Allavi’nin Partisi Türkiye Kürtlerine destek konferansı düzenliyor

img
Allavi’nin Partisi Türkiye Kürtlerine destek konferansı düzenliyor YDH

SAAF-Irak’ın eski Başbakanlarından İyad Allavi resmi görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye’yi




SAAF-Irak’ın eski Başbakanlarından İyad Allavi resmi görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye’yi ziyaret ederken, liderliğini yaptığı el-Irakıyye partisi, Türkiye Kürtleri konusunda bir konferans düzenleyeceğini açıkladı.

 

İyad Allavi’nin liderliğini yaptığı el-Irakıyye Partisi üyesi ve Iraklı parlamenter İyad Cemaleddin, Kuzey Irak’ta yayınlanan Asu gazetesine verdiği demeçte Türkiye Kürtlerini desteklemek için Irak’ın Basra, Nasıriye, Necef veya Süleymaniye kentlerinden birinde bir konferans düzenleyeceğini açıkladı.

 

El-Irakıyye Partisi milletvekili İyad Cemaleddin, Türkiye’deki Kürtlere destek vermek amacıyla düzenleyeceklerini belirttiği konferansla ilgili olarak “Türkiye’nin kırmızıçizgi olarak gördüğü ve konuşulmasını istemediği sıcak bir meseleye ışık tutmak istiyoruz” dedi.

 

Irak’ın bölgenin bir parçası olarak etkin bir ülke olduğunu belirten Cemaleddin, söz konusu konferansı meclis gündemine de getirdiklerini ve meclisten şu ana kadar bu konuda aleyhte bir görüş oluşmadığını söyledi.

 

Türkiye'deki Kürt halkının tarihi ve coğrafi hususiyetleri olduğunu söyleyen İyad Cemaleddin, Irak'taki Kürt halkı gibi Türkiye'deki Kürtlerin de özgür olması ve haklarına sahip olması gerektiğini, böylesine meşru bir meseleyi kardeş ve dini ilişkileri dolayısıyla desteklediklerini kaydetti.

 

“Diktatörlük ve istibdadın, halkların özgürlüğe ve haklarını elde etmeye dönük araştırmalarının önünü kesemeyeceği kanaatindeyiz” diyen İyad Cemaleddin, düzenleyecekleri Türkiye’deki Kürtleri destekleme konferansının, İstanbul’da düzenlenen Iraklı Sünnilere destek konferansına bir tepki olduğuna işaret ederek “Türkiye iç işlerimize çok karışıyor. Bunlardan sonuncusu da mezhep fitnesi çıkarmaya dönük İstanbul konferansıydı” dedi.

 

İstanbul’da düzenlenen konferansın Irak’taki mezhebi şiddeti kışkırtan yönü bulunduğunu söyleyen İyad Cemaleddin, Türkiye’nin Kerkük hassasiyetine de göndermede bulunarak “Evet, Irak'ın birçok sorunu vardır. Ancak bu sorunlar çözülmek üzeredir. Bizler Irak halkı olarak da bu sorunlara çözme gücüne sahibiz. Bu sorunlardan birisi de Kerkük meselesidir. Biz Türkiye gibi ayrım gözeterek herhangi bir taifeyi davet etmiyoruz. Bilakis aleni ve şeffaf bir şekilde mazlum bir halka destek konferansı düzenlemeye çağırıyoruz. Elimizde bizi haklı kılacak gerekçeler de mevcuttur ki bunlardan da söz etmiş bulunuyorum” diye konuştu.