Gantz’dan Netanyahu’ya tehdit

img
Gantz’dan Netanyahu’ya tehdit YDH

Savaş kabinesi üyesi, hükümetin son zamanlarda “kritik kararlar” ve “zaferi garanti altına almak için gereken liderlik eylemleri” konusunda başarısız olduğunu söyledi.




YDH- El-Meyadin’de yer alan habere göre, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz bugün İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya bir ültimatom vererek, 8 aydır süren savaşın ardından Gazze'de hiçbir başarı elde edilememesi nedeniyle siyasi bölünmelerin derinleştiği bir ortamda, önümüzdeki aya kadar şartlarının yerine getirilmemesi halinde acil durum hükümetinden ayrılmakla tehdit etti.

Yair Lapid liderliğindeki muhalefetin önde gelen isimlerinden biri olan Gantz, televizyonda yaptığı açıklamada Savaş Kabinesi’nde “bir şeylerin yanlış gittiğini” ve Kabine’nin geçen ekim ayında Gazze'ye yönelik savaşın başlamasından sonraki ilk günlerdeki durumuna döndüğünü söyledi.

Gantz, son zamanlarda “kritik kararlar alınmadı” ve “zaferi garantilemek için gereken liderlik eylemleri yapılmadı” dedi.

Benny Gantz, Netanyahu ve aşırı sağcı bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir'i kastederek “Küçük bir azınlık İsrail gemisinin kaptan köşkünü ele geçirdi ve onu kayalardan oluşan bir duvara doğru götürüyor” dedi.

Haberde Gantz'ın altı maddelik bir yol haritası ortaya koyduğunu ve 8 Haziran'a kadar bu yol haritasının onaylanmaması halinde kabineden istifa edeceğini söylediği bildirildi.

“Altı hedefi olan kapsamlı bir eylem planı hazırlanmalı” diyen Gantz, söz konusu “hedefleri” de şöyle sıraladı: “Rehinelerimizin iadesi, Hamas'ın feshedilmesi ve Şeridin askerden arındırılması ve Gazze'de bir yönetim alternatifinin oluşturulması. 1 Eylül'e kadar kuzeyde (Lübnan sınırı) yaşayanların geri dönmesi, [Suudi Arabistan'la] normalleşmenin teşvik edilmesi ve [ultra-Ortodoks Yahudileri zorunlu askerliğe tabi tutan bir yasaya atıfta bulunarak] İsrail askerlik hizmetinin ana hatlarının kabul edilmesi”

“Ya Siyonizm ya da sinizm”

Gantz açıklamasında ayrıca İsraillilere “bir umut ufku” ve “İsrail'in gücünü yeniden tesis etme” sözü verdi.

Ancak bu arada, özellikle son zamanlarda İsrail kamuoyuna seslenerek, “bugüne kadar bilinenlerden bile daha zor, uzun ve sert bir varoluş savaşı” olasılığı konusunda uyarıda bulunan diğer üst düzey yetkililerle de aynı fikirdeydi.

Gantz, Netanyahu'ya hitaben meydan okuyan bir üslupla şunları söyledi: “Bu gece gözlerinizin içine bakıyorum ve size diyorum ki seçim sizin elinizde. Sizinle defalarca konuştuktan sonra, gerçek an geldi. Karar saati geldi.”

Benny Gantz, başbakanı uzun zamandır “ne yapılması gerektiğini iyi bilen bir lider ve İsrailli bir vatansever” olarak tanıdığını da sözlerine ekledi.

 “On yıl önceki Netanyahu bunu yapardı,” diyen Gantz, Netanyahu’ya “Bugün doğru ve vatanın menfaatine olanı yapabilir misiniz?” diye de sordu.

Bugün Netanyahu'nun “Siyonizm ile sinizm, birlik ile bölücülük, sorumluluk ile ihmal, zafer ile felaket arasında bir seçim yapması gerektiğini” söyleyen Gantz, başbakanın “Herzl, Ben-Gurion, Begin ve Rabin'in izinde ulusal çıkarı kişisel çıkara tercih etmesi halinde” partisinin de ortak olacağını sözlerine ekledi.

Gantz, “Ancak bağnazların yolunu seçer ve tüm devleti uçuruma sürüklerseniz, hükümetten ayrılmak zorunda kalacağız” diye de uyardı. “Halka döneceğiz ve halkın güvenini kazanacak bir hükümet kuracağız.” dedi.

“Bağımsızlık Savaşı'ndan bu yana bilmediğimiz zorluklarla karşı karşıyayız” dedi.

Gantz ayrıca, 2026'da yapılması planlanan erken seçimlere olan desteğini de yineledi.

“Üç kaybeden”

Gantz'ın açıklamasından önce muhalefet lideri ve ‘Yeş Atid’ siyasi partisinin başkanı Yair Lapid, İsrail tarihindeki “en korkunç hükümet” olarak nitelendirdiği hükümetten istifasını açıklaması çağrısında bulundu.

Lapid, Gantz'ın “rehinelerin terk edilmesine, kuzeyin terk edilmesine, ekonominin ve orta sınıfın ezilmesine artık el veremeyeceğini açıklaması gerektiğini” de sözlerine ekledi.

Lapid, “Gantz, Netanyahu'nun iktidarda kalmasına artık yardım etmeyeceğini ve derhal hükümetten ayrılıp seçim çağrısı yapacağını söylemelidir.” dedi.

Son aylarda bir tarafta Gantz, diğer tarafta Smotrich ve Itamar Ben-Gvir arasında savaş stratejisi, taktikler ve “ertesi gün” vizyonu konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle hükümetteki çatlağın derinleştiği bildirildi. Her iki taraf da Netanyahu'ya karşı hükümetten istifa tehditleri savurdu.

‘Yisrael Beytenu’ lideri Avigdor Lieberman Kanal 12'ye yaptığı açıklamada “üç kaybedenin” istifa etmesi gerektiğini söyleyerek, söz konusu isimleri şöyle sıraladı: Başbakan Benjamin Netanyahu, Güvenlik Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi.

Lieberman, Direniş'in 7 Ekim'deki operasyonunun ardından hükümetin başarısızlıkları ve Gazze'ye yönelik savaşta zafere ulaşılamaması nedeniyle istifa çağrısında bulundu.

Lieberman ancak Netanyahu'nun istifa etmesi halinde acil savaş kabinesine katılacağını da sözlerine ekledi.



Makaleler

Güncel