İsrail basınında sistematik işkence itirafı

img
İsrail basınında sistematik işkence itirafı YDH

Haaretz gazetesi, İsrail hapishanelerini salgın ve işkenceden oluşan bir kara delik olarak niteledi.




YDH- Haaretz'in haberini dayandırdığı kaynaklara göre, Mart ayında Han Yunus bölgesinde terör iddiasıyla İsrail ordusu askerleri tarafından yakalanan iki kişi şiddetli işkenceye maruz kaldı ve hayatlarını kaybetti.  

Kaynaklar, gözaltına alınanların bir kamyonla taşındığını ve kayışla bağlandığını, gözle görülür morlukların şiddet kullanıldığını gösterdiğini ortaya koyuyor. 

İlk olarak geçtiğimiz ay Kan televizyonu tarafından gün ışığına çıkarılan bu olay, Askeri Polisi kapsamlı bir soruşturma başlatmaya sevk etti. 

Çok sayıda asker tedbirli olarak sorgulanırken, bu iki kişinin ölümüyle ilgili olarak şu ana kadar herhangi bir tutuklama yapılmadı. 

Haberlere göre, ordu gözetimindeki iki tutuklunun daha ihmal ya da yetersiz tıbbi bakım nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. 

Haaretz'in edindiği bilgilere göre Gazze'den toplam 35 Filistinli rehine, ya İsrail gözaltı merkezlerinde ya da ordu gözetimindeyken hayatını kaybetti. 

Askeri Polis tüm olaylarla ilgili soruşturma başlatmasına rağmen, ölümlerle ilgili olarak hiçbir asker tutuklanmadı. 

Bu vakaların, çatışma sırasında işlendiği iddia edilen suçlarla ilgili olarak Askeri Polis tarafından başlatılan soruşturmaların yarısını oluşturduğu biliniyor.

Ordu, Mart ayında yakalanan iki kişinin bir kamyona yüklendiklerinde hala hayatta olduklarını kabul etti. Ancak Bi'ir Seba yakınlarında ordu tarafından işletilen geçici bir gözaltı merkezi olan Sde Teiman'a vardıklarında ölmüş oldukları anlaşıldı. 

Olaya karışan askerler, nakliye sırasındaki engebeli arazinin ölümlerine neden olmuş olabileceğini iddia etti. Ancak şu ana kadar toplanan deliller bu açıklamayla çelişiyor.

Tutukluların yolculuk sırasında uğradıkları fiziksel saldırı nedeniyle hayatlarını kaybettiklerine dair şüpheler giderek arttı.

Soruşturmanın gidişatına, otopsinin tamamlanmasının ardından ordu tarafından karar verilecek.

 İstihkam Birliği'ne mensup çok sayıda asker ifade vermiş ya da sorgulandı. 

Davanın detaylarını iyi bilen güvenilir bir savunma kaynağı, iki kişinin birden fazla fiziksel saldırıya maruz kalmış olabileceğini öne sürüyor. Ayrıca, iki ayrı kaynak, adamlardan birinin başından yaralandığını teyit etti.

Diğer tutuklular gibi bu iki kişi de Gazze'deki çatışmalar sırasında terörist faaliyetlerde bulundukları şüphesiyle yakalanmıştı.

Haaretz ve dünya basını tarafından haberleştirilen Sde Teiman'daki tutukluların tutulduğu koşullar, önümüzdeki hafta İsrail Yüksek Adalet Mahkemesi tarafından tartışılması planlanan bir konu. 

Rejim, son zamanlarda tesiste savaş eğitimi almamış yedek kadın gardiyanlar ile Eğitim ve Muharebe Destek birimlerinden kadın askerler çalıştırmaya başladı ve tutukluların cinsel tacize uğradığına dair şikayetler var. 

Ordu, Sde Teiman'ın, şüphelilerin İsrail Cezaevi Servisi tarafından işletilen askeri cezaevlerine nakledilip nakledilmeyeceğine karar verilene kadar tutuldukları geçici bir gözaltı tesisi olarak hizmet vermeye devam etmesini istiyor.

Geçtiğimiz hafta BM İşkence Özel Raportörü bir açıklama yayınlayarak İsrail'i askeri cezaevleri ve gözaltı tesislerindeki ciddi işkence ve istismar iddialarını soruşturmaya çağırdı.

Muhabirin durumu, İsrail İşkenceye Karşı Komite ve diğer insan hakları örgütlerinin soruşturmasının ardından kamuoyuna duyuruldu.

Haaretz'e konuşan tıbbi bir kaynak Sde Teiman'daki sağlık durumunun vahim olduğunu söyledi. 

“Orası bir salgın laboratuvarı'' diyen bir kaynak, mahkumlardan en az ikisinin orada gelişen hastalıklar ve enfeksiyonların yanı sıra tıbbi bakım eksikliği nedeniyle öldüğünü belirtti. 

Haaretz'e konuşan bir başka kaynak ise açıklaması daha zor olan “ani ölüm” vakaları karşısında şaşkınlığını dile getirdi. 

Kaynak, “Bu başka bir dünya, başka dünyanın bir kara deliği” dedi.

İsrail Cezaevleri Servisi'nin Ofer Cezaevi'nde meydana gelen bir başka vakada, bir mahkum servisin kliniğinde öldü. 

Gazze'de tutuklanan 40 yaşındaki tekerlekli sandalyeye bağlı Izzeddin el-Bana, vakanın ayrıntılarını bilen bir kaynağa göre “birdenbire” öldü. 

Kaynak, 18 yıldır engelli olarak yaşayan bir adamın nasıl aniden öldüğüne şaşırdığını ve durumunun kötüleşmesine neyin sebep olduğunu merak ettiğini ifade etti. 

Kaynak, ölümünün tıbbi bakım eksikliğinden kaynaklandığını düşündüğünü söyledi. 

Tesisi ziyaret eden bir avukata göre, oradaki mahkumlar kendisine el-Bana'nın felçli olduğunu ve ciddi bası yaraları bulunduğunu söyledi.

Mahkumlardan biri avukata el-Bana'nın sararmış göründüğünü ve sesinin ölmek üzereymiş gibi geldiğini ancak hiçbir bakım görmediğini söyledi.

BM İşkence Özel Muhabiri Alice Jill Edwards, İsrail hükümetini “gözaltındaki Filistinlilere yönelik işkence ve diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezalandırma iddialarını soruşturmaya” çağıran bir basın açıklaması gönderdi. 

Edwards, “Ortaya çıkan bu ihlal silsilesinin, hesap verebilirlik ve şeffaflığın yokluğu ile birleştiğinde, Filistinlilere yönelik daha fazla kötü ve aşağılayıcı muamele için müsait bir ortam yaratmasından özellikle endişe duyuyorum” dedi.

BM İşkence Özel Muhabiri, İsrail'den asgari uluslararası standartları karşılamasını talep etti. 

İsrail makamlarını işkence şikayetlerini derhal ve şeffaf bir şekilde soruşturmaya ve “komutanlar da dahil olmak üzere her düzeydeki sorumluları” tespit etmeye çağırdı.

 Ayrıca İsrail'den uluslararası insan hakları gruplarının cezaevi tesislerini ziyaret etmesine izin vermesini talep etti. Kendisine ulaşan bilgiler İsrail'de İşkenceye Karşı Komite tarafından toplandı. 
 



Makaleler

Güncel