Hizbullah İsrail'e karşı yıpratma savaşı sürdürüyor

img
Hizbullah İsrail'e karşı yıpratma savaşı sürdürüyor YDH

"İsrail'in caydırıcılığının olmamasından ve ordunun kuzeyde geniş bir cephe açamamasından" bahseden İsrailli yetkililer, "Hizbullah'ın ilk aşamadan bu yana İsrail'i sonu gelmez bir yıpratma savaşına sürüklemeyi başardığını" vurguluyorlar.




YDH- El-Meyadin’de yer alan habere göre, Merkez Bölge ve Gazze Tümeni'nin eski komutanı Gadi Şamni, Hizbullah'ın "İsrail'i ilk aşamadan itibaren sonu gelmez bir yıpratma savaşına sokmayı başardığını" söyledi.

Bir radyo röportajında Şamni, komutan Talib Sami Abdullah'ın öldürülmesinin "Hizbullah'ı felç etmediğini ya da kabiliyetlerini değiştirmediğini" belirtti.

Gadi Şamni, suikastın ardından meydana gelen saldırı ve çatışmaların "ordunun Hizbullah'ı caydıracak bir operasyon gerçekleştiremediğinin" kanıtı olduğunu sözlerine ekledi.

Bu bağlamda Şamni, İsrail ordusunun "Hizbullah'ı caydıracak önemli bir tehdit yaratmayı başaramadığını, hatta tamamen ıssız hale gelen kuzeydeki tehdidi biraz olsun azaltamadığını" vurguladı.

İsrailli yetkili güney cephesi hakkında da "yakın bir zaferle ilgili tüm hesaplar ciddi hesaplar değildir. Başbakan Benyamin Netanyahu yalan söylüyor" dedi.

Şamni, "güneydeki olayı sona erdirmenin daha erken bir aşamada başarılması gerektiğine" inandığını ifade etti.

Şamni, İsrail'in caydırıcılığının tamamen erozyona uğradığına dikkat çekti. Bunu, "Ordunun kuzey ve güney cephelerinde savaşırken, istese bile caydırıcılığını yeniden tesis edememesine” bağlayan Şamni, “çünkü birden fazla cepheyle ciddi bir şekilde karşı karşıya gelmek çok zor” dedi.

Şamni, "İsrail atış poligonu gibi bir şeye dönüştü ve isteyen herkes ona ateş edebiliyor," diye ekledi.

Aynı bağlamda, ‘Maariv’ gazetesinin İsrailli yazarı ve siyasi analisti Ben Casbit, "iki yıl önce İsrail ordusunun büyük ve güçlü olduğuna ve her türlü zorlukla başa çıkabileceğine dair yaygın bir inanç vardı, ancak gerçekler bu inançların yanlış olduğunu kanıtladı" dedi.

Benzer şekilde, İşçi Partisi lideri Yair Golan da "İsrail'in şu anda kuzeyde yeni bir uzun savaş başlatabilecek durumda olmadığını" ileri sürdü.

Tarihçi ve uluslararası ilişkiler uzmanı Said Marcus Tenorio da Middle East Monitor’de kaleme aldığı makalesinde, İsrail'in Lübnan'a geniş çaplı bir saldırı düzenlemesi halinde karşılaşacağı felaketten bahsetti.

Tenorio, Gazze Şeridi'ndeki çok boyutlu yenilgisine ek olarak İsrail, Hizbullah'ın askeri mevzilerini yok ettiği ve çok sayıda yerleşimcinin tahliye edildiği kuzey bölgesini de kaybederken, "İsrail propaganda makinesi, ordusunun sözde askeri ve ahlaki gücü konusunda dünyayı kandırmak için sloganlar icat etmekten vazgeçmiyor." dedi.



Makaleler

Güncel