Haaretz: İsrailliler kampüs paryası oldu

img
Haaretz: İsrailliler kampüs paryası oldu YDH

Haaretz gazetesi eskiden İsraillilerin hayallerinin okulu olan Amerika'daki Columbia Üniversitesi'nde İsraillilerin artık aşağılandığını bildirdi.




YDH- İsrail gazetesi Haaretz'de yer bulan İsrailli gazeteci Judy Maltz'ın makalesine göre, ABD kampüslerini kasıp kavuran protestolar inkar edilemez bir biçimde İsrail ve Siyonizm nefretinden kaynaklanıyor. 

Maltz, protesto liderlerinin, Filistin yanlısı kamplara katılan Yahudi çokluğunu ve “kurtuluş bölgelerinde” düzenledikleri Hamursuz Bayramı sofralarının fotoğraflarını paylaşmalarına rağmen İsraillilerin yine de hedef alınmış gibi hissettiğini savunuyor.

İsrailli gazeteci, ''Çünkü tüm Yahudiler Siyonist olmasa da, genellikle İsraillilerin neredeyse tanım gereği Siyonist olduğu varsayılır.'' dedi. 

Bu nedenle, kampüsteki protestocular sık sık yaptıkları gibi slogan attıklarında bazı Yahudiler kendilerini tehdit altında hissetmeyebilir: “Yüksek sesle, açıkça söyleyin, burada Siyonist istemiyoruz.” Protestoların liderlerinden birinin (o zamandan beri kampüsten uzaklaştırıldı) “Siyonistler yaşamayı hak etmiyor” şeklindeki açıklamasını da ölüm tehdidi olarak yorumlamayabilirler.

Maltz'a göre, İsrailliler için böyle bir soğukkanlılık neredeyse imkansız.

İsrail'in Filistin'e dayattığı orantısız şiddeti ve savaş suçlarını kabul etmeyen Filistin yanlılarının protestolarından ötürü 26 yaşındaki Eden Şavet ''zarar görmekten korktuğunu'' belirtti.

Öyle ki, Columbia Üniversitesi YL ikinci yılında olan Şavet, yüksek lisans rogramının web sitesindeki biyografisinde İsrailli olduğu bilgisinin kaldırılmasını istemiş.

Biyomedikal mühendisliği alanında doktora öğrencisi olan 25 yaşındaki Lior Kreindler ise, 7 Ekim'den bu yana kampüsün kendisine “sıcak gelmediğini” ancak son haftalarda durumun çok daha kötüleştiğini söylüyor.

 İsrail soykırımına verilen ABD desteğinden rahatsız olan öğrencilerin protestolarını yorumlayan Kreindler, “Siyonistleri ve İsrail ordusu gazilerini kampüste istemediklerini söylüyorlar. Bu beni kişisel olarak hedef alınmış hissettiriyor.” dedi. 

Columbia'nın özel çekiciliği

Columbia, 7 Ekim'den bu yana Amerika'yı saran kampüs protestolarının sıfır noktası olarak adlandırılabilir. Salı gecesi kampüse gelen yüzlerce polis, ikonik Hamilton Hall'u işgal eden ve içeride barikat kuran 100'den fazla protestocuyu gözaltına aldı. Columbia'da kampüs bahçesinin ana çimlerine kurulan Gazze Dayanışması kampı, ülke genelindeki kampüslerde kurulan düzinelerce benzer çadır kent için ilham kaynağı oldu.

İronik bir şekilde, İsrail karşıtı protestoların ön saflarında yer alan okul, uzun zamandır yurtdışında eğitim almak isteyen İsrailliler için en iyi seçeneklerden biri.

İsrailliler için neredeyse özel olarak hazırlanmış bir lisans programı sunan tek üniversite olan Columbia Üniversitesi'nde öğrenim gören Sapir Agam, ''Protestolar bu dönem çok daha kişisel oldu ve bu yüzden bu kampüsteki insanlara asla bir Siyonist olduğumu ve IDF'de görev yaptığımı söylemem.'' diyor.

İsrailli bir ailenin çocuğu olan Şapir Agam, Los Angeles'ta büyüdü ve zorunlu olmamasına rağmen İsrail ordusunda gönüllü olarak görev aldı. 

Agam, Siyonizm karşıtı Barış İçin Yahudi Sesi grubunun üyesi olan bir başka mimarlık öğrencisinin, İsrail'i desteklediği için ortak derslerindeki bir grup projesinde kendisiyle işbirliği yapmayı reddettiğini söylüyor. Agam, Barış İçin Yahudi Sesi grubunun üyesi olan öğrencinin ''profesöre benimle aynı mekanda bulunmak istemediğini söylediğini'' belirtiyor. 

Tel Aviv'den gelen 24 yaşındaki Tal Appel, ''Asıl değişiklik birkaç hafta önce ilk kamp kurulduğunda ve Columbia kampı kaldırmak için kampüse polis getirdiğinde yaşandı. Amerikalı olmadığım için Amerikalıların polise karşı ne kadar nefret dolu olduğunu fark etmemiştim.” diyor.

Daha önce hiç ihtiyaç duymadığı için İsrailli ve Siyonist olduğunu belirtmediğini söyleyen Appel, 7 Ekim'den ve kampüs kampları kurulduktan sonra insanların birden kendisine tuhaf ve farklı bir gözle baktığını iddia ediyor. 

7 Ekim'e kadar tarafsız olarak tanıdığı öğrenciler, polis baskısının ardından İsrail karşıtı protesto hareketine katılmaya başlamasına şaşırdığını belirten Appel, “Kişisel olarak çok kırıldım ve bunun sonucunda birçok arkadaşımı kaybettim,” diyor.

33 yaşındaki Rehine Aile Forumu'nun eş direktörlüğünü yapan Omer Lubaton-Granot, “Yani, Columbia okyanusun ötesindeki 100 yıllık bir çatışmayı nasıl çözebilir ki?” diyor.

Haaretz'in İbranice baskısında geçen hafta yayınlanan bir konuk makalesinde, İsrailli bir yüksek lisans öğrencisi olan Noa Urbach, Columbia'daki çok farklı deneyimlerini paylaştı.

“Yahudi ve İsrailli bir öğrenci olarak kampüste dolaşırken kişisel güvenliğime yönelik herhangi bir korku ya da tehdit hissetmiyorum” diye yazan Urbach, İsrail yanlısı ana akım medyanın “protesto sahasında olup bitenleri çarpıttığı” konusunda ısrar etti.



Makaleler

Güncel