İsrail rejimi paramparça; hedefte yasama organı var

img
İsrail rejimi paramparça; hedefte yasama organı var YDH

İsrail Ulusal Birlik Partisi, rejiminin yasama organı Knesset'in feshi için yasa tasarısı sundu.




YDH- İsrail merkezli Times of Israel'in bildirdiğine göre, Ulusal Birlik Partisi milletvekili Pnina Tamano-Shata İsrail rejiminin yasama organı Knesset'in feshi için yasa tasarısı sundu. 

Tamano-Shata, güvenlik, ekonomi ve toplumsal meseleler de dahil olmak üzere İsrail'in karşı karşıya olduğu zorlukları ele almak için geniş ve istikrarlı bir birlik hükümetine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Tamano-Shata, “7 Ekim, geri dönüp halkın güvenini kazanmamızı, güvenlik, ekonomi ve hepsinden önemlisi İsrail toplumundaki muazzam zorluklar karşısında bizi güvenle yönetebilecek geniş ve istikrarlı bir birlik hükümeti kurmamızı gerektiren bir felakettir” dedi.

Milletvekili Tamano-Shata, “Tasarıyı şimdi sunmak, mevcut yasama oturumunda gündeme getirmemize olanak sağlayacaktır.” diye ekledi. 

Bu açıklamayı, Başbakan Bünyamin Netanyahu'nun Likud partisi yıkıcı ve ülkenin savaş çabalarına zarar verici olarak eleştirdi.

“Savaşın ortasında İsrail'in bölünmeye değil, birliğe ihtiyacı var.'' diyen Likud, Birlik hükümetinin feshedilmesinin Sinvar için bir ödül olduğunu söyledi.

 ''Uluslararası baskılara teslimiyet ve kaçırılanların serbest bırakılması çabalarına ölümcül bir darbe'' olarak nitelenen bölünme çağrısı iktidar tarafından yoğun eleştiri aldı.

Halihazırda 120 üyeli Knesset'te 64 sandalyeye sahip olan Netanyahu'nun koalisyonunun tasarıdan etkilenmesi beklenmiyor.

Tamano-Shata ile Ulusal Birlik Partisi ise hükümetin düşürülmesinin sorumlusunun Netanyahu olduğunu söylüyor.

İsrail rejimi milletvekilleri Netanyahu'nun “kişisel çıkarlarını ulusal çıkarlara tercih eden” birisi olduğunda hemfikir.

“Netanyahu, aklını başına toplamak için çok geç değil ya ‘birlikte kazanacağız’ ya da ‘böl ve fethet’ yöntemiyle tek başına devam edeceksin” diyen Ulusal Birlik, hükümet tarafından sürekli dile getirilen bir savaş sloganına atıfta bulunuyor.

İsrail Savunma Bakanı Beni Gantz 3 Nisan'da, Hamas'a karşı savaşın yürütülme biçimi ve rehinelerin eve getirilememesi nedeniyle artan memnuniyetsizliğin ortasında, İsrail'in Eylül ayına kadar erken seçime gitmesi çağrısında bulunmuştu. 

Gantz televizyona çıkarak Netanyahu'ya bir ültimatom verdi ve başbakanın 8 Haziran'a kadar Gazze çatışmasıyla ilgili üzerinde anlaşmaya varılmış bir vizyonu kabul etmemesi halinde koalisyondan çekilmekle tehdit etti.

O sırada The Times of Israel'e konuşan milletvekili Tamano-Shata, kendisinin ve meslektaşlarının “hükümetten ayrılmak istemediklerini'' söyledi.

Tamano-Shata ''Netanyahu bizi buna zorlarsa ayrılırız.'' diye ekledi. 

Kısa bir süre sonra Gantz, Hamas'ın 7 Ekim'deki yıkıcı saldırıya yol açan başarısızlıklarla ilgili olarak derhal bir devlet soruşturma komisyonu kurulmasını talep ederek Netanyahu'ya meydan okudu. 

Dün de Gantz'ın partisinden savaş kabinesi gözlemcisi milletvekili Gadi Eisenkot, Netanyahu'yu İsrail'i hem güvenlik hem de ekonomi konularında başarısızlığa uğratmakla suçladı.

Eisenkot, “Hükümet bir an önce değişitirilmeli.'' açıklamasında bulundu.

Gadi Eisenkot “ulusu tekrar birleştirmek için” Eylül ve Aralık ayları arasında bir oylama yapılmasını önerdi.