Nikki Haley: İsrail; İran, Rusya ve Çin'e karşı savaşıyor

img
Nikki Haley: İsrail; İran, Rusya ve Çin'e karşı savaşıyor YDH

Donald Trump'ın başkan seçilmesi halinde dışişleri bakanlığına atanması beklenen Nikki Haley, İsrail rejiminin Gazze savaşında Amerika'nın düşmanları olan İran, Rusya ve Çin'e karşı savaş verdiğini iddia etti.




YDH- New York merkezli The Jewish Press, ABD'nin eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve Güney Carolina Valisi Nikki Haley'in Pazartesi günü İsrail'e gittiğini bildirdi.

Haley'in görev yaptığı dönemde İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olan Knesset üyesi Danny Danon da ziyarette Haley'e eşlik etti.

Nikki Haley, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, İsrail'in İran Rusya ve Çin'e karşı savaştığını iddia etti. Savaşın İran tarafından yönetildiğini iddia eden Nikki Haley, Rus istihbaratının Filistinlilere yardım ettiğini Çin'in de finans desteği sağladığını öne sürdü.

Nikki Haley İsrail'in Gazze savaşında aslında Amerika'nın düşmanlarına karşı savaştığını söyledi.

İsrail'e verdiği güçlü destekle ve sık sık Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapması ile tanınan Nikki Haley, Filistinlilerin bir neslinin Hamas ideolojisiyle yoğrulduğunu ve ilerleme kaydedilmesi için bunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Nikki Haley, insanlığa karşı işledikleri suçlar dolayısıyla haklarında tutuklama kararı çıkarılan İsrailli yetkililerin yürüttüğü soykırıma demografik çokluk ile destek veren İsrail halkı için “Medyadan duyduklarınıza kulak asmayın, Amerika sizin yanınızda.” diye açıklamada bulundu. 

Haley, “7 Ekim'de yaşananlar saf kötülüktür ve asla unutulamaz” dedi.

Ayrıca Haley, “Bunun bir Pazar günü Amerika'da yaşandığını düşünün. Ne hissederdik? Neler yaşardık? Durmazdık ve bunun peşini bırakmazdık.'' diye ekledi. 

7 Ekim'de Fox News'e verdiği demeçte Gazze'de topyekûn bir savaş ve felaket çağrısı yapan ilk kişi olan Nikki Haley,  İran, Rusya ve Çin'i sıralayarak ''“Eğer ‘Bir daha asla’ diyorsak dürüst olmalıyız: Bunların hepsi katil ve suç ortağıdır” dedi. 

Haley sözlerine “BM'de her şeyi gördüğümü sanıyordum” diye devam etti ve Lahey'deki uluslararası mahkemelerin İsrail karşıtı son kararlarını “iğrenç” olarak niteledi.

BM'nin 19 Mayıs'ta bir helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi için kısa bir süre önce gerçekleştirdiği saygı duruşu için de “Orada ben olsam çekip giderdim” diyen Haley, bahar boyunca ABD üniversite kampüslerinde gerçekleşen Filistin yanlısı protestolar hakkında da açıklama yaptı. 

Haley, ''Arap parası üniversitelerimizi finanse ediyor. Yabancı fonları ülke dışına çıkarmalıyız.'' dedi. 

Haley, “İran ve Hamas ile barış isteyen özgürlükçü ülkeler arasında gri alanlar yoktur. O yüzden bir taraf seçin. Ben hangi tarafta olduğumu biliyorum.” diye ekledi. 



Makaleler

Güncel