Tarık Haşimi:ABD’nin çekilmesi Irak’ın önceliği değil

img
Tarık Haşimi:ABD’nin çekilmesi Irak’ın önceliği değil YDH

SAAF-Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, çok uluslu güçlerin çekilmesinin Irak’ın birinci




SAAF-Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, çok uluslu güçlerin çekilmesinin Irak’ın birinci dereceden önceliği olmadığını belirtti.

 

Bugün BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la görüştükten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, “Çok uluslu gücün çekilmesi şu an Irak’ın önceliği değildir, Irak’ın şu anki önceliği, güvenliğin ve istikrarın sağlanması ve tüm Irak’ta özellikle de Bağdat’taki hedefsiz çatışmaların durdurulmasıdır” dedi.

 

“ABD’nin Irak karşısında yükümlülükleri bulunmaktadır; çünkü Irak ordusunu ABD lağvetmiştir. Bu yüzden de ordunun askeri ve milli usullere göre yeniden yapılandırılması gerekmektedir” diyen Hizb-i İslami lideri, Tarık Haşimi, Irak’taki güvenlik sorunlarıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Irak’ta iç savaş yoktur. Bazı Iraklılar arasında çatışmalar olmaktadır; maalesef bu meselenin de temelinde yabancı güçlerin oyuncağı olan bazı gruplar bulunmaktadır, bu insanlar etnik, dini ve mezhebi şiddetin kurbanı olmaktadır.”

 

İngiliz Başbakanı Tony Blair’in Irak’tan çekilme konusunda bir takvim açıklamaya hazır olduğunu da belirten Tarık Haşimi, fakat Blair’in daha sonra George Bush tarafından beyninin yıkandığını ifade etti.

 

Tarık Haşimi, ABD Başkanı Bush’la görüşmesi sırasında da yabancı güçlerin Irak güvenlik güçleri yeniden yapılandırılıncaya kadar Irak’tan çekilmemesi gerektiğini söylemişti.