ABD'den Siyonist rejime uyarı: Lübnan'la savaş İran'ı müdahaleye sevk eder

img
ABD'den Siyonist rejime uyarı: Lübnan'la savaş İran'ı müdahaleye sevk eder YDH

Axios'a konuşan iki ABD'li yetkili ve bir İsrailli yetkili, Biden yönetiminin son haftalarda Siyonist rejimi Lübnan'da 'sınırlı bir savaş' fikrine karşı uyardığını ve bunun İran'ı müdahaleye sevk edeceği uyarısında bulunduğunu söyledi.




YDH - Hizbullah'ın Lübnan sınırındaki İsrail yerleşimlerine dönük operasyonları, Siyonist rejim ordusu ve savaş kabinesinde bazı isimlerin Hizbullah'a karşı savaşın genişletilmesi çağrısını beraberinde getirdi.

Axios portalına konuşan ABD'li ve İsrailli yetkililer, İsrail ordusu ve Savunma Bakanlığı'nda Lübnan'daki durumun dönüm noktasına ulaştığına dair fikrinin oluşmaya başladığını öne sürd.

İsmi belirtilmeyen ABD'li yetkililer, Biden yönetiminin İsrail'e Lübnan'da 'sınırlı bir savaşın' ya da 'ufak çaplı bir bölgesel savaşın' gerçekçi bir seçenek olduğunu düşünmediğini, zira bunun genişlemesini ve kontrolden çıkmasını önlemenin zor olacağını söylediğini aktardı.

ABD'li ve İsrailli yetkililer, Biden yönetiminin İsrail'i, sadece sınıra yakın bölgelerde olsa bile Lübnan'a yönelik bir kara harekatının İran'ı müdahaleye sevk edebileceği konusunda uyardığını belirtti.

Washington'un rejime ilettiği senaryolardan biri de tüm Direniş Ekseni bileşenlerinin seferber olması yönünde.

İsrail ile Hizbullah arasında sınır boyunca yaşanan çatışmalar son sekiz aydır giderek tırmanıyor. Sınıra yakın pek çok İsrail yerleşimi tahliy edildi.

Hizbullah'ın 8 Ekim'de kuzey İsrail'e saldırmaya başlamasının ardından bölgeden tahliye edilen 60 bin fazla yerleşimci geri dönemedi.

Bu haftanın başlarında Hizbullah'ın operasyonları, 48 saatten fazla süren büyük orman yangınlarına yol açtı.

Yangınlar ve kuzeydeki yıpratma savaşı nedeniyle kamuoyunda hükümete yönelik artan eleştiriler salı gecesi acil bir savaş kabinesi toplantısı yapılmasına yol açtı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, çarşamba günü yaptığı açıklamada Biden yönetiminin 'İsrail-Lübnan sınırında tırmanma riski konusunda son derece endişeli' olduğunu dile getirdi.

Miller, "Bu çatışmanın kontrolden çıkmasını önlemek için yoğun diplomatik görüşme ve müzakereler yürütüyoruz," ifadelerini kullandı.

Miller, İsrail uzun zamandır bize özel olarak bu çatışmada tercih ettikleri çözümün diplomatik bir çözüm olduğunu söylüyor ve bunu kamuoyu önünde de dile getirdiler. Çatışmanın büyümesi İsrail'in bölgedeki genel güvenlik ve istikrarına büyük zarar verecektir," dedi.