Duceyl davasına temyizden onay

img
Duceyl davasına temyizden onay YDH

BBC-Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in, ölüm cezasına çarptırıldığı Duceyl davasında, kararın temyiz edilmesi




BBC-Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in, ölüm cezasına çarptırıldığı Duceyl davasında, kararın temyiz edilmesi için başvurduğu mahkeme itirazı reddetti ve ölüm cezasını onayladı.

 

Irak Ulusal güvenlik Danışmanı Muvaffak el-Rubai "Temyiz mahkemesi Saddam Hüseyin'in asılmasına onay verdi" dedi.

 

Saddam Hüseyin'in idam cezasına itirazı, Iraklı yargıçlardan oluşan temyiz mahkemesinde üç haftadır görüşülüyordu.

 

Mahkeme sözcüsü Raid Cuhi, BBC'ye yaptığı açıklamada, Saddam Hüseyin'in itiraz talebinin reddedildiğini, bu durumda eski liderin idam edilmesinin kesinleştiğini kaydetti.

 

Mahkeme Başkanı Arif Şahin, daha sonra televizyonda yaptığı açıklamada, Saddam Hüseyin'in temyiz davasını kaybettiğini duyurdu.

 

Saddam Hüseyin'le birlikte Devrim Mahkemeleri Baş Yargıcı Avad Hamed el-Bander ve Saddam Hüseyin'in kardeşi Barzan İbrahim el-Tıkrıti de idam cezasına karşı açtıkları temyiz davasını kaybettiler.

 

Irak yasalarına göre idam cezasının, kesinleştikten sonraki otuz gün içinde infaz edilmesi gerekiyor. Fakat cezanın Saddam Hüseyin taraftarlarında yaratabileceği tepki göz önüne alınarak, bilinmeyen bir tarihte, infaz edileceği söyleniyor.

 

Devrik liderin ikinci davası ise halen sürüyor. Fakat yetkililer, başka bir dava sürüyor olsa bile idam cezasının infaz edileceğini defalarca söylediler.