İsrail Dışişleri Bakanı Katz, "Erdoğan ticaret kısıtlamalarının birçoğunu geri çekti, bundan çıkarılacak ders açık; bir diktatörün tehditlerine boyun eğmemeliyiz," dedi.
YDH - İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Türkiye'nin Siyonist rejim ile ticari ilişkileri kesme kararının ardından 'durumun tersine döndüğünü' öne sürdü.
Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden paylaşım yapan Katz, "(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan ticaret kısıtlamalarının birçoğunu geri çekti ve iptal etti. Bundan çıkarılacak ders açık; bir diktatörün tehditlerine boyun eğmemeliyiz ve her an her şeyi durdurabilecek Müslüman Kardeşler'in adamına bel bağlamamalı, alternatifler yaratmalıyız," dedi.
Türkiye-İsrail ticareti yeniden mi başladı?
Öte yandan İsrailli ekonomi gazetesi Globes'un konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre Türkiye Ticaret Bakanlığı, 54 kalemde uygulanan ihracat yasağından sonra inşaat sektöründe İsrail'le çalışan fabrikalara bilgi verdi ve dün (perşembe) İsrail'e tedarikin yeniden başlaması yönünde geçici bir onay verildiğini bildirdi.
Gazete, bu onayın geçici ve sadece İsrail ile daha önce çalışmış olan fabrikalar için geçerli olduğunu öne sürerek söz konusu gelişmenin , Türkiye-İsrail Ticaret Odası ile Ticaret Bakanlığı üst düzey yetkilileri arasında dün Ankara'da gerçekleşen toplantının ardından geldiğini belirtti.
Toplantıda Türk sermayedarlar, İsrail'e mal ihracatına yönelik kapsamlı yasaktan duydukları hoşnutsuzluğu dile getirdiler.
Aynı zamanda Globes'a bilgi veren kaynaklar, İsrail Dışişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı'nın son günlerde Siyonist rejimin uzun vadede Türkiye'den ithalata olan bağımlılığını sona erdirmek amacıyla hummalı bir çalışma başlattığını aktardı.
Buna ek olarak, yakında Katz ve Ekonomi Bakanı Nir Barkat'ın da katılacağı, İsrail ile Yunanistan ve Kıbrıs arasında, İsrailli ithalatçılar ile Türk şirketlerini ikame edecek Yunan ve Kıbrıslı tedarikçiler arasında daha yakın ilişki kurulmasını amaçlayan üçlü bir konferansın duyurulması bekleniyor.
Boykot nasıl aşılıyor?
Bununla beraber Globes'un hafta başında yer verdiği bir başka haberde de İsrailli ithalatçıların, mal aktarmak için Slovenya gibi ara destinasyonları kullanmaya başladığı belirtilmişti.
Son varış noktası İsrail olan Türk malları, normalden daha düşük hacimlerde de olsa, son günlerde Bulgaristan, Yunanistan ve Mısır'daki limanlara gitmeye devam etti.
Bir ay önce başlayan eğilim, hafta sonunda kayda değer ölçüde genişlemeye başladı. Konşimentoda (nakil belgesi) varış yeri olarak bir İsrail limanı belirtilmek yerine, mallar üçüncü bir limana ve oradan da İsrail'e taşınıyor.