Sullivan, Riyad ile Tel Aviv’e ‘normalleştirme’ gezisine çıkıyor

img
Sullivan, Riyad ile Tel Aviv’e ‘normalleştirme’ gezisine çıkıyor YDH

Sullivan'ın gezisinin aynı zamanda, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini de içeren bir girişim olduğu da iddia edildi.




YDH- Amerika'dan yayın yapan Axios haber sitesi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Refah'ın işgali nedeniyle tırmanan gerilimin ortasında bu hafta sonu Suudi Arabistan ve İsrail’i ziyaret etmeyi planladığını bildirdi.

Beyaz Saray’ın, en azından Sullivan'ın gelişine kadar İsrail'i “Refah'taki saldırganlığını azaltmaya” ikna etme çalıştığı iddia edildi. Üst düzey bir ABD'li kaynak, Washington'da İsrailli yetkililerle üst düzey bir toplantı yapılana kadar İsrailli yetkililerle bu konuda anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Sullivan'ın gezisinin aynı zamanda, Suudi Arabistan ile İsrail rejimi arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini de içerebilecek bir ABD-Suudi “Mega Anlaşması”nı ilerletmek için uzun vadeli bir girişim olduğu belirtildi.

Refah'ın işgalinden bu yana Biden yönetimi ile İsrail hükümeti arasındaki “gerilimin” önemli ölçüde artmış durumda olduğuna dikkat çeken yetkililer, Sullivan'ın gezisinin de bu gerilimi azaltmaya yönelik bir girişim olabileceğine dikkat çekiyorlar.

Geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin 2 bin ve 5 yüz kiloluk bombalardan oluşan 3 bin 500 bombayı, “güvenli bölge” bahanesiyle yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin zorla göç ettirildiği Refah'ta kullanılabileceği endişesiyle İsrail'e göndermeyi “geçici olarak” durdurmasını savunmuştu.

ABD'li yetkililer, Beyaz Saray'ın Benyamin Netanyahu'yu Refah'ta Suudi Arabistan'la normalleşme anlaşmasını engelleyecek büyük bir saldırıya karşı ikna etmeye çalıştığını iddia etti.

Axios’a göre, Biden'ın en üst düzey Orta Doğu danışmanı Brett McGurk geçen hafta Washington'daki düşünce kuruluşlarından Orta Doğu uzmanlarının katıldığı bir toplantıda Suudi Arabistan ve bölgedeki diğer Arap hükümetlerinin ABD'ye Refah'a yapılacak bir İsrail saldırısının “normalleşme” çabalarını tehlikeye atacağı tavsiyesinde bulunduğunu belirtti.

Toplantıya katılan üç kaynağın Axios'a verdiği bilgiye göre McGurk, Arap ülkelerinin bu durumun İran'a karşı İsrail ile bölgesel güvenlik işbirliğini engelleyeceğini söylediğini de sözlerine ekledi.

Buna rağmen Netanyahu’nun ikna olmadığı bildirildi.

Sullivan pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “İsrail'in uzun vadeli güvenliğinin bölgeye entegre olmasına ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere Arap devletleriyle normal ilişkilere sahip olmasına bağlı olduğunu” belirterek, İsrail'in bir saldırının stratejisini nasıl etkileyeceği konusunda dikkatli olması gerektiğini söylemişti.

Sullivan sözlerini şöyle sürdürmüştü: “Saldırganlığı caydırmak ve bölgesel istikrarı korumak için güçlü bir cephe oluşturarak, güçlü bölgesel ortaklarla çevrili güvenli bir İsrail vizyonuna ulaşmak için tarihi bir fırsatı kaçırmamalıyız.”

ABD kaynaklarına göre, ABD-Suudi savunma anlaşması, ABD'nin Suudi Arabistan'ın sivil nükleer programına destek vermesini gerektirecek. Washington ve Suudi Arabistan yetkilileri müzakerelerde büyük ilerleme kaydettiklerini iddia ediyorlar.

Sullivan'ın gezisine McGurk, Biden'ın kıdemli danışmanı Amos Hochstein ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Derek Chollet’in de katılacağı ve heyetin, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Netanyahu ve diğer Suudi ve İsrailli yetkililerle bir araya gelecekleri bildirildi.

ABD'li yetkililerin Suudilerle ikili anlaşmalar yapmayı ve ardından bunları Netanyahu'ya götürmeyi hedeflediği belirtildi. Bu pazarlığın bir parçasının da Gazze'deki savaşın sona erdirilmesi ve Filistinliler için iki devletli bir çözüm taahhüdünü içerdiği iddia edildi.



Makaleler

Güncel