İsraillilerin yüzde 50'si Gazze'nin işgalinden yana

img
İsraillilerin yüzde 50'si Gazze'nin işgalinden yana YDH

Pew Araştırma Merkezi tarafından kısa süre önce yapılan bir anket, İsrailli Yahudilerin yarısının Hamas'la savaş sonrasında İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal etmesinden yana olduğunu ortaya koydu.




YDH- İsrail merkezli Times of Israel'deki bir haber, savaştan sonra Gazze'yi kimin yönetmesi gerektiği sorusu etrafında bir anket yapıldığını bildiriyor.

Yahudi ve Araplardan oluşan temsili bir nüfusu kapsayan yüz yüze ankete yüzlerce İsrailli yetişkin katıldı.

Anketin hata payı yüzde dört puandı.

Ankette, Yahudi katılımcıların %50'si İsrail; %15'i bilmiyorum; %10'u Mahmud Abbas olmadan Filistin Yönetimi; %8'i Gazze'de yaşayanlar karar vermeli; %7'si diğer; %5'i Abbas'lı Filistin Yönetimi; %4'ü Birleşmiş Milletler; ve %0'ı Hamas diye cevap verdi.

1948 topraklarında yaşayan Arap katılımcıların ise %37'si Gazze'de yaşayanlar karar vermeli, %18'i Abbas'sız Filistin Yönetimi, %16'sı bilmiyorum, %11'i Abbas'lı Filistin Yönetimi, %9'u Hamas, %5'i Birleşmiş Milletler, %3'ü İsrail ve %2'si diğer diye cevap verdi.

Tüm İsrailli katılımcıların %40'ı İsrail, %16'sı bilmiyorum, %14'ü orada yaşayanlar karar vermeli, %12'si Abbas'sız Filistin Yönetimi, %6'sı Abbas'lı Filistin Yönetimi, %6'sı diğer, %4'ü BM ve %2'si Hamas diye cevap verdi.

Rejimin başbakanı Benyamin Netanyahu, uluslararası toplum tarafından şiddetle reddedilen İsrail'in savaş sonrasında Gazze'deki Filistinlileri yönetmesi fikrine karşı çıktı.

Sadece aşırı sağcı bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben Gvir İsrail'in Gazze Şeridi'ni kalıcı olarak işgal etmesini ve orada yeniden yerleşimler kurmasını desteklediklerini açıkladılar. 

Pew anketi ise, aşırı sağcıların duruşuna Yahudi İsrailliler arasında düşünülenden daha yaygın bir destek olabileceğini gösteriyor.

Pew ayrıca bir İsrail ve Filistin devletinin barış içinde bir arada yaşayabileceğine inanan İsrailli Yahudilerin oranının 7 Ekim'den bu yana düştüğünü ortaya koydu.

19'luk oran, Pew'in İsrailliler arasında anket yapmaya başladığı 2013 yılından bu yana görülen en düşük oran oldu.

Savaşın patlak vermesinden sadece birkaç hafta önce yayınlanan bir ankette bu oran %32 idi.

Pew'e göre 2013 yılında İsrailli Yahudilerin neredeyse yarısı - ve genel olarak İsraillilerin çoğunluğu - iki devletli çözümü destekliyordu. 2005 yılında başka bir anket firması İsrailli Yahudilerin çoğunun bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediğini ortaya koymuştu.

Anketin en önemli özelliği, 3 Mart - 4 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilmesi.

Yaklaşık iki ay önce tamamlanan bu anket diğer anket sonuçlarından daha gerçekçi bir tablo sunuyor.