İsrail devlet denetçisinden Hizbullah'a yenilgi itirafı

img
İsrail devlet denetçisinden Hizbullah'a yenilgi itirafı YDH

Lübnan sınırındaki kuzey bölgelerinde tahliye edilen kasaba ve şehirleri gezerek belediye başkanları ve meclis üyeleriyle bir araya gelen İsrail devlet denetçisi “Yapacağımız ilk eleştiriler nüfusun tahliyesi ile ilgili olacak. İsrail bir stratejiden yoksun ve bu da vatandaşlara zarar veriyor.” dedi.




YDH- İbranice yayımlanan 'Makor Rishon' gazetesinde yer alan habere göre, İsrail Devlet Denetçisi Matanyahu Engelman bugün Hizbullah'ın operasyonlarının hedefi olan kuzey bölgelerine bir “ziyaret” gerçekleştirdi.

Kiryat Şmona'yı giden ve Belediye Başkanı Avihai Stern ile görüşen Engelman’ın, günün ilerleyen saatlerinde Hermon Giriş Konseyi Başkanı Bnei Ben-Mobacher ve Yerel Konsey Başkanı Matula David Azoulai ile bir araya geleceği bildirildi.

Engelman’ın bugünkü bu turunun, geçtiğimiz çarşamba günü Şlomi ve Pasuta'da gerçekleştirilen benzer bir turun devamı niteliğinde olduğu belirtildi.

Şehirdeki “zor gerçekliğe” atıfta bulunan Engelman şunları söyledi:

“İsrail parlamentosunun, Kiryat Şmona halkına yönelik hizmeti hükümetin bir görevi olarak görmediği hissi var. Halkla ilgilenmeyi belediyeye bıraktılar. Hükümet yetkilileri orada bulunmuyor ve halkın ihtiyaçlarıyla ilgilenmiyor. Yirmi binin üzerinde nüfusu olan bir kentte 300'den fazla otel ve yaklaşık 400 merkez bulunuyor. Kiryat Şmona'nın 5000 çocuğunun bir kayıp yıl daha yaşaması söz konusu olamaz. İsrail Devleti kısa ve uzun vadeli bir stratejiden yoksundur. Sakinlerin evlerine dönmesi ve gerekli rehabilitasyonun sağlanması açısından hemen şimdi ertesi gün için bir plan oluşturulmalıdır. Ve aynı zamanda bugünle de ilgilenilmelidir. Belediyenin İsrail Devleti'nin dört bir yanındaki eğitim yerleri için çözüm bulması gibi bir düşünce olamaz. Eğitim Bakanı'nın bu konuda seferber olması gerekiyor.”

İsrail devletinin “bölge halkını tahliye etmede başarısız olduğunu” ve şu anda bile “eksiklikleri gidermediğini” söyleyen Engelman şu sorunlara değindi: “Hükümet yardımı olmadan, bugün benim burada olduğum gibi, hükümet bakanları buraya gelmeden sorunlar çözülemez. Belediye başkanıyla oturup, bölge halkının ve işletmelerin eğitim, refah ve istihdam ihtiyaçlarıyla ilgili zorlukları dinlemek için hem şehrin tahliyesine yardım etmek hem de yarını düşünmek için şimdi katılım gerekiyor.”

Engelman sözlerine şöyle devam etti: “Devlet Denetleme Kurumu olarak şu anda savaşla ilgili bir dizi rapor üzerinde çalışıyoruz. ‘Durun durun, şimdi denetime girmeyin!’ diyenler oldu. Ben de diyorum ki, hayır! Şu anda İsrail vatandaşlarının devlet denetimine borcu var. Ve yayınlayacağımız ilk denetimler nüfusun tahliyesi konusundadır. Kuzeyde yaşayan on binlerce kişi evlerinden tahliye ediliyor ve hükümet yetkililerinin tam anlamıyla seferber olması gerekiyor. Kiryat Şmona belediye başkanına ‘Bu konu senin sorumluluğunda’ diyemezler.

Başbakan'ı, kuzeyin güçlendirilmesi ve kuzeydeki halkın evlerine dönmesi için gereken hükümet çabasıyla ilgili olarak alınan ilk hükümet kararıyla yetinmemeye çağırıyorum. Ertesi gün, halkın evlerine dönmesi ve Kiryat Şmona'nın ve ülkenin kuzeyinin rehabilitasyonu ve güçlendirilmesi için bir plan oluşturulmasıyla ilgilenecek bir hükümet kararıyla şimdiden ilgilenmeliyiz.”

Engelman son olarak şunları söyledi: “Kiralık daireler için otellerden ayrılan halk, fiyat artışıyla karşılaşıyor. Taberiye ya da Nehariya'da kirası 3 bin ya da 4 bin şekel olan bir dairenin 10 bin şekele kiralanması söz konusu olamaz. Bu durumdan yararlananlar var ve Maliye ve İskan bakanlarını, özellikle de birçok ailenin kiralık dairelere taşınmayı talep edeceği okul yılı başlamadan önce harekete geçmeye çağırıyorum. Buradan Eğitim bakanına da çağrıda bulunuyorum, Kiryat Şmona'daki çocukları görmemezlikten gelmek mümkün değildir. Bu, yurtları kapanan okul öncesi öğrencileri ve haftada sadece 3 gün eğitim görmek zorunda kalan ve öğretmen eksikliğinden etkilenen öğrencileri ilgilendirmektedir.”