ABD'li yetkililer İsrail'i eskisi gibi alttan alamıyor

img
ABD'li yetkililer İsrail'i eskisi gibi alttan alamıyor YDH

Amerikan rejiminin üst düzey yetkilileri savaşın uzamasından dolayı İsrail'in hedeflerine ulaşabilmesi konusunda daha fazla şüphe duymaya başladı.




YDH- ABD merkezli dijital gazete The Politico'ya göre, Biden'ın üst düzey askeri danışmanı İsrail'i Hamas'a karşı zemin kaybettiği için eleştirdi.

Pentagon'un en üst düzey generali Pazartesi günü İsrail'in savaş stratejisini eleştirerek  İsrail birliklerinin Gazze'nin kuzeyinde Hamas'tan aldıkları toprakları ellerinde tutamamalarının uzun vadeli etkileri olabileceği uyarısında bulundu.

General C.Q. Brown İsrail kuvvetleri hakkında nadiren olumsuz konuşuyor ancak bu sefer farklı. 

Brown, Orta Doğu'da geçirdiği yıllara atıfta bulunarak, “Sadece içeri girip karşınızdaki düşmanı temizlemeniz yetmez, içeri girip bölgeyi elinizde tutmanız ve sonra da istikrarı sağlamanız gerekir.” dedi.

Brown, ABD'nin Irak ve Afganistan'da aldığı derslerden yola çıkarak Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in “temizlediği bölgeleri elinde tutamadığını ve bunun da siz orada değilseniz düşmanınızın o bölgelerde yeniden yerleşmesine olanak sağladığını” söyledi. 

İsrail işgal güçlerini nadiren azarlayan Brown, İsrail'in Hamas savaşçılarını bir bölgeden çıkarıp sonra ayrılma taktiğinin kalıcı istikrarı sağlamayı zorlaştırdığını vurguladı.

Brown ''Aynı bölgelere birden fazla kez geri dönmek zorunda kalmak Hamas'ı askeri olarak yok etme ve yenilgiye uğratma hedeflerine ulaşma konusunda [İsrail için] işi daha da zorlaştırıyor.” diye ekledi. 

Bunun yerine, Hamas'ın geri dönmesi için zemin hazırladıklarını ve Gazze'deki nüfusa yardım etmek için insani çabaları baltaladıklarını öne sürdü.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıdan sonraki haftalarda İsrail ordusu Hamas direnişçilerinin kökünü kazımak için Gazze'nin kuzeyine bir kara harekâtı başlatmıştı.

Haftalar süren zorlu çatışmaların ardından İsrail, Gazze'nin kuzeyindeki savaşı kazandığını ve bir avuç asker dışında tüm birliklerini geri çektiğini iddia etmişti.

Hamas direnişçileri o zamandan bu yana Gazze'nin kuzeyindeki bölgelere geri dönerek İsrail'i daha önce kazandığı toprakları geri almaya zorluyor. 

Yenilenen çatışmalar Gazze'deki savaşın ne kadar süreceği ve İsrail rejiminin Hamas'ı yok etme hedefinin ulaşılabilir olup olmadığı sorularını gündeme getirdi.

Geçtiğimiz hafta boyunca Cibaliya'nın kalabalık sokaklarında şiddetli çatışmaların yaşandığı ve çatışmalar şiddetlenirken İsrail'in kentteki hedeflere yeniden hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

İsrail rejimi Hamas'ı dağıtmak, lider kadrosunu öldürmek ya da ele geçirmek ve halen örgütün elinde bulunan yaklaşık 130 İsrailli rehineyi kurtarmak hedeflerini açıklamıştı.

Soykırımın sekizinci ayında İsrail bu hedeflerin hiçbirine ulaşamadı. 

İsrail rejimi içindeki gerilim giderek artıyor ve Başbakan Bünyamin Netanyahu'ya savaş ve sonrasına ilişkin bir planı kamuoyuna açıklaması yönünde çağrılar yapılıyor.

Pazartesi günü Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, geçen hafta Netanyahu'nun sağcı hükümetinden ayrılarak savaş sonrasında Gazze'nin uzun süreli bir İsrail işgali altında kalması fikrini reddetti.

Gallant, Hamas sonrası istikrarlı bir Gazze'nin “ancak Filistinli oluşumların uluslararası aktörler eşliğinde Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesiyle sağlanacağını” söyledi. 

Savaş suçlusu Gallant, “Gazze'de İsrail askeri yönetiminin kurulmasını kabul etmeyeceğim.” diye ekledi.

Brown, Pazartesi günü yaptığı açıklamalarda Hamas'ı yenmenin çok katmanlı zorluklarına değindi.

“Hamas sadece bir örgüt değil, bir ideolojidir,” diyerek Hamas'ın 2005'ten bu yana bölgeyi nasıl yönettiğini ima etti. 

Brown “Dolayısıyla sadece İsrail'in değil bölgenin de güvenliğini sağlamak için işin bütününü düşünmek zorundasınız.” diye konuşmasını bitirdi. 



Makaleler

Güncel