ABD: Savaş sonrası, İsrail-Suudi ilişkileri “resmileşecek”

img
ABD: Savaş sonrası, İsrail-Suudi ilişkileri “resmileşecek” YDH

İsrail-Suudi ‘normalleşmesi’ hakkında konuşan ABD'nin işgal altındaki Kudüs elçisi, ilişkilerin ‘resmileştirilmesi’ için Gazze’deki savaşın ‘azalması’ gerektiğini söyledi.




YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, ABD'nin işgal altındaki Kudüs elçisi bugün yaptığı açıklamada, “Washington ile gelişmekte olan üçlü bir anlaşmanın parçası olarak”, İsrail-Suudi ilişkilerinin “resmileştirilmesi” için, Gazze'deki “savaşın şiddetinin azaltılması” ve “gelecekteki Filistin yönetimine ilişkin bir diyaloğun olması gerektiğini” belirtti.

Büyükelçi Jack Lew, “Bence Gazze'de bir süre sessizlik olmalı ve Filistin yönetiminin geleceği sorunuyla nasıl başa çıkılacağına dair bir konuşma yapılmalı” dedi.

Jack Lew, ‘İsrail Demokrasi Enstitüsü’ (IDI) adlı düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen konferansta şunları söyledi: “Benim görüşüme göre, stratejik fayda, bu konuda konuşmaya girme riskini almaya değer. Ancak bu, İsrail hükümetinin ve İsrail halkının vermesi gereken bir karardır.”

Pazartesi günü ABD’den yapılan açıklamada, Suudi Arabistan ile ikili bir savunma anlaşmasının “neredeyse sona ermekte” olduğu bildirilmişti.

Söz konusu bu anlaşma tamamlandığında, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya önerilen daha geniş bir anlaşmanın parçası olacağı ve Netanyahu'yu, Riyad ile ‘normalleşen’ ilişkileri güvence altına almak için taviz vermeyi düşünmeye sevk edeceği bildirildi.

Netanyahu’nun da uzun zamandır böyle bir diplomatik ‘başarıyı’ savunduğunu söyleyen yetkililer, ancak Gazze'deki savaşın üzerinden yedi ay geçmesine rağmen ateşkes sağlanamadığı için Netanyahu’nun Filistin'in gelecekteki yönetimini tartışmak için henüz çok erken olduğuna inandığını belirtiyorlar.

‘İsrail Demokrasi Enstitüsü’ etkinliğinde ayrı bir konuşma yapan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, “Suudi Arabistan ile ikili ilişkiler kurmanın İran'ın desteklediği Filistin direnişini zayıflatacağını” iddia etti.

“Şer imparatorluğu 7 Ekim'de normalleşme şansını yok etmeye çalışırken, bu olasılığın ciddi olarak değerlendirildiğini umuyorum” diyen Herzog, şöyle devam etti:

 “Nihayetinde bizim mücadelemiz sadece Hamas'a karşı bir mücadele değildir. Bu daha geniş, stratejik, küresel ve tarihi bir mücadeledir ve normalleşmenin büyük vizyonuna entegre olmak için her şeyi yapmalıyız.”

Ancak Netanyahu hükümetinin yetkililerin, Direniş'in yenilgiye uğratılamamasının, “İslamcı militanlıktan endişe duyan ABD müttefiki Arap güçlerinin gözünde İsrail'in güvenilirliğine zarar verebileceğini” söylediği bildirildi.



Makaleler

Güncel