'İsrail böyle giderse yüzüncü yaşını göremeyecek'

img
'İsrail böyle giderse yüzüncü yaşını göremeyecek' YDH

İsrailli eski devlet yetkilileri, Siyonist rejimin önümüzdeki on yıllarda yok olmasının büyük bir olasılık olduğuna işaret etti.




YDH - Altı yıl boyunca İsrail'in Başbakanlık Ulusal Ekonomi Konseyi'ne başkanlık yapan ve Başbakan Benyamin Netanyahu'nun yakın çevresindeki isimler arasında yer alan Profesör Eugene Kandel ve rejimin önde gelen teknokratlarından olan Ron Tzur, İsrail'in akıbetine dair bir dizi tahminde bulundu.

Tzur, hem Atom Enerjisi Komisyonu'nda hem de Kamu Hizmeti Komisyonunda üst düzey yetkiliydi.

Haaretz gazetesinin aktardığına göre Kandel ve Tzur tarafından hazırlanan 'vizyon' belgesinde, "Bugünkü siyasi yapılanmanın olağan senaryosuna göre, İsrail'in önümüzdeki on yıllarda egemen bir Yahudi devleti olarak var olamaması büyük bir olasılık," ifadelerine yer verildi.

Geçen yılki yargı reformu paketinin ardından Aksa Tufanı operasyonuyla beraber idarenin sistem, yönetim ve işleyişinde tam bir başarısızlık tablosunun ortaya çıktığını kaydeden yazarlar, "Bu yerel bir çöküş ya da sadece tek bir kademeyi etkileyen bir durum değil, mutlak bir çöküş," dedi.

Köklü bir değişim için 'harekete geçme' çağrısı yapan yazarlar, "Bugünkü İsrail siyasi rejiminde, iç savaşı sona erdirme imkanı yok," yorumunu yaptı.

Yazarlar, "Yaşanan korkunç felaket ve bunun yansıttığı işlevsel çöküşten sonra, aynı çerçevede hareket etmek ve daha iyi sonuçlar beklemek artık mümkün değil," diye ekledi.

Kandel ve Tzur, İsrail'in kendi dünya görüşlerini tüm devlete empoze etmek için savaşan kamplara bölündüğüne dikkat çekti.

Dolayısıyla yazarlar, Gazze savaşı sona erse de iç mücadelenin tüm şiddetiyle devam edeceği tahmininde bulundu.



Makaleler

Güncel