ABD, Mısır ve İsrail Gazze sınır güvenliğini görüşmek üzere bir araya geliyor

img
ABD, Mısır ve İsrail Gazze sınır güvenliğini görüşmek üzere bir araya geliyor YDH

ABD, Mısır ve İsrail rejiminin Refah sınır kapısının yeniden açılması ve Mısır ile Gazze arasındaki sınırın güvenliğinin sağlanması konularını görüşmek üzere Kahire'de bir toplantı gerçekleştireceği bildirildi.




YDH- Amerikan haber sitesi Axios'taki bir habere göre, ABD'li ve İsrailli üç yetkili, üçlü bir toplantı düzenleyeceğini söyledi.

Seyahat, Biden ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi arasında geçen Cuma günü yapılan telefon görüşmesinde kararlaştırıldı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Ortadoğu'dan sorumlu kıdemli direktörü Terry Wolff başkanlığındaki bir ABD heyetinin önümüzdeki günlerde Mısır'a gitmesi bekleniyor.

İsrailli ve ABD'li yetkililer, İsrailli güvenlik yetkililerinden oluşan bir heyetin de aynı zamanda Kahire'ye gitmesinin beklendiğini söyledi.

ABD, Mısır ve İsrailli yetkililer arasında Refah sınır kapısının yeniden açılması ve Mısır ile Gazze arasındaki sınırın güvenliğinin sağlanmasına yönelik bir planın ele alınacağı toplantının, önümüzdeki hafta Kahire'de olacağı bekleniyor.

Gündemde sınır kapısının yeniden açılması, Hamas'ın Mısır'dan Gazze Şeridi'ne silah sokmasının engellenmesi ve İsrail ile Mısır arasındaki cılız barışın korunması yer alıyor.

ABD rejimi, ayrıca Mısır'ı savaş sonrası Gazze'nin istikrara kavuşturulması ve yeniden inşasına yönelik planlarda kilit bir oyuncu olarak görüyor.

Görüşme sırasında Sisi, Biden'ın İsrail'in Gazze'ye açılan Refah sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirmesini protesto etmek amacıyla iki hafta önce durdurulan yardım kamyonlarının akışının yeniden başlatılması talebini kabul etti.

ABD'li bir yetkili Biden'ın Sisi'ye yardım kamyonlarının sevkiyatının yeniden başlatılmaması halinde ABD'nin Mısır'ı bu konuda kamuoyu önünde eleştireceğini söylediğini aktardı. 

Yetkili ayrıca, Biden'ın Mısır Cumhurbaşkanı'na yardım akışının yeniden başlaması halinde ABD'nin Refah sınır kapısının mümkün olan en kısa sürede yeniden açılması için çalışacağı sözünü verdiğini söyledi.

Görüşmelerde kilit konunun Refah sınır kapısının Filistin tarafında İsrail askeri varlığı olmadan nasıl yeniden açılacağına dair bir plan olacağı düşünülüyor.

İsrail, Mısır'a Birleşmiş Milletler ve Gazze'den Hamas'la bağlantısı olmayan Filistinli temsilcilerin katılımıyla geçişin yeniden açılmasını öngören bir plan sundu.

Olası planın bir parçası olarak İsrail ordusu geçidin dışında yeniden konuşlanacak ve Hamas saldırılarına karşı geçidin güvenliğini dışarıdan sağlayacak.

ABD, özel olarak Mısır ve Gazze arasındaki sınırda tünel karşıtı bir yeraltı “duvarı” inşa ederek silah kaçakçılığını engellemeye yönelik bir planı da görüşmek istiyor.

Benzer bir duvar İsrail-Gazze sınırına inşa edilmiş ve Hamas'ın sınır ötesi tünel kazma girişimlerinin çoğunu engellemeyi başarmıştı.

Bir İsrail ordu yetkilisi Çarşamba günü gazetecilere verdiği brifingde, İsrail güçlerinin son günlerde Gazze ile Mısır sınırındaki “Selahaddin koridorunun” yaklaşık %90'ını kontrol altına aldığını, altından geçen 20 tüneli tespit ettiğini ve Mısır ordusunu bilgilendirdiğini söyledi.

Yetkililer, ABD'nin Mısır ile savaşın ertesi günü Gazze'de güvenlikten sorumlu olacak bir “geçiş gücü” oluşturma olasılığını görüşmek istediğini söyledi.

ABD, Mısır'ın diğer Arap ülkeleriyle birlikte bu güvenlik gücünde önemli bir rol üstlenmesini istiyor.

ABD'li yetkililer, bölgedeki bazı ülkelerin -belirli siyasi koşullar altında- Gazze'de sınırı güvence altına alacak, insani yardım sağlayacak ve yeni Filistin güvenlik gücünü eğitecek geçici bir Arap güvenlik gücüne dahil olmaya ilgi duyduğunu söyledi.

Üst düzey bir ABD'li yetkili, Başkan Biden ile Cumhurbaşkanı Sisi arasında Refah sınır kapısı ve sınır güvenliği konusunda daha fazla görüşme yapılması için yapılan çağrıyı takip etmek üzere ilk kurumlar arası heyetin Mısır'a gideceğini söyledi.

Yetkili daha sonra “daha geniş ve daha üst düzey bir heyetin” bu görüşmeleri sürdürmek üzere Mısır'a gideceğini de sözlerine ekledi.