İran: Aksa Tufanı bölgenin ihtiyacıydı

img
İran: Aksa Tufanı bölgenin ihtiyacıydı YDH

İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamanei yaptığı konuşmada, Aksa Tufanı ile ilgili çok önemli hususlara değinerek, bu operasyonun “düşmanın planlarını altüst ettiğini” söyledi.




YDH- İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, İslam Cumhuriyeti'nin Kurucusu İmam Humeyni'nin vefatının 35. yıldönümü münasebetiyle pazartesi günü Tahran'da büyük bir kalabalığa hitap etti.

Konuşmada ağırlıklı olarak, Filistin direnişinin kazanımları, Gazze Şeridi'ndeki gelişmeler, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve arkadaşlarının hayatlarını kaybettiği kaza ve 28 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri ele alındı.

İslam Cumhuriyeti'nin Kurucusu İmam Humeyni'nin Tahran’da bulunan Beheşt-i Zehra yakınlarındaki türbesinde düzenlenen törene İran'ın farklı şehirlerinden yüz binlerce kişi katıldı.

Ayetullah Hamenei, bu büyük toplantının her yıl düzenlenmesinin amacının “İmam'ın anısını tazelemek, ondan alınan dersleri ülkenin idaresi ve ilerlemesi ve İmam'ın öncülük ettiği İslam Devrimi’nin hedeflerinin gerçekleştirilmesi için kullanmak” olduğunu söyledi.

İmam Humeyni'nin isabetli öngörüleri

Ayetullah Hamenei konuşmasının ilk bölümünde, Filistin meselesinin İmam Humeyni'nin düşünce ve görüşlerindeki önemini anlattı ve elli yıl önceki öngörülerinden övgüyle söz etti.

“Büyük İmam, İslami hareketin başladığı ilk günden itibaren Filistin meselesine güvenmiş ve bugün yavaş yavaş gerçekleşmekte olan Filistin halkının gelecekteki yolunu isabetle ve öngörüyle tahmin etmiştir” dedi.

İslam Devrimi Lideri, İmam Humeyni'nin Filistinlilerin savaş meydanında haklarını geri kazanacaklarını ve Siyonist rejimi geri adım atmaya zorlayacaklarını belirten görüşlerini hatırlatarak, bu büyük olayların şimdi direniş hareketi sayesinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Ayetullah Hamenei aynı konu çerçevesinde şunları söyledi: “İmam, İslam Devrimi’nin başında zalim ve baskıcı Şah rejiminin devrileceğini ve Sovyet rejiminin hakimiyeti sırasında komünist rejimin yıkılacağını da öngörmüştü. Bunlar, İmam Humeyni'nin öngörülerine sadece iki örnektir.”

Ayetullah Hamenei, İmam Humeyni'nin Filistin konusundaki öngörüsü hakkında da şöyle dedi: “İmam Humeyni’nin Filistin'in geleceği hakkında öngördükleri, bugün gerçekleşmektedir. O, ‘Cesaretinizi kaybetmeyin’ diyordu. Uzlaşma ve müzakereler yoluyla Filistin sorununun çözüleceğine ve bu şekilde Filistin meselesinde adil bir noktaya ulaşabileceğine inanmıyordu. Filistin halkının kendi haklarını almak için meydanlarda mücadele etmeleri ve Siyonist rejimi geri çekilmeye zorlamaları gerektiğine inanıyordu. Tüm dünya milletleri, özellikle de Müslüman hükümetler Filistinlileri desteklemelidir diyordu. O, halklar neydanlara inerse, Filistinliler harekete ve eyleme geçerse, Siyonist rejimin buna mecbur kalacağını her zaman tekrarladı.”

Aksa Tufanı Operasyonu’na övgü

Siyonist rejimin Aksa Tufanı Operasyonu’nun ardından köşeye sıkıştığına değinen Ayetullah Hamenei, ABD ve birçok Batılı hükümetin rejimi desteklemeye devam etmesine rağmen, onun için “çıkış yolu olmadığını” da bildiklerini söyledi.

Ayetullah Hamanei, Aksa Tufanı Operasyonu’nun "bölgenin önemli ihtiyaçlarının karşılanması" ve "katil ve cani rejime köklü bir darbe indirilmesi" gibi iki önemli özelliğinin olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Aksa Tufanı Operasyonu’nda dikkat edilmesi gereken iki temel ve önemli nokta vardır: İlki şudur: 7 Ekim'deki Aksa Tufanı Operasyonu tam da bölgenin ihtiyacı olan şeydi. Bölgemizin böyle bir operasyona ihtiyacı vardı. Bu operasyon bölgenin ihtiyacını karşıladı. İkinci nokta ise Aksa Tufanı Operasyonu Siyonist rejime büyük bir darbe vurmuştur. Bu darbenin sonucunda bu rejim, telafisi mümkün olmayan bir zarara uğramıştır. Bu nedenle Siyonistler Aksa Tufanı’ndan kurtulamaz.

Amerika, küresel Siyonizm’in unsurları ve bölgedeki bazı hükümetler, Siyonist rejim ile bölgesel hükümetler arasında istedikleri bağlantıları oluşturarak, bu menfur rejimin Batı Asya ve tüm İslam dünyasının siyaset ve ekonomisine hakimiyetini sağlamak için bölgedeki ilişkileri ve denklemleri değiştirmek adına büyük ve ayrıntılı bir plan yapmışlardı.

Söz konusu bu kirli plan neredeyse uygulanacaktı ki, efsanevi Aksa Tufanı Operasyonu başladı. Amerika'nın, Siyonizm’in ve onların takipçilerinin bütün planlarını bozdu ve son 8 ayda yaşanan olaylar bu planın yeniden hayata geçirilme umutlarını yok etti.”

İslam Devrimi lideri, Siyonist rejimin eşi benzeri görülmemiş suçlarını, cinayetlerini, sınırsız zulmünü ve Amerikan hükümetinin bu zulme verdiği desteği de Siyonist rejimi bölgeye hâkim kılmak isteyen büyük uluslararası komplonun etkisiz hale getirilmesine karşı duyulan kinden kaynaklı tepkiler olarak yorumladı.

Ayetullah Hamenei, Aksa Tufanı Operasyonu'nun Siyonist rejime verdiği geri dönüşü olmayan zararı açıklarken Amerikalı ve Avrupalı analistlerin, uzmanların ve hatta rejime bağlı olanların itiraflarına değinerek şunu söyledi:

“Onlar bile, işgalci rejimin sözde sahip olduğu tüm güç ve imkâna rağmen bir direniş grubu tarafından ağır bir yenilgiye uğratıldığını ve bu rejimin 8 ay geçmesine rağmen asgari hedeflerinin hiçbirine ulaşamadığını itiraf ediyorlar.”

Ayetullah Hamenei, Batılı analistlerin Aksa Tufanı Operasyonu'nun 21. yüzyılı değiştirmedeki etkisine ilişkin sözlerine atıfta bulunarak da şöyle dedi: “Diğer analistler ve tarihçiler de bu rejimin kafa karışıklığı ve baş dönmesine değiniyorlar. Tersine gerçekleşen göç dalgasından, işgal altındaki topraklarda yaşayanların korunamamasından ve Siyonist projenin son nefeslerini aldığından bahsediyorlar. ‘Dünya artık Siyonist rejimin sonunun başlangıcını görmektedir’ diyorlar.”

Dünya çapında ana mesele olarak Filistin

Ayetullah Hamenei, Londra, Paris ve ABD üniversitelerinde İsrail karşıtı protestoların düzenlendiği bugünlerde Filistin'in dünyanın birinci meselesi haline geldiğine dikkat çekti.

“Amerikan-Siyonist propaganda ve medya merkezleri uzun yıllar boyunca Filistin meselesini unutturmak için çaba sarf etti ancak Aksa Tufanı Operasyonu sayesinde Filistin artık dünyanın birinci meselesi haline geldi” dedi.

ABD'nin de ulusların küresel uzlaşısı karşısında pasif kaldığını ve er ya da geç Siyonist rejime verdiği desteği kesmek zorunda kalacağını sözlerine ekledi.

Ayetullah Hamanei geçtiğimiz hafta Amerikan üniversitelerindeki öğrencilere bir mektup yazarak değişen dünyada tarihin doğru tarafında durdukları için onları övmüştü.

Devrim Lideri, yaklaşık 37 bin kişinin katledilmesini ve yaklaşık 15 bin çocuk, bebek ve bebeğin öldürülmesi de dahil olmak üzere Gazze halkının çektiği acıları ise Filistin halkının Siyonist işgalci ve saldırganların elinden kurtuluş yolunda ödediği ağır bedel olarak nitelendirdi.

İslam İnkılabı Rehberi, “Siyonist rejimin çıkmaza girmesinin nedeni, Büyük Direniş Cephesi'nin yetenekleri konusunda yanlış hesaplama yapmasıdır” dedi. Bu nedenle bu rejimin “üst üste başarısızlıklarla karşı karşıya kaldığını” ve “Allah’ın yardımı ve gücüyle bu rejimin bu çıkmazdan kurtulamayacağını” söyledi.

Ayetullah Hamanei konuşmasının Filistin ile ilgili bölümünün sonunda “Batı'nın propagandasına rağmen Siyonist rejimin dünya halklarının gözleri önünde sona yaklaştığını” vurgulayarak “halkların yanı sıra dünyadaki birçok siyasetçinin ve hatta Siyonistlerin bile bu gerçeği anladığını” söyledi.

Konuşmasının ikinci bölümünde Cumhurbaşkanı Reisi ve arkadaşlarının vefatlarına değinen Ayetullah Hamanei, bir diğer önemli bölümünde ise İran’da yaklaşan seçimleri ele aldı.



Makaleler

Güncel