Ben Caspit: İsrail diz çökmüş durumda

img
Ben Caspit: İsrail diz çökmüş durumda YDH

İsrailli ünlü gazeteci Ben Caspit, Netanyahu'nun İsrail'in caydırıcılığını yok ettiğini ve rejimin 'diz çökmüş durumda' olduğunu belirtti.




YDH - İsrail'in en ünlü gazetecilerinden olan Ben Caspit, Jerusalem Post'te yer bulan köşe yazısında Başbakan Benyamin Netanyahu ve hükümetini hedef alarak Siyonist rejimin içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekti.

Caspit, yazısında geçen sene 15 Mayıs'ta Netanyahu'nun Aşkelon yerleşiminde verilen yemekten sonra verdiği röportajdaki "Bize zarar vermeyi, vatandaşlarımızı öldürmeyi, şehirlerimize zarar vermeyi planlayan herkesi her an saldırı için meşru bir hedef olarak görüyoruz," sözlerini anımsattı.

Caspit, muhabirin "Esad, Nasrallah ve hatta Sinvar artık huzur içinde uyuyabilir mi? Bence geceleri rahatsız edici düşüncelerle uyanıyorlar," sorusuna Netanyahu'nun kendinden emin bir şekilde "Bunu zaman içinde göreceğiz," yanıtını verdiğini kaydetti.

Yazar, "Bir yıl oldu. On milyon İsrailli geceleri rahatsız uyanıyor. Ülkeleri diz çökmüş durumda. 1948'den bu yana ilk kez İsrail'in düşmanları güneydeki üsleri ve şehirleri işgal etmeyi başardı ve İsrail hükümetini kuzeydeki geniş bir alanı tahliye etmeye zorladı," değerlendirmesini yaptı.

İsrail'in bu kadar kısa süre içinde yaşadığı yıkımın eşi benzeri olmadığını belirten Caspit, şöyle devam etti:

"Yaşananlar Ukrayna'ya yönelik işgalden sonra Putin Rusya'sının başına gelenleri anımsatıyor. Ama biz Rusya değiliz. Putin şimdi toparlanıyor ve Harkov'u yeniden tehdit ediyor. Stratejik derinliği var, sonsuz kaynakları var, veto yetkisi var. Bizde ise Netanyahu var. Bizim toparlanma şansımız yok."

Toparlanan bir diğer ismin de Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar olduğunu vurgulayan Caspit, "Tüm bunlardan sorumlu olan kişiyi otuz yıl önce 'yıkım meleği' olarak adlandıran İzak Şamir'in şaşırtıcı kehanetini hatırlamamak mümkün değil. Netanyahu'nun İsrail'de her alanda yarattığı tahribat akıl almaz ve emsalsiz," değerlendirmesini yaptı.

Caspit, "Netanyahu sosyal dokuyu, ülkenin birliğini ve İsrail kardeşliğini parçaladı. Ekonomiyi mahvetti. Akademinin çöküşüne engel olmak için parmağını bile kıpırdatmadı. Yüksek teknoloji ve teknoloji endüstrileri gibi İsrail'in büyüme motorlarının zayıflamasına yol açtı," dedi.

Netanyahu'nun İsrail'i bir 'cüzam hastanesine' dönüştürdüğünü ve rejimin caydırıcılığını yok ettiğini savunan Caspit, "Karmel'deki yangından Meron trajedisine ve 7 Ekim'e kadar başımıza gelen tüm büyük felaketlerde en büyük sorumlu bakan (başbakan) o ama mesuliyet kabul etmeye, sonuç çıkarmaya ve o zamanlar Ehud Olmert'e tavsiye ettiklerini uygulamaya istekli değil," ifadelerini kulandı.