İsrail basını, Türkiye'nin ihracatı durdurma kararının rejimin ekonomisine ağır darbe vurduğunu; ancak ithalatın Yunanistan ve Kıbrıs üzerinden sürdürüldüğünü belirtti.
YDH- İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesi, Gazze'deki soykırım harekatının başından bu yana İsrail'e uygulanan boykota ilişkin bir bilanço sundu.
Gazetede yer alan Gad Lior imzalı makalede İsrail’e yönelik ekonomik boykotun daha önce sembolik düzeyde kaldığı; ancak savaştan sonra uluslararası boykotun rejimin ekonomisine ciddi darbeler vurduğu belirtildi.
Son haftalarda ortaya çıkan somut boykotların İsrail ekonomisine ciddi zararlar verdiğinin belirtildiği makalede, örneğin Türkiye'nin İsrail ile tüm ticareti aşamalı olarak durdurmasının İsrail’e ciddi darbelerden birini vurduğuna dikkat çekildi.
İsrail’in de Türkiye’ye misilleme olarak, Türkiye'den yapılan tüm ithalata yüzde 100 gümrük vergisi koyarak karşılık verdiğini belirten yazar, Türkiye ile ticaretin devamı için farklı bir formül bulunduğun açıkladı.
Makalede “Ancak Türkiye'den ithalat devam etti ve gümrük vergisinden kaçınmak için Yunanistan veya Kıbrıs gibi üçüncü ülkelere yönlendirildi” ifadesine yer verildi.
Makalede İsrail ekonomisini sarsan diğer boykot uygulamalarıyla ilgili olarak da şu ifadelere yer verildi:
“İsrail'in ana kömür tedarikçisi Kolombiya da İsrail'e kömür ihracatını durdurdu. İsrail hükümeti hızla alternatif tedarikçiler aradı ve karmaşık siyasi duruşlarına rağmen aralarında Güney Afrika ve Rusya'nın da bulunduğu ülkelerden olumlu yanıtlar aldı.
Kazakistan ve Avustralya'nın da daha yüksek fiyatlarla da olsa İsrail'e kömür tedarik etmesi bekleniyor; bu da devam eden savaşın ortasında elektrik fiyatlarının artırılmasını gerektirebilir.
Harel Wiesel'in sahibi olduğu moda devi Fox, uluslararası zincir Pret A Manger'ın, muhtemelen Filistin yanlısı baskı nedeniyle Gazze'deki savaş nedeniyle franchise lisansını iptal etmesinden büyük darbe aldı. Benzer şekilde McDonald's, uzun süredir İsrailli franchise sahibi Omri Padan'ın hisselerini, potansiyel olarak küresel yöneticilerin hoşuna gitmeyen İsrail askerlerine indirim yapma politikası nedeniyle satın aldı. İsrail silah endüstrisi, önümüzdeki hafta Fransa'da açılması planlanan "Eurosatory" uluslararası silah fuarının yöneticilerinin, Gazze'deki askeri operasyonları nedeniyle İsrail'in katılımını yasaklamasıyla ciddi bir gerilemeyle karşı karşıya kaldı. İsrail'in bu etkinlikte genellikle yüz milyonlarca dolar değerinde anlaşmalar yapması nedeniyle bu dışlama önemlidir.
Pek çok yatırım şirketi İsrail'de demiryolu hattı kurulması ihalelerine katılmayacağını açıklarken, pek çok şirket de İsrail'de devam eden milyarlarca dolarlık yatırımlarını yeniden değerlendiriyor. Abu Dabi petrol şirketi, British Petroleum ile ortaklaşa New Med'in %50'sini satın alma planını da iptal etti ve Fas ve Bahreyn'deki şirketler, İsrail firmalarıyla planlanan işbirliklerini yeniden değerlendiriyor.”
Makalede, Amerika’daki üniversitelerin İsrail’deki akademik kurumlarla işbirliğini durdurması için yapılan öğrenci eylemlerine de dikkat çekildi.
Yazar öğrenci eylemlerinin etkisi konusunda ise başta İskandinavya olmak üzere Avrupa üniversitelerinden gelen birkaç duyuru dışında şu ana kadar yalnızca desteğin kesilmesi yönünde tehditler duyulduğunu bu yüzden de bu konudaki hasarın minimum düzeyde kaldığını belirtti.
Makalede son olarak artan ekonomik zorluklara rağmen, bu boykotların ve kopan ekonomik bağların sonuçları hakkında hükümet düzeyinde ve hatta Knesset'in Maliye ve Ekonomi Komitelerinde ciddi bir tartışma yapılmadığı belirtildi ve “devam eden savaşın ortasında İsrail şirketleri ve vatandaşları üzerindeki yeni ekonomik etkileri azaltmak için bu tür tartışmaların derhal yapılması zorunludur” denildi.