Eski Mossad Başkanı: İsrail Hamas'ı yenemez

img
Eski Mossad Başkanı: İsrail Hamas'ı yenemez YDH

Mossad'ın eski başkanı, Hamas'ın hâlâ İsrail'i vurma kapasitesine sahip olduğunu ve Gazze'de yenilmediğini açıkladı.




YDH- el-Meyadin’in bildirdiğine göre, Mossad'ın eski başkanı Danny Yatom, Gazze'de tutulan İsrailli esirler için “zamanın tükenmekte olduğunu” söyledi.

Yatom, esirlerin iadesi için “Hamas'ın taleplerini kabul etmek” de dahil olmak üzere elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu vurgulayarak, direniş gün geçtikçe başarı kazanmaya devam ederken İsrail'in sahip olduğu sınırlı seçeneklere işaret etti.

Kanal 13'e konuşan Mossad Başkanı, İsrailli esirlerin iadesinin “son derece önemli” olduğunu belirtirken, konunun İsrail’i belli bir noktada tüm operasyonları durdurmaya zorlayabileceğini kaydetti.

Eski Mossad şefi, İsrail’in savaş hedeflerinin hiçbirine ulaşamayacağını ve Gazze'nin olduğu gibi kalacağını söyledi. Ayrıca, İsrail güçleri “Gazze'de birkaç ay daha kalsa, toprakları üzerinde ve altında savaşsa bile, yine de her Hamas savaşçısını, hatta çoğunu öldüremeyeceklerini” belirtti.

Dahası, İsrail ordusunun direnişin Gazze'deki altyapısını ve hatta çoğunluğunu yok etmekte de başarısız olacağını söyledi.

Danny Yotam özellikle Kassam Tugayları’nın Tel Aviv'deki ‘Guş Dan’ yerleşimine roket fırlatmasına değinerek, Aksa Tufanı'nın başlamasının üzerinden 233 gün geçmesine rağmen “şaşırmadığını, çünkü herkesin bildiği gibi Hamas'ın hâlâ roket fırlatma kabiliyetine sahip olduğunu” bildirdi.

Bu bağlamda eski bir tümgeneral olan Matan Vilai, Hamas'ın orta bölgeyi hedef almayı başardığını söyleyerek direnişin hâlâ aktif olduğunu vurguladı ve “Hamas'ı yok etmek” diye bir şey olmadığını vurguladı.

Vilai, İsrail'in ‘Kan’ kanalına verdiği röportajda Hamas'ı yok etme söylemlerini “İsrail'de çokça tartışılan boş laflar, ancak katlanmak zorunda olduğumuz olguların bir parçası” olarak nitelendirdi.

İsrail medyası da buna paralel olarak işgalin merkezine roket fırlatılmasının “askeri raporlar aracılığıyla sağlanan istihbarat görüntüsü karşısında İsrail'i şaşırttığını” kaydetti.

Hamas'ın “Refah'taki savunma hattını güçlü ve şaşırtıcı bir şekilde stratejik olarak planladığını” doğrulayan haberde, roketlerin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ın doğusunda İsrail güçlerinin varlığına sadece birkaç metre uzaklıktan fırlatıldığı belirtildi.