İsrail Gazze’de ‘insansız personel taşıyıcılar’ kullanıyor

img
İsrail Gazze’de ‘insansız personel taşıyıcılar’ kullanıyor YDH

İsrail medyası, İsrail ordusunun uzaktan kumandalı M113 zırhlı personel taşıyıcılarını (ZPT) Gazze’de lojistik görevler için ve seyyar mühimmat olarak kullandığını iddia etti.




YDH- İsrail ekonomi gazetesi Globus, "Bulgarian Military" web sitesi de dahil olmak üzere basında çıkan haberlere dayanarak, İsrail’in, Gazze Şeridi'ndeki Refah ve Cibaliya'da seyyar mühimmat ve lojistik görevler için uzaktan kumandalı M113 zırhlı personel taşıyıcılarını (APC'ler) konuşlandırdığını bildirdi.

Haberde, ‘Zeldat’ olarak bilinen ABD yapımı M113’ün, yerel koşullara uyarlandığı belirtildi.

Globus, bunun, İsrail ordusunun en eski ZPT'si olan M113'ün “yaratıcı kullanımına” ilişkin ilk haber olmadığını vurguladı.

Globus, şubat ayında İtalyan haber ajansı RID’in, İsrail ordusuna yakın isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde bu araçların lojistik görevlerde kullanıldığını ve ayrıca “daha önce Irak ve Suriye'de IŞİD'de ve Ukrayna'daki savaş sırasında görülen bir taktik olan araçla taşınan el yapımı patlayıcı [VBIED] intihar bombacıları olarak konuşlandırıldığını” söylediğini hatırlattı.

Haberde, son yıllarda ABD ordusunun M113'ün yeni kullanımını gizlemediğine dikkat çekildi.

ABD’nin Mayıs 2002'de Utah'ta gerçekleştirilen ve ZPT'nin hibrid bir motor ve termal görüntüleme ve operatör için 360 derece görüş dahil olmak üzere görüntüleme yetenekleri ile konuşlandırıldığı denemeler hakkında bir açıklama yayımladığı bildirildi.

Globus, yenilenmiş ZPT’nin, 0.5 inç M2 Browning ağır makineli tüfek taşıyan orijinal M113'ün aksine, hassas roketler de dahil olmak üzere silah sistemleri taşıdığını kaydetti. Bu yeni sistemlerin yenilenmiş ZPT'nin ölümcüllüğünü artırırken, askerlerin sahada daha az sorun yaşadıklarını iddia etti.

Globus, “Demir Kılıç Operasyonu”nun, İsrail ordusunun Elbit Systems tarafından üretilen uzaktan kumandalı bir silah sistemi de dahil olmak üzere uzaktan kumandalı ZPT'leri kapsamlı bir şekilde kullandığı ilk savaş olduğunu söyledi. Bunun, ZPT gibi ağır bir araca monte edilebilen ve uzaktan kumanda edilebilen bir kit olduğu belirtildi.

Globus şu teknik bilgileri okurlarıyla paylaştı: “M113 Zelda başlangıçta piyade birliklerini savaş alanına taşımak için tasarlanmış bir amfibi ZPT (karada ve denizde hareket edebilen) idi. ZPT'nin uzunluğu 4.86 metre, genişliği 2.68 metre ve yüksekliği 2.5 metre olup, 12.3 ton ağırlığındadır. Orijinal versiyonunda, yaklaşık 480 kilometrelik bir menzil ile yolda saatte yaklaşık 64 kilometre maksimum hıza ulaşabiliyordu.”

"Bulgarian Military"nin, insansız M113'ün operasyonu için “iletişim sistemlerinin hayati önem taşıdığını” bildirdiğini kaydeden Globus şöyle devam etti: “Radyo frekansı [RF] veya uydu iletişimleri gibi yüksek bant genişlikli, düşük gecikmeli iletişim bağlantıları, UGV ile kontrol istasyonu arasında güvenilir veri iletimini sağlamak ve gerçek zamanlı kontrol ve geri bildirimi mümkün kılmak için kurulur. Otonom navigasyon yazılımı, sensör verilerini işlemek ve yol planlaması ve engellerden kaçınma konusunda kararlar almak için algoritmalar kullanan bir başka kritik bileşendir.”