İsrailli bakandan Filistin ekonomisini çökertme planı

img
İsrailli bakandan Filistin ekonomisini çökertme planı YDH

İsrail maliye bakanının, Ramallah'ın tek taraflı devlet kurma çabalarına ve UCM kovuşturmasına “tepki” olarak harekete geçtiği bildirildi.




YDH- Israel Today’da yer alan habere göre, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich bugün yaptığı açıklamada, Ramallah'ın tek taraflı devlet kurma çabalarına ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail’e karşı açtığı davaya verdiği desteğe karşılık olarak Filistin Yönetimi'ne yönelik bir dizi “cezalandırıcı” adım atılması çağrısında bulundu.

Bezalel Smotrich, Benyamin Netanyahu'ya gönderdiği mektupta, İsrail rejiminin Filistin Yönetimi adına topladığı tüm aylık vergi gelirlerinin transferini derhal durdurma niyetinde olduğunu açıkladı.

Oslo son aylarda, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonunun ardından İsrail'in dondurduğu Filistin Yönetimi'ne ayrılan bazı fonların aktarılması için aracılık yapıyordu.

Smotrich’in Netayahu’ya, “Norveç bugün Filistin devletini tek taraflı olarak tanıyan ilk ülkedir ve Yehuda ve Samere (Batı Şeria) ile ilgili hiçbir konuda ortak olamaz. Transfer fonlarını durdurmak ve aktarılan tüm fonların iadesini talep etmek niyetindeyim” diye yazdığı bildirildi.

Haberde, son üç ay içinde yaklaşık 1 milyar şekel’in (272 milyon dolar) Norveç'te bekletilirken, İsrail’in her ay yaklaşık 600 milyon şekeli (163 milyon dolar) doğrudan Ramallah'a aktardığı kaydedildi.

Smotrich’in “Filistinliler siyasi terörizmle İsrail'e karşı çalışıyor ve dünya çapında tek taraflı önlemleri teşvik ediyor. Durum buyken ben onlara fon aktarmaya devam edemem. Eğer bu, Filistin Yönetimi'nin çökmesine neden oluyorsa, bırakın çöksün.” dediği bildirildi.

Israel Today, Maliye bakanının ayrıca, Ramallah'la iş bağlantısı olan büyük İsrail bankalarını “terörizmi” destekleme suçlamalarından kaynaklanan davalardan koruyan muafiyeti de iptal etmeye karar verdiğini ifade etti. Gazete bunun, ABD'nin daha önce Filistin Yönetimi ekonomisini çökerteceği konusunda “uyardığı” bir durum olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Dini Siyonizm Partisi lideri de olan Smotrich’in ayrıca, Netanyahu'dan Batı Şeria'daki Yahudi topluluklarını güçlendirmek için 10 bin yeni konutun derhal onaylanmasını, Filistin’i tanıyan her ülke için yeni bir kasaba kurulmasını ve İsrail'in bölgedeki “hakimiyetini” güçlendirecek bir önerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi adım atmasını talep ettiği belirtildi.

Tüm bunlarla birlikte Smotrich’in, hükümetten Filistin Yönetimi yetkililerinin tüm VIP seyahat kartlarının kalıcı olarak iptal edilmesini ve uluslararası kurumlarda İsrail aleyhine kampanya yürütenlere ek yaptırımlar uygulanmasını istediği aktarıldı.

Israel Today son olarak, Smotrich’in şu ifadelerine yer verdi: “Ben ve diğer birçok bakan, BM'de ve çeşitli ülkelerle yaptığı ikili anlaşmalar yoluyla tek taraflı olarak devlet olarak tanınma arayışı ve savaşı durdurmak için Lahey'deki uluslararası mahkemede İsrail Devleti'ne karşı yürüttüğü hukuki mücadele de dahil olmak üzere İsrail'e karşı tek taraflı eylemleri nedeniyle Filistin Yönetimi'ne karşı ciddi önlemler alınmasını kesin bir dille talep ettik.”



Makaleler

Güncel