Amerikalı siyasetçilerin İsrail kredisi bitti

img
Amerikalı siyasetçilerin İsrail kredisi bitti YDH

Amerikan rejiminin üst düzey yetkilileri İsrail'in Hamas'a karşı gittikçe daha da belirginleşen koşullarda kaybetmesinden, ve sivillere olan vahşiliğinden ders almamasından dolayı eleştiri yağmuruna tuttu.




YDH- ABD merkezli dijital gazete The Politico'ya göre, Amerikan rejiminin çok sayıda üst düzey yetkili İsrail'e yönelik eleştirilerini arttırdı. 

Üst düzey yetkililer İsrail'in Gazze'deki stratejisinin kendi kendini yenilgiye uğrattığını ve Hamas'ın geri dönüşüne kapı açacağını söylüyorlar ki bu da Orta Doğu müttefikinin Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana görülmemiş bir eleştiri düzeyi.

Yetkililer eleştirilerinde, İsrail rejiminin Hamas karşıtı kampanyasından duyulan derin hayal kırıklığının sinyallerini verdi.

Washington rejimi İsrail'in Hamas'a karşı zafer kazanma fırsatını feci bir şekilde heba etmesinden çekiniyor.

ABD'li yetkililer Hamas'ın, Gazze'deki hakimiyetini ve İsrail'in yerleşimci halkına yönelik tehdidini ortadan kaldırmak için en iyi şansını kaybettiğinden korkuyor.

Yetkililer İsrail hükümetinin Gazze'nin bazı bölgelerini temizledikten sonra elinde tutmayı başaramadığını söylüyor.

Biden yönetimi yetkilileri, soykırımcı İsrail rejiminin yaygın bombardıman ve yetersiz insani yardımla sivil halkı ve dünyanın geri kalanını kendisine karşı kışkırttığını ve Hamas'ın daha fazla savaşçı toplamasına olanak sağladığını belirtiyor.

ABD aylarca eleştirilerini gizli tuttu ve İsrail'i savaşı başlatan 7 Ekim saldırısı nedeniyle Hamas'a karşı misilleme yöntemini değiştirmeye zorladı. 

Ancak İsrail'in rotasını değiştirmeyi reddettiğini görmenin yarattığı hayal kırıklığı giderek daha fazla açığa vuruluyor ve her bir eleştiri Washington ile İsrail rejimi arasındaki uçurumu daha da derinleştiriyor.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Amerikalı yetkili, “Devam eden askeri operasyonlar ile nihai olarak stratejik oyun arasındaki bağlantıya daha derinlemesine odaklanılmasını teşvik etmek istiyoruz. Bu konuda baskı yapmaya devam edeceğiz.” dedi. 

Yetkili, ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan'ın geçen hafta İsrail'de Başbakan Benjamin Netanyahu ile yaptığı ziyareti, operasyonlarının Hamas'a karşı nasıl “ulaşılabilir ve kalıcı” bir başarıya yol açabileceğini tartışmak için kullandığını da sözlerine ekledi.

ABD istihbaratına göre, Hamas'ın iletişim ve askeri yetenekleri zayıflamış olsa da, 7 Ekim saldırısından önce Hamas'ın bir parçası olan savaşçılarının sadece yüzde 30 ila 35'i öldürüldü ve tünellerinin yaklaşık yüzde 65'i hala sağlam.

Netanyahu Salı günü CNN'e verdiği mülakatta “Hamas'tan kurtulmak zorundayız. Aksi takdirde Gazze için bir gelecek yok” dedi. Ancak ABD'den gelen son istihbaratlar böyle bir sonucun mümkün olmadığının resmini çiziyor. 

Biden yetkilileri ayrıca Hamas'ın savaş zamanında -son birkaç ay içinde binlerce- eleman toplayabilmesinden de giderek daha fazla endişe duymaya başladı. 

ABD istihbaratına aşina bir kişiye göre bu durum grubun İsrail'in aylarca süren saldırılarına dayanmasını sağladı.

Bu ve diğer istihbarat parçaları üst düzey yönetim yetkililerinin son zamanlardaki eleştirilerini şekillendirdi. 

Geçen hafta Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell İsrail'in Hamas'a karşı “tam bir zafer kazanmasının” mümkün olmadığını söylüyor. 

Ardından Pazartesi günü hem Savunma Bakanı Lloyd Austin hem de Genelkurmay Başkanı Orgeneral C.Q. Brown İsrail'i Gazze'deki sivilleri koruyamadığı ve Hamas'ın bir zamanlar kontrol ettiği yerlere geri dönmesini engelleyemediği için eleştirdi.

Her iki Pentagon lideri de normalde şikayetlerini dile getirmeyen işini bilenler olarak tanınıyor.

Brown gazetecilere verdiği demeçte şunları söyledi: 

”Karşınızdaki düşman kim olursa olsun, sadece içeri girip onu temizlemeniz yetmez, aynı zamanda içeri girip o bölgeyi elinizde tutmanız ve sonra da istikrara kavuşturmanız gerekir.

Eğer bu gerçekleşmezse, “siz orada değilseniz düşmanınızın o bölgelerde yeniden nüfus oluşturmasına izin verirsiniz ve bu da Hamas'ı askeri olarak yok etme ve yenilgiye uğratma hedeflerine ulaşma konusunda işlerini daha da zorlaştırır.”

Bu yorumlar Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in geçen hafta İsrail güçlerinin nihai olarak çekilmesinin “kaos, anarşi ve nihayetinde Hamas tarafından doldurulması muhtemel bir boşluk” bırakabileceğini öngördüğü diğer yorumlarını takip etti.

Bu görüş benzer kampanyalarda derin deneyime sahip eski üst düzey yetkililer tarafından da paylaşılıyor.

İslam Devleti'ne karşı mücadelenin zirvesinde ABD Merkez Komutanlığı'nın başında bulunan emekli General Joseph Votel “Herkes Hamas'ı yok etmeniz gerektiğini anlıyor... ama sonra ne olacak?” dedi.

Votel, “Geride kalan 2,5 milyon Filistinliyle ilgilenmek için plan nedir? Hamas savaşçılarının geri kalanıyla başa çıkmak için plan nedir? Eksik görünüyor ve bunu umduğum kadar iyi anlattıklarını ya da düşündüklerini sanmıyorum.” diye ekledi. 

Ocak ayında görevinden ayrılan Pentagon'un eski üst düzey Orta Doğu yetkilisi Dana Stroul, kısa süre önce ABD'nin Irak'taki başarısızlıklarından çıkardığı dersleri İsrail'le paylaştığını, yani Amerikan işgalinin başarısızlıkla sonuçlanmasından nasıl bir isyan doğduğunu anlattığını ama İsrail'in bu uyarılara kulak asmadığını yazdı.

Pazartesi günü yayınlanan Foreign Affairs makalesinde “İsrail, çatışma sonrası toplumlar için en kötü sonuçları önleyecek faaliyetlerin sıralanmasına ilişkin bu bilgi ve deneyim birikiminden ders almayı reddetmekle kalmadı, aynı zamanda aynı hataları tekrarlama yolunda ilerliyor gibi görünüyor” diye yakındı.

Batılı yetkililer İsrail'in Hamas'ın Gazze'deki kabiliyetlerini zayıflatırken, Hamas'ın binlerce savaşçısını koruyabildiğini ve bunların çoğunun geniş bir tünel ağı içinde faaliyet gösterip saklandığını, diğerlerinin ise sivil halkın arasına karıştığı düşünülüyor.düşünüyor. 

Sonuç olarak Hamas, İsrail'in yaklaşık sekiz aydır sürdürdüğü topyekün savaşa rağmen hala topraklarını elinde tutuyor ve önemli kabiliyetlere sahip.

Temsilci Jason Crow verdiği bir röportajda “İsrail'in Hamas'ı yenme hakkı ve sorumluluğu var, ancak mevcut büyük ölçekli, konvansiyonel askeri operasyon stratejisi geri tepecek ve bu hedefi baltalayacaktır” dedi. 

Crow “ABD, çatışmalarda insani ihtiyaçları ve sivillerin korunmasını merkeze almadığınız sürece askeri hedeflerinizin başarısız olacağını on yıllar boyunca öğrendi. Hamas'ın İsrail ordusu operasyonlarından sonra hızla yeniden ortaya çıkması ve aylar süren çatışmalara rağmen kabiliyetlerini koruması nedeniyle bunu ilk elden görüyoruz.” diye ekledi.

Bunun nedenlerinden biri Gazze'ye yeterli insani yardımın girmemesi, kıtlık benzeri koşulların tüm bölgeye yayılması ve sürekli olarak şiddetten kaçmak zorunda kalan ya da diğer binlerce sivil gibi öldürülme riskiyle karşı karşıya olan Filistinlileri öfkelendirmesi. 

ABD'ye göre, kötüleşen koşullar ve İsrail'in yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını kasıtlı olarak geciktirdiği iddiaları arasında Gazze halkının Hamas'ı her zamanki gibi sahiplenme riski giderek artıyor.

İsrailliler “Bu zorluğun bir parçası, operasyonlar ve davranışlar muhtemelen çok daha fazla radikalleşti, kesinlikle gençler buna bakıyor ve ‘neler oluyor’ diye merak ediyor.”  derken Votel şunları söyledi: ''İsrailliler bu noktada davalarına yardımcı olmuyorlar.”

İsrail ordusunun son askeri faaliyetleri de Batılı yetkililerin kafasını karıştırdı. 

İsrail birlikleri Refah'a girerek yüz binlerce insanı tahliyeye zorladı - ki bu operasyonun Hamas'ın tünellerdeki liderlerini hedef almak için yapılması gerektiği söyleniyor. 

Ancak İsrail ordusu, Cibaliya mahallesindeki direnişçi hedeflerini vurmak için kuzeye de asker göndermek zorunda kaldı.

2019'dan 2022'ye kadar ABD Merkez Komutanlığı'nı yöneten emekli General Frank McKenzie, İsrail'in Gazze'deki yoğun kentsel alanları temizlemek, ele geçirmek ve elinde tutmak için yeterince büyük bir güç konuşlandırmadığını söyledi. 

McKenzie, ''Bu güvensiz bölgelerde insanlar muhtemelen geri akmaya çalışacak ve Hamas da oraya girip yeniden varlık gösterecek.'' diye ekliyor. 

“Bu klasik gerilla stratejisidir” dedi.

Diğer emekli general Votel, ABD'nin Irak ve Suriye'de IŞİD'i yenme planının önemli bir parçasının, askeri operasyon tamamlandıktan sonra bölgelerin güvenliğini sağlamak için ortak bir güce güvenmek olduğunu söyledi.

 Votel, “Bunu yapmadığınız sürece, kendinizi bu bölgelere geri dönüp onları yeniden temizlerken ve yeniden savaşırken bulacaksınız” dedi.

Güvenilir bir ortak güç bulmak, özellikle Gazze'de kolay bir iş değil ama Votel İsrail'i operasyonun başlarında “ertesi gün” senaryosuna yardımcı olmaları için Arap ülkelerine ulaşmadığı için eleştirdi

“Kampanyanın bu kısmını nasıl yapacakları konusunda önceden daha fazla düşünmeleri gerekirdi ve şimdi bulundukları yerdeler,” dedi.



Makaleler

Güncel