Yemen’in operasyonları ABD’nin ekonomik zararlarını artırıyor

img
Yemen’in operasyonları ABD’nin ekonomik zararlarını artırıyor YDH

ABD'li yasa koyucular, Yemen deniz operasyonlarının ekonomik zorluklarını tartışıyor.




YDH- El-Mesire’nin bildirdiğine göre, ABD Kongresi'ne bağlı bir araştırma merkezi, ABD'nin, İsrail rejimine giden ve ABD ve İngiltere ile bağlantılı gemileri hedef alan Yemen deniz operasyonlarının neden olduğu ekonomik etkileri ele alma konusunda zorluklarla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

ABD Kongresi'ne bağlı bir araştırma servisi olan Kongre Araştırma Servisi (CRS) birkaç gün önce, Kızıldeniz'deki durumun etkilerini ele alan bir rapor yayımladı.

Yemen'deki operasyonların ABD'ye mal ithal etme mekanizmasında sorunlara yol açtığına işaret eden raporda, Kongre'nin “ithal mallar için nakliye rotalarını değiştirmeyi ya da ithal malların yerli üretimini geliştirmek için ekonomi içindeki kaynakları yeniden tahsis etmeyi amaçlayan yasaları kabul etmenin maliyet ve faydalarını göz önünde bulundurması” gerekebileceği belirtildi.

Raporda Yemen operasyonlarının yarattığı ekonomik hassasiyete atıfta bulunularak “bu politikalar Amerikalı tüketiciler için mal ve hizmetlerin maliyetini etkileyebilir, ABD ve küresel ticaretin akışını değiştirebilir ve Amerikan şirketlerinin rekabet kabiliyetini etkileyebilir” denildi.

Söz konusu raporda “Kongre ayrıca Amerikan şirketlerinin rekabet güçlerini korumalarına yardımcı olacak seçenekleri de araştırabilir” denilerek Yemen operasyonlarının devamının bu şirketlerin rekabet gücünü tehdit ettiği açıkça belirtilmiştir.

Raporda ayrıca, “Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne göre, Yemen operasyonları nedeniyle nakliye maliyetlerinde devam eden artış, ABD'de kısa vadeli ithalat fiyat enflasyonunu yaklaşık yüzde 5 oranında artırabilir” denildi.

ABD Deniz Kuvvetleri Bakanı da daha önce Yemen saldırıları karşısında bir milyar dolar değerinde mühimmatın tükendiğini açıklamıştı.



Makaleler

Güncel