites değiştirip tüm gücüyle Refah'a girmesini zorlaştıracaktır. ABD Başkanı Joe Biden artık aralık ayındaki kadar sabırlı değil," yorumuna yer verildi.

Refah'ın öneminin 'Stalingrad' boyutlarına getirilerek' abartıldığına işaret edilen makalede, "Asıl zorluk Hamas'ın şehirdeki gücünden kaynaklanmıyor. Asıl sorun halen Refah'ta bulunan bir milyondan fazla sivil (İsrail ordusu, Han Yunus'tan çekildiğinde on binlerce insan kuzeye, harap olmuş kente geri döndü). İsrail ordusu, Refah'ı ele geçirme kapasitesine sahiptir. Asıl soru bununla ne elde edeceği," ifadelerine yer verildi.

Makalede, "Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Netanyahu'ya Refah'ın işgalinin taburları ve örgütün altyapısını zayıflatacağını ancak Hamas'a karşı halka vaat ettiği 'mutlak zaferi' getirmeyeceğini söyledi," bilgisi paylaşıldı.