'İsrail'in askeri üstünlüğü erozyona uğruyor'

img
'İsrail'in askeri üstünlüğü erozyona uğruyor' YDH

İsrailli Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü, cephede aktif olarak insansız hava araçlarına başvuran Hizbullah'ın Siyonist rejimin bölgedeki 'askeri üstünlüğünü' erozyona uğrattığını belirtti.




YDH - İsrail merkezli düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (INSS), Lübnan sınırında Hizbullah'ın Siyonist rejime karşı insansız hava araçlı operasyonlarını (İHA) değerlendiren bir rapor yayımladı.

Raporda, "Hizbullah'ın insansız hava araçlarını kullanması İsrail'i şaşırtmamalı. Halihazırda 2000'li yılların ilk on yılında İsrail'in İHA operasyonlarındaki avantajı aşınmaya başlamıştı. O zamandan bu yana, kısmen silahlı İHA'ların yaygınlaşmasındaki küresel değişimler ve dünya çapındaki çeşitli çatışmalarda yaygın olarak kullanılmaları nedeniyle, çoğu Batılı ülkenin modern savaş alanını tahmin edemediği ortaya çıktı," ifadelerine yer verildi.

Teknolojik avantajın artık yalnızca askeri güç açısından gelişmiş ülkelere mahsus olmadığı kaydedilen raporda, "Yıllar içinde Hizbullah zaman zaman İsrail hedeflerine karşı insansız hava araçları kullandı, Temmuz 2022'de İsrail'in Kariş doğalgaz tesisine üç keşif İHA'sı göndermesi, sayısız sızma girişimine örnek teşkil etti," denildi.

Raporda, Siyonist rejimin Hizbullah karşısında zayıfladığının bir başka göstergesi olarak direnişin Zik ve Kohav gibi İsrail insansız hava araçlarını düşürmede başarılı olmasına işaret edildi.

Raporda, "Görünen o ki bu meydan okumayı ele almak adına yapılan hazırlıklar yetersiz kaldı ve hava tehdidinin değişen doğası tam olarak anlaşılamamış ya da İsrail ordusunun kuvvet yığınağında yeterince gözetilmedi," değerlendirmesi yapıldı.

Siyonist rejimin İHA'ları durdurmak için son derece maliyetli bir yönteme başvurduğu ifade edilen raporda, "Bu durum, İsrail'in küçük döner insansız hava araçlarının kullanımına yönelik etkisiz politikası ve zayıf tepkileriyle birleşince, örneğin Hamas'ın 7 Ekim'den önce bile Gazze-İsrail sınırı boyunca bu araçlarla hareket özgürlüğüne sahip olmasına imkan sağladı," yorumu yer buldu.



Makaleler

Güncel