CIA Direktörü Burns, Avrupa yolcusu

img
CIA Direktörü Burns, Avrupa yolcusu YDH

CIA Direktörü William Burns, önümüzdeki günlerde Avrupa'ya giderek Mossad Direktörü ve Katar Başbakanı ile esir takası müzakerelerini ele alacak.




YDH - ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, esir takası ve ateşkes müzakerelerinin yeniden başlatılması amacıyla önümüzdeki günlerde Avrupa'ya giderek Mossad Direktörü ve Katar Başbakanı ile bir araya gelecek.

Esir takası müzakereleri, Kahire ve Doha'da birkaç gün süren görüşmelerin ardından iki hafta önce çıkmaza girmişti.

Axios portalına konuşan kaynaklara göre Burns'ün Avrupa'da Mossad Direktörü David Barnea ve Katar başbakanı Muhammed bin Abdurrahman es-Sani ile bir araya gelmesi bekleniyor.

İsrail'in savaş kabinesi, çarşamba günü müzakere heyetinin görev alanının genişletilmesini onaylamıştı.

İsrailli müzakereciler, son günlerde esir takası görüşmelerini tekrar başlatmak için Kahire'deki son tur müzakerelere kıyasla bazı tavizler içeren yeni bir teklif geliştirdi.

Siyonist rejim yetkilileri, İsrail'in yeni önerisinin, anlaşmanın ilk aşamasında insani gerekçelerle serbest bırakılacak canlı esirlerin sayısı konusunda daha fazla taviz verme niyetini içerdiğini kaydetti.

Kahire'deki son görüşmelerde İsrail, Filistin direnişinden anlaşmanın ilk aşamasında 33 canlı esirin (kadınlar, kadın askerler, 50 yaş üstü erkekler ve sağlık durumu ciddi olan erkekler) serbest bırakılmasını talep etmişti.

Hamas ise sadece 18 esirin bu kategorilere girdiğine dikkat çekerek İsrail'in talep ettiği sayıya ulaşmak için yaklaşık 15 ölü esirin cesedini iade etmeyi teklif etti.

Öte yandan yetkililer, Mısırlı yetkililerin Avrupa'daki toplantıya katılıp katılmayacağının belli olmadığını ifade etti.