İsrail’den Biden’ın ateşkes planına tepki

img
İsrail’den Biden’ın ateşkes planına tepki YDH

Benyamin Netanyahu’nun koalisyon ortakları, rejimin ABD başkanı Biden’ın ateşkes planını kabul etmesi halinde hükümeti bozma tehdidinde bulundu.




YDH- Maariv gazetesinin haberine göre İsrail’de Benyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin koalisyon ortakları Smotrich ve Ben Gvir, Netanyahu’nun Amerikan başkanının ortaya attığı ateşkes önerisini kabul etmesi halinde hükümeti düşürmekle tehdit etti.

Maariv gazetesi, bu akşam bir siyasi yetkilinin rejimin Biden'ın sunduğu ayrıntıların çoğunu kabul ettiğini belirtti ve “Ancak Hamas'ın taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda savaşa devam etme hakkını saklı tutacağız" dediğini nakletti.

Gazetenin haberine göre ismi açıklanmayan kaynak, İsrail'in savaşın sona ermesine yönelik şartlarının değişmediğini söyledi. 

Hamas'ın askeri ve hükümet yeteneklerinin yok edilmesi, direniş tarafından tutuklanan İsraillilerin tamamının serbest bırakılması ve Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasının İsrail rejiminin şartları arasında yer aldığını kaydetti.

Savaş Kabinesi üyesi ve Ulusal Birlik Partisi Lideri Benny Gantz, direnişin elindeki İsrailli tutukluların serbest bırakılmasını sağlamayı ön plana çıkararak Biden’ın anlaşma planına olumlu yaklaşırken eski ortağı Gideon Saar Biden’ın ateşkes planına tepki gösterdi.

Eski Bakan Gideon Saar, Biden’ın teklifinin Hamas'ın Gazze'deki idari ve askeri güç olarak kalmasını öngördüğünü belirterek, bunun İsrail’in yenilgisi, İran’ın ve Hamas’ın ise zaferi anlamına geleceğini söyledi. 

Netanyahu’nun koalisyon ortağı ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, “Az önce başbakanla konuştum ve kendisine önerilen taslağı kabul eden ve Hamas'ı ve İsrail'i yok etmeden savaşı bitiren bir hükümetin parçası olmayacağımı açıkça belirttim. Hamas'ın yok edilmesinden önce savaşın sona erdirilmesine, İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin geri çekilmesi ve Gazzelilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönmesi yoluyla savaşın şu ana kadar elde ettiği kazanımlara ciddi zarar verilmesine razı olmayacağız” dedi.

Koalisyon ortağı ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir de Biden’in ateşkes önerisine tepki gösterdi: "Bugün ayrıntıları açıklanan anlaşma, savaşın sona ermesi ve Hamas'tan vazgeçilmesi anlamına geliyor. Bu, terörizmin zaferi anlamına gelen gelişigüzel bir anlaşmadır. İsrail Devleti için güvenlik tehlikesidir. Böyle bir anlaşmayı kabul etmek mutlak bir zafer değil, tam bir yenilgidir” dedi.

Ben Gvir, başbakanın bu anlaşmayı kabul etmesi halinde hükümeti bozacaklarını söyledi.