İsraillilerin orduya güveni azaldı

img
İsraillilerin orduya güveni azaldı YDH

İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan bir ankete göre, İsrailliler artık ordunun Gazze’deki savaşı başarılı bir şekilde yürüttüğüne inanmıyor.




YDH- İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü (INSS), Mayıs ayında gerçekleştirdiği bir anketin sonucun paylaştı. Ankete göre, İsrail ordusunun Gazze’de başarılı faaliyetlerde bulunduğuna inanan İsraillilerin sayısı yüzde 34’e kadar geriledi. Bu oranın geçen kasım ayında yüzde 52’den fazla olduğu belirtildi.

Anket ayrıca, Siyonist kamuoyunun "zafer" algısında da bir düşüşün olduğunu ortaya çıkardı. Ankete göre, katılımcıların yalnızca yüzde 61'i İsrail işgal ordusunun Gazze'de "zafer" kazanacağına inanıyor. Geçen senenin ekim ayında yani savaşın başladığı dönemde bu oranın yüzde 92 olduğu belirtildi.

Anket sonuçları aynı zamanda savaşın hedeflerine verilen desteğin ve bu hedeflere ulaşma şansının da azaldığını gösteriyor. Yerleşimcilerin yüzde 84'ü, saldırı başlamadan önce savaşın hedefi olarak Hamas'ın ortadan kaldırılmasına güçlü destek verirken, Mayıs ayında yapılan ankete katılanların yalnızca yüzde 61'i aynı görüşte olduğunu söyledi.

Ankete göre, genel nüfusun yüzde 46'sı savaşın hedeflerine kısmen ulaşılacağını veya hiç ulaşılamayacağını düşünüyor.

Ayrıca, İsraillilerin yüzde 57'si İsrail işgalinin esirleri serbest bırakmak için uygun önlemleri almadığına inanıyor.

Uzmanlar bu sonuçların, İsrail'in savaş ve devamı konusundaki fikir birliğinde olası bir çatlağa işaret ettiğini söylüyorlar.