İngiltere'nin İsrail'e yardımı Gazze'deki katliamları körüklüyor

img
İngiltere'nin İsrail'e yardımı Gazze'deki katliamları körüklüyor YDH

İngiltere merkezli bir STK olan Oxfam, Gazze'de barışı görüşmeleri devam ederken, İsrail'e daha fazla silah sevkiyatını desteklediği için İngiliz hükümetini eleştirdi.




YDH- İngiltere merkezli bir STK olan Oxfam, İngiltere'nin İsrail işgaline askeri yardımı kısıtlamayı reddetmesinin İsrail'in Filistinlilere yönelik iğrenç katliamına katkıda bulunduğunu bildirdi.

Oxfam, ekim ayında kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde askeri saldırılarına başlamasından bu yana İsrail'e 100'den fazla silah ihracat izni verdiği için İngiltere hükümetini kınadı.

Oxfam İcra Kurulu Başkanı Halime Begüm yaptığı açıklamada, “İsrail'in Gazze'deki savaşı sürdürmesi nedeniyle on binlerce masum Filistinli çocuğun ve ebeveynlerinin öldürüldüğünün kesin olarak bilinmesine rağmen bu satışların gerçekleştiğini" ifade etti.

Begüm, İngiltere'nin eylemlerini "ahlaki liderlik ve insanlık değerlerinde bir başarısızlık" olarak nitelendirdi.

Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye saldırmaya başladığı 7 Ekim'den bu yana ölen Filistinlilerin sayısının 37 bin 202'ye, yaralananların ise 84,932'ye yükseldiğini bildirdi.

İsrail işgali 250. gününde de Gazze Şeridi'ne yönelik yıkıcı kampanyasını sürdürerek birçok bölgede bombardıman ve baskınlar düzenliyor ve daha fazla can kaybına yol açıyor.

Halime Begüm ayrıca, Gazze'de barışı tartışırken İsrail'e daha fazla silah sevkiyatını desteklediği için İngiliz hükümetini eleştirdi. Begüm, silah satışına yönelik tüm izinlerin durdurulmasının İngiltere'nin uzun vadeli bir ateşkes konusunda ciddi olduğuna dair "güçlü bir mesaj" niteliği taşıyacağını belirtti.

İngiltere tarafından İsrail’e verilen silah ihracat izinlerinin toplam değeri 2022 yılında 42 milyon Sterlin iken, 2023 yılı için bu hafta içinde bir rakam açıklanacak.

Oxfam, askeri sevkiyatların yasaklanmamasının soykırıma suç ortaklığı anlamına gelebileceği konusunda İngiltere hükümetini defalarca uyarmış ve 2024 yılı başlarında İnsan Hakları İzleme Örgütü ile birlikte İsrail'in Gazze'de uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğine dair kanıtlar sunmuştu.

Geçtiğimiz ay Filistin yanlısı göstericiler, İsrail rejimine silah sevkiyatını protesto etmek amacıyla çok sayıda silah fabrikasını faaliyetlerini engellemeye çalışmıştı.

1 Mayıs'ta protestocular Londra'daki Birleşik Krallık Ticaret Bakanlığı'nı ve BAE Systems'in İskoçya, Galler ve Lancashire'daki silah fabrikalarını engellemişti.