Mossad'ın UCM'ye şantajını haberleştiren Haaretz muhabirine tehdit

img
Mossad'ın UCM'ye şantajını haberleştiren Haaretz muhabirine tehdit YDH

2022 yılında Mossad'ın eski şefi Cohen'in Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Bensouda'ya yönelik tehdit ve şantajını haberleştiren Haaretz muhabirinin üst düzey yetkililerden tehdit aldığı öğrenildi.




YDH - Haaretz muhabiri Gur Megiddo, iki yıl önce Siyonist rejim yetkililerinin gazetenin, dönemin Mossad şefi Yossi Cohen'in Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı Fatou Bensouda'yı hedef alan tehdit ve şantajını haber yapmasına engel olduğunu anlattı.

Megiddo, gazetede, sansürün kapsamını vurgulamak adına karartılmış kelime ve ifadelerle bir makale yayımladı.

Guardian'a göre, Bensouda'ya yönelik şantaj girişimi hakkında bilgi veren İsrailli bir kaynak, Mossad'ın eski savcıyı savaş suçu soruşturmasını geri çekmesi için tehdit ettiğini, bir başka kaynak da Cohen'in Netanyahu'nun 'gayri resmi elçisi' olarak çalıştığını belirtmişti.

Megiddo, Cohen'in Bensouda'yı aramaya çalıştığını öğrendiklerinde iki yetkiliyle görüşmesinin istendiğini ve ağır cezalarla tehdit edildiğini vurguladı.

Megiddo, Mossad şefinin Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne yaptığı seyahatleri araştırırken, Bensouda'ya baskı yapmak için Kongo Devlet Başkanı Joseph Kabila'dan yardım istediği bilgisine eriştiklerini ifade etti.

How Israel nixed Haaretz's report into alleged Mossad chief efforts to threaten Hague prosecutor / @GurMegiddo https://t.co/qdF9aPqVfN

— Haaretz.com (@haaretzcom) May 30, 2024

Gazeteci, 2022 yılında haberi yaparken üçüncü bir taraf aracılığıyla eski savcıyla temasa geçmeye çalıştığını ve ardından kendisiyle üst düzey bir İsrailli yetkilinin temasa geçtiğini yazdı.

Görüşmede kendisine 'sonuçlarına katlanacağı ve İsrail güvenlik makamlarının sorgu odalarını yakından tanıyacağı' söylendiği bilgisini paylaşan Megiddo, "Nihayetinde, yabancı medya kuruluşlarını kastederek 'yurt dışındaki arkadaşlarımla' bu bilgiyi paylaşmamın bile aynı sonuçlara yol açacağı bana açıkça ifade edildi," diye ekledi.

İsrail yayınlarından elde edilen kayıtlar, Siyonist rejim 2023 yılında 613 haberi sansürlediğini gösteriyor ki bu, 2011 yılından bu yana rekor teşkil ediyor.