Yemen, Amerika'yı istihbarat savaşında da alt etti

img
Yemen, Amerika'yı istihbarat savaşında da alt etti YDH

Yemen Güvenlik Güçleri, Mossad ve Amerikan istihbarat servisleriyle bağlantılı bir casusluk şebekesini keşfetti ve topladıkları bilgilere el koydu.




YDH- Yemen Güvenlik Güçleri, yakın zamanda Amerikan ve İsrail istihbarat örgütleri tarafından yönetilen önemli bir casusluk ağını çökerttiğini Pazartesi günü açıkladı.  

Yetkililere göre bu şebeke 2015 yılından bu yana, son beş yıldır Yemen'deki farklı kurumlarda faaliyet gösteriyordu.

Güvenlik ve İstihbarat Servisi Başkanı Tümgeneral Abdulhakim Haşim el-Kayvani televizyonda konu hakkında açıklama yaptı. 

El-Kayvani ''Ortaya çıkarılan ağ, gizli ve hassas bilgileri elde etmek amacıyla birçok sektörde önemli veriler toplamış ve düşmanın istihbarat kurumları adına gizli teknik operasyonlar yürütmüştür.'' dedi. 

Güvenlik güçleri, bir casus şebekesinin çeşitli sektörlerden hayati verileri elde etmeyi başardığını ve bunları düşman istihbarat kurumlarıyla paylaştığını açıkladı.

Teşkilata göre bu bilgi toplama faaliyeti, Yemen hükümeti içine köstebekler yerleştirerek politika yapıcıların, devlet kurumlarının üzerinde nüfuz kurup Yemen hükümeti içindeki yetkilileri kendi amaçları doğrultusunda kullanıyordu.

Casusluk şebekesinin veri toplama ve sabotaj eylemleri yoluyla Yemen ekonomisini sekteye uğratmaya çalıştığı da belirtildi. 

Ayrıca, casusluk ağı, ithalatı artırmak için tarım sektöründeki haşere sorunlarını şiddetlendirmek ve böylece ülkenin dış varlıklara bağımlılığını artırmakla suçlanıyor.

Şebekenin hastalıkları yayarak Yemen'in kamu sağlığını hedef aldığı ve “ahlaki yozlaşmayı teşvik ederek eğitim sistemini baltaladığı” da suçları arasında. 

Yemen güvenlik güçleri, bir casusluk şebekesinin Yemen ordusunu zayıflatmak ve etkinliğini azaltmak amacıyla Amerikan ve İsrail kurumlarına askeri istihbarat sağladığını ortaya çıkardı.

Bu şebeke, düşmanlara önemli askeri bilgiler sağlayarak Yemen'e yönelik saldırılara yardımcı olmak ve ülkenin son yıllardaki askeri ilerlemesini engellemekle suçlanıyor.

Sanaa hükümeti, şebeke ve faaliyetleriyle ilgili daha fazla bilginin yakın gelecekte kamuoyuna açıklanacağını duyurdu.

Bu ilk casus ağı değildi

Yemen güvenlik güçleri, Savunma Bakanlığı'nın da desteğiyle Mayıs ayı başında “Ammar Affaş hücresi” ile bağlantılı kişileri yakaladı.

“Kuvvet 400” olarak da bilinen ve aranan casus Ammar Affaş tarafından yönetilen bu grubun Batılı güçler adına casusluk faaliyetlerinde bulunduğu iddia ediliyordu.

Yemen'in Saba Haber Ajansı'nın haberine göre, şüphelilerin istihbarat toplamak ve ülkenin batı kıyısı boyunca Yemen Silahlı Kuvvetleri ile bağlantılı yerleri gözetlemek üzere işe alındıkları bildirildi.

Yetkili, Yemen'in Filistin'i destekleyen ve İsrail hedeflerine yönelik eylemlerine karşılık olarak, güvenlik servislerinin Yemen'in düşmanlarının istihbarat çabalarında bir artış fark ettiklerini vurguladı.

Yemen'in “İsrail ”e karşı başarılı deniz kuşatması ABD, İngiltere ve ortak donanma girişimlerine rağmen devam ediyor.

Operasyonlar Kızıldeniz, Umman Denizi ve şimdi de Akdeniz'e uzanarak sadece İsrail gemilerini değil, Yemen'in işgal karşıtı çabalarını engelleyen ABD ve İngiliz gemilerini de hedef alıyor.

Kuvvet 400 aracılığıyla Yemen'e karşı yürütülen istihbarat operasyonları, ABD ve Birleşik Krallık istihbaratının Umm Raşraş (Eylat) ile ABD ve Birleşik Krallık savaş gemilerini hedef almak için kullanılan Yemen'e ait fırlatma rampalarını tespit edememesinin ardından önem kazandı. 

Dokümanlar, kayıtlar ve tutanaklar

El-Meyadin'in Yemen'in başkenti Sanaa'daki muhabirine göre, istihbarat ağının faaliyetleri çok sayıda dosyayla ilgilendiği için kademeli olarak açıklanacak.

Muhabir, şebekenin ekonomi sektörüne el attığını ve Merkez Bankası'nın Amerikalı yetkililerin gözetimi altında transferini denetlediğini ortaya çıkardı.

Muhabir, “İstihbarat ağı, ekonomik dosyaya ve Merkez Bankası'nın doğrudan Amerikan gözetimine devredilmesine dahil oldu” diye ekledi. 

Ayrıca Yemen güvenlik birimleri, istihbarat ağının yabancı istihbarat örgütleriyle iletişim halindeyken topladığı çok sayıda belge, kayıt, rapor ve diğer suçlayıcı kanıtlara da el koydu.

Ele geçirilen istihbarat ağının doğrudan Mossad ve Amerikan istihbarat servisleriyle bağlantılı olduğunu ve uzun vadeli stratejik konularda faaliyet gösterdiğini belirtti.

Muhabir, çeşitli bakanlık, kurum ve kuruluşlarda onlarca, hatta belki de yüzlerce üyenin Yemen güvenlik servisleri tarafından ele geçirilen geniş istihbarat ağının bir parçası olduğunu belirtti.

 



Makaleler

Güncel