Hizbullah'tan İsrail'e 3 aşamalı misilleme

img
Hizbullah'tan İsrail'e 3 aşamalı misilleme YDH

Hizbullah, dün Siyonist rejime karşı karmaşık askeri kabiliyetlerini sergileyen bir dizi operasyon gerçekleştirdi.




YDH - Hizbullah, dün işgalci İsrail kuvvetlerine ve mevzilerine karşı 11 ayrı operasyon düzenleyerek Filistin halkına verdiği desteği ve Lübnan'ın egemenliğini koruma niyetini bir kez daha teyit etti. 

Direniş, İsrail'in perşembe sabahı Lübnan'ın güneyindeki Kefr Deccal'e düzenlediği ve kasabada bir aracı hedef alan saldırıya karşılık verdi.

El-Meyadin televizyonunun aktardığına göre saldırı, Hizbullah savaşçısı Muhammed Ali Nasır Faran'ın şehit olmasına yol açtı. Aralarında okula giden çocukların da bulunduğu sivilleri de tehlikeye atan saldırıda çok sayıda kişi yaralandı.

Misillemenin boyutu

Bu bağlamda Hizbullah, ilk operasyonlarını Kuzey Cephesi'ne komuta eden İsrail 91. Tümen karargâhını hedef alarak gerçekleştirdi. 

Hizbullah, Ayelet Üssü'nde yeni kurulan 91. Tümen karargâhına Grad tipi füzelerle geniş çaplı bir saldırı gerçekleştirdi.

Misillemenin devamı olarak Hizbullah, 769. Hiram Tugayına bağlı bir piyade taburunun karargahına da saldırı düzenledi. Tugay, Filistin-Lübnan sınırı ve çevresindeki bölgenin doğu kesimindeki kara operasyonlarından sorumlu ve üç piyade taburundan oluşuyor. 

Bu saldırıda Hizbullah, İsrail'in Beyt Hillel Üssü'nde bulunan karargaha onlarca Grad tipi roket ve Felak tipi füzeler fırlattı.

Direnişin tabur karargâhını vurmasının ardından Hizbullah'ın insansız hava araçları Kiryat Şimona yerleşimi civarındaki bir başka bölgeye daha saldırı düzenledi. 

Hizbullah'ın kamikaze İHA'ları bu kez Kiryat Şimona Üssü'ndeki 769. Bölgesel Tugay karargâhına yöneldi. Gibor Kampı olarak da bilinen üs, tugayın ana lojistik sahasına ev sahipliği yapan Beyt Hillel'deki üssün aksine Hiram'ın idari karargâhı.

Kamikaze İHA'ları İsrailli subayların bulunduğu bir ofis bölümüne doğru dalış yaparken, bir başka İHA grubu da tugayın irtibat ekibi tarafından kullanılan bir binaya çarptı. 

Operasyonların listesi

Hizbullah'ın operasyonları perşembe gecesine yayılırken direniş, askerler ve imha edilen bir İsrail Merkava tankı da dahil olmak üzere hedeflere saldırdı. 

Yerel saatle 12.30'da Hizbullah, İsrail'in Metulla bölgesine saldırarak bölgeye yereştirdiği keşif araçlarını imha etti. 

Rejimin keşif araçlarını hedef alan bir başka saldırı da saat 14.30'da gerçekleştirildi ve Hizbullah, er-Rahib askeri sahasında İsrail tarafından kurulan ekipmanları imha etti. 

Saat 16.55'te Hizbullah topçu birlikleri el-Merc askeri bölgesini bombaladı.

Eş zamanlı olarak direniş, Şıtula yakınlarındaki bir İsrail askeri tankına güdümlü tanksavar füzesi fırlattı. Tanksavar birimler karmaşık bir şekilde planlanmış pusuda başarılı olarak tankı imha etti ve mürettebatını etkisiz hale getirdi.

Tank, güney Lübnan'da bir kasaba olan Ayta eş-Şaab'ın karşısında konumlanmıştı ve aktif olarak yakın bölgeleri bombalıyordu.

Saat 7.20'de Hizbullah savaşçıları işgal altındaki Lübnan'ın Şebaa Çiftlikleri'nde bulunan Zibdine askeri bölgesine saldırarak hedefleri doğrudan vurdu.

İsrail'in Lübnan kasabalarına yönelik saldırılarına karşılık olarak direniş, işgal altındaki topraklarda askerlere tahsis edilen binaları hedef alan iki ayrı saldırı düzenledi.

İlk saldırıda direniş, Even Menahem'deki üç binaya tanımlanamayan silahlarla ateş açarak üçünü de doğrudan vurdu.

İkinci saldırıda Hizbullah, Metulla'daki bir binaya 'uygun silahlar' kullanarak bir saldırı daha düzenledi. 

Son olarak direniş, Lübnan'ın Yarun kasabasının karşısında konuşlanmış bir grup İsrail askerini hedef aldı. 

Perşembe günkü saldırılar, özellikle de şehit Nasır'ın öldürülmesine ve okul çocuklarının tehlikeye atılmasına verilen yanıt, Hizbullah'ın çok yönlü askeri kabiliyetlerini ve direnişin İsrail hedeflerine bir dizi silahla isabetli bir şekilde saldırma kabiliyetini ortaya koyuyor. 

Operasyonlar, direnişin planlı hedeflere ulaşma kabiliyetinin altını çizerken, İsrail'in suçlarına net bir şekilde karşılık verme kabiliyetini de teyit ediyor.

Perşembe günkü operasyonların ayrıntılarına bakıldığında, direnişin İsrail'in askeri donanım ve teçhizatını parçalamaya devam ettiği ve bu planın kara kuvvetlerinin operasyonlarını kolaylaştırdığı görülüyor.

Dahası Hizbullah, stratejik silah cephaneliğini gizli tutarken, Siyonist rejimin stratejik bir lojistik üssünü bombaladı ve önemli bir komuta ve kontrol merkezini vurdu. 



Makaleler

Güncel