İsrailli gazeteciler Refah saldırısını ''şenlik'' olarak adlandırdı

img
İsrailli gazeteciler Refah saldırısını ''şenlik'' olarak adlandırdı YDH

İsrail'in Refah'a saldırısı sonucunda 40'tan fazla kişi öldü ve pek çok kişi de yanan enkazların altında kaldı; İsrailli gazeteciler bu saldırıyı ulusal bir bayram olarak gördüklerini yazdı.




YDH- Haaretz gazetesi, İsrailli gazetecilerin rejim güçlerinin saldırısı sonucu dün gece Refah'taki çadırlarda yanarak ölen Filistinlilerle alay ettiğini bildirdi.

İsrail'in hava saldırısı sonucu çıkan yangınları, tesadüfen aynı geceye denk gelen Yahudi bayramı Lag Ba'Omer sırasında yakılan şenlik ateşlerine benzeten muhabirlerin tweet'leri duyarsız ve ahlaksız olarak nitelendi. 

Pazartesi sabahı itibariyle Filistinli sağlık personeli en az 35 kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin de Refah'taki İsrail saldırılarının ardından yanan enkaz altında kaldığını bildirdi.

Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre ölenlerin çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluştururken onlarca kişi de yaralandı.

İsrail'in hükümet yanlısı haber kanalı Kanal 14'te popüler açık oturum programı The Patriots'u sunan gazeteci Yinon Magal ile haber köşe yazarı ve Kanal 12'de sık sık açık oturumlara katılan Naveh Dromi, sosyal medya hesaplarından Refah'ta yaşanan trajediye aynı tepkiyi veren iki farklı tweet attı.

Magal, acil durum personeli ve sivillerin ateşler içindeki yaralıları kurtarmak için uğraştığı videoyu, “Refah'ta bu yılın geleneksel şenlik ateşi” başlığıyla paylaştı.

Dromi başka bir kullanıcının Refah'taki yangını gösteren paylaşımını retweet ederek “Mutlu Bayramlar” yazısı ile alıntıladı. 

Her ikisi de sonra tweet'lerini sildiler, ancak bu tweet'ler platformda geniş çapta paylaşılmadan önce değil, bazı kullanıcılar bu tweet'leri övdü ve yayılmasına neden oldu. 

Yine de sosyal medyada ikiliye yönelik kınamalar hızlı ve geniş çaplı oldu; pek çok kişi hem İbranice hem de İngilizce olarak bu kaba şakayı sert bir dille eleştirdi. 

İsrail'deki hükümet karşıtı protesto hareketinin liderlerinden Ami Dror, Magal'ın tweetinin ekran görüntüsünü paylaşarak, “Netanyahu ve onun mesihçi, ırkçı ve yozlaşmış hükümeti derhal görevden alınmalıdır!'' dedi. 

Dror, ''Savaş suçu işliyorlar ve yandaşları da bunu teşvik ediyor.'' diye ekledi. 

Dromi'nin tweetini silmeden önce ekran görüntüsü almayı başaran Profesör Idan Landau, hem onu hem de orijinal fotoğrafı paylaşan Avichai Shorshan'ı eleştirdi.

Landau, “Avichai Shorshan, Han el-Ahmar sakinlerini rutin olarak istismar eden, özellikle de çocukları istismar etmekten hoşlanan bir Kfar Adumim güvenlik görevlisidir” dedi.

Profesör ''Naveh Dromi alevler içinde kalan kadın ve çocukları görmekten zevk alan bir kadın. Böyle insanlara ne denir, unuttum?'' diye ekledi. 

Bu Magal'ın bir haftadan kısa bir süre içinde attığı ikinci tartışmalı tweet oldu. 

Cuma gecesi, kendisini İsrail Savunma Kuvvetleri yedek subayı olarak tanıtan maskeli bir adamın Gazze Şeridi'nin kontrolünün Hamas'a ya da Filistin Yönetimi'ne verilmesi halinde kitlesel itaatsizlik tehdidinde bulunduğu bir video paylaşmıştı.

Videonun ilerleyen bölümlerinde adam, tahminine göre “100 bin” yedek askerin, eğer kontrol Hamas'a verilirse, işgalci İsrail ordusu Genelkurmay Başkanı Herzl Halevi veya Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın emirlerine girmeyeceğini duyurdu. 

Magal, geçen hafta da, maskeli adamın ordudan atılmasına neden olan videoyu “Gazze için his ve düşüncelerimiz bu yönde.'' yazarak paylaşmıştı.

 

 

 

 



Makaleler

Güncel