Madrid ile Tel Aviv gerildi

img
Madrid ile Tel Aviv gerildi YDH

İrlanda, Norveç ve İspanya'nın Filistin'i tanıması İsrail'in büyükelçilerini geri çağırmasına ve İspanya'yı tehdit etmesine neden olmuştu.




YDH- İran televizyonu Press TV'nin haberine göre, İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, Cumartesi günü TVE devlet televizyonuna verdiği mülakatta İsrail'i kınadı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki eylemlerini kınayan Robles'in İsrail'in eylemlerini “gerçek bir soykırım” olarak nitelendirmesi, İspanya'nın Filistin devletini resmen tanıma kararı alarak Madrid ve Tel Aviv arasındaki ilişkileri kötüleştirmesinin ardından geldi.

Robles, işgalci rejimin kuşatma altındaki bölgeye yönelik acımasız saldırganlığı sürerken İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşını “gerçek bir soykırım” olarak nitelendirdi.

“Gerçek bir soykırım olan Gazze'de yaşananları görmezden gelemeyiz” diyen Robles, Madrid'in Filistin'i tanımasının İsrail'e karşı bir hareket olmadığını, aksine abluka altındaki bölgede “şiddetin sona ermesine” yardımcı olmak için tasarlandığını sözlerine ekledi.

Çarşamba günü İrlanda, Norveç ve İspanya Filistin devletini resmen tanımıştı. Buna tepki olarak İsrailli yetkililer rejimin İrlanda ve Norveç büyükelçilerine derhal geri dönmelerini emretti ve aynı şeyi İspanya için de yapacaklarını söyledi.

Öte yandan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Cuma günü aldığı ve işgalci rejimi Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik askeri saldırısını “derhal” durdurmaya çağıran kararına uymasını talep etti.

Albares X'te yaptığı bir paylaşımda “Uluslararası Adalet Divanı'nın, İsrail'in Refah'taki saldırısının durdurulması da dahil olmak üzere aldığı ihtiyati tedbirler zorunludur. Bunun uygulanmasını talep ediyoruz,” dedi. 

Ayrıca tutukluların serbest bırakılması ve insani yardıma erişim çağrısında bulunan Albares, “Gazzelilerin çektiği acılar ve şiddet sona ermelidir” diye ekledi.

İsrail, Filistinli direniş gruplarının işgal altındaki topraklara sürpriz bir misilleme operasyonu düzenlemesinin ardından geçen yıl 7 Ekim'de Gazze'ye yönelik acımasız savaşını başlatmıştı.

İsrail rejimi Gazze'de savaş suçları işleyerek çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 35 bin Filistinliyi öldürdü ve 80 bin 420 kişiyi de yaraladı.

Bu süre zarfında Tel Aviv rejimi, bölgede yaşayan iki milyondan fazla Filistinlinin yakıt, elektrik, gıda ve suyunu keserek bölgeye “tam bir kuşatma” uyguladı.